Poate ca intr-un viitor mai bun, acolo unde oamenii vor avea drepturi egale, anul 2017 va fi vazut prin prisma lui #metoo. Nu a fost neaparat noutatea povestilor care a socat sau a pus pe ganduri oamenii, ci raspandirea acestui fenomen, frecventa absurda a cotidianului, banalul cu care a fost inconjurat atata timp, obisnuinta. Era oarecum previzibil ca #metoo sa devina amprenta lui 2017. Iar Time sa puna pe coperta sfarsitului de an pe cele care au spart tacerea.
”A devenit un hashtag, o miscare, un moment de trezire. Dar a inceput, asa cum incep marile schimbari sociale aproape intotdeauna, cu acte individuale de curaj”, isi explica editorii alegerea celor 5 femei de pe coperta: Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift and Isabel Pascual. Alaturi de mii de alte femei si barbati, #metoo a reusit una dintre cele mai rapide si dramatice schimbari culturale din 1960 incoace, mai scriu cei de la Time.
”Pentru ca au dat voce unor secrete cunoscute, pentru ca au mutat soaptele in social media, pentru ca ne-au fortat pe toti sa nu mai acceptam inacceptabilul, Silence Breakers sunt persoana anului 2017”, scrie Time.
”Cotul femeii care nu se vede pe coperta revistei Time este al unei femei careia ii e frica sa se arate din cauza repercusiunilor. Ea nu e singura. Sunt mii, milioane de femei care nu searata, nu denunta abuzul de frica. Iar acest lucru nu trebuie judecat, ci inteles”, scrie Oana Marinescu.
Cotul acela din fotografie a fost interpretat mult in social media, scrie Quartz. Si aparitia lui a fost o alegere importanta: ”Cotul misterios este o alegere artistica provocatoare si nu e o greseala. Reprezinta milioanele de femei care sufera abuzuri in tacere”.