Voi credeti ca e o coincidenta? Culoarea anului, acel Ultra Violet 18-3838, e doar o nuanta derivata din succesul competitiei de design Milka - "Impacheteaza fiecare zi in tandrete, Craciunul acesta”. Codul ei? 826-19-322. Adica perioada de inscrieri (8-26 noiembrie), in total 19 zile, in care am strans 322 de lucrari. Simplu, nu? Asa ca, de fapt si de drept, tot anul 2018 o sa purtati culoarea Craciunului Milka. Glumim, dar doar pe jumatate; competitia asta a lansat totusi un trend, insa pentru sarbatorile de iarna de anul acesta. Vinovatii de pe podium sunt, in ordinea locurilor ocupate, Delia Gheorghe, Monica Liana Bordei si Alexandru Grigoras. Si dupa ei, au mai venit si alti creativi victoriosi. I-am anuntat pe toti aici.
De data asta, i-am luat la intrebari pe cei sus-numiti. I-am rugat sa ne povesteasca mai multe, din punct de vedere al creatorului, despre lucrarile cu care au castigat, sa ne dezvaluie la ce alte lucrari le-au fugit ochii si incotro se indreapta sau unde s-au statornicit cu skill-urile lor in design.
Despre lucrarile cu care au castigat
Delia: Lucrarea porneste de la ideea de pata de lapte, splash de zapada, care urma sa fie cadrul povestii Milka de Craciun. Am considerat ca o pata alba poate fi un pattern perfect atat pentru a reprezenta brandul Milka dar si ideea de zapada. In cadrul ei m-am jucat cu cateva iconuri create special pentru a aduce ideea de Craciun (mosul cu cadou, renul mosului) bucurie de copil (omul de zapada, acadele si turta dulce).
Toate iconurile reprezinta personaje bine cunoscute si indragite atat de cei mici cat si de cei mari, caci toti ar trebui sa ramanem cu sufletete de copil mai ales in preajma sarbatorilor. Lucrarea inspira: sarbatori de iarna, gingasie, veselie, cadouri, toate in cadrul unei pete Milka.
Daca ar fi sa modific ceva la lucrare poate as mai fi adaugat niste stelute sau as fi format niste globuri din petele mici albe pentru a sublinia inca o data ideea de Sarbatori de iarna.
Monica: A fost o lucrare realizata cu o seara inainte de termenul limita, fara sa o gandesc sau sa construiesc un concept preliminar. Consider ca experienta Craciunului este o mica bucla temporala, in care pasim cu totii. O culminare a gratiei si frumusetii care ne inconjoara zilnic, o poveste suprarealista care ne absoarbe in lumea ei magica, splendida si efemera.
In "Craciun de Cristal", am desenat magia luminii, gingasia si finetea simplitatii, maiestuozitatea naturii care nu isi poate stapani bucuria zglobie a inocentei, ecoul unui clinchet de clopotel, muzica misterioasa a unui candelabru de cristal.
Un act creativ isi epuizeaza potentialul in momentul creatiei, asadar, daca as modifica lucrarea, as avea o alta stare, care ar conduce la o alta lucrare, cu care poate as participa la un alt concurs :)
Alex: Povestea lucrarii mele este una despre bucurie. Bucuria Craciunului. Aceasta sarbatoare aduce in viata noastra lumina, iubire, cadouri si ciocolata. Aceasta este sarbatoarea copiilor.
Toata lumea este mai vesela de Craciun, se bucura de momentele petrecute cu familia si prietenii, genereaza caldura sufleteasca. Precum acesti oameni veseli si minunati, asa si obiectele desenate de mine.
Pornind de la formele conventionale ale unor obiecte ce se regasesc in sarbatoarea de Craciun - clopotel, cadou, glob, ciocolata - eu am ales sa le dau viata, gandindu-ma la fetele super vesele ale copiilor. Am transpus acea bucurie in ilustratie. Sarbatorile de iarna sunt despre bucurie, frumos si dulciuri, in cazul nostru CIOCOLATAAAAAAA :D
Nu as schimba si nu as mai adauga nimic. Prin simplitatea formelor, am reusit sa spun foarte multe si sa transmit acea bucurie pe care am simtit-o atunci cand am creat.
Alte lucrari care le-au placut
Delia: "Cozy Milka", pentru ca mi s-a parut ca s-a apropiat de stilul Milka; un fel de sarbatori petrecute relaxat la munte (cabana, brazi inzapeziti).
"Pete cu surprize", mi-a placut ideea de a dezvalui cate un personaj in fiecare pata de lapte Milka.
Si "Tablete de tandrete", pentru ca mi-a placut ideea de tablete de ciocolata , fiecare patratica aducea cate un element de Craciun, iarna, veselie.
Monica: Au fost foarte multe lucrari frumoase si bine realizate, dar ca executie grafica si putere de a transmite emotie, as putea realiza urmatorul top 3: "Pete cu surprize" - Purdeliu Alexandra (design inteligent, surprinzator, jucaus, care iti pune instant zambetul pe buze), "A avea grija inseamna iubire" - Stefania Loredana Balta (pattern delicat, echilibrat, omogen, sensibil, care inspira intr-adevar grija, bunatate si iubire), "Iarna la fereastra" - Cucu Stefania (perspectiva originala, compozitie eleganta, care evoca nostalgia Craciunului, intimitatea si caldura din casa).
Alex: Locul 1 - "Fulgi de nea" de Adriana Savastre - cea mai buna lucrare din punctul meu de vedere pentru ca prin acei fulgi de nea a reusit sa cuprinda tot ceea ce inseamna Craciun: zapada, bucurie, familie, ciocolata.
Locul 2 - "Afara ninge cu surprize" de Popescu Ion Bogdan. imi place mult cum a gandit toata povestea, cu acele dungi albe cu care sparge movul, ca niste linii de partie pe care te poti da cu sania. Iconitele vorbesc de la sine si transmit exact ce trebuie: sarbatori de iarna, caldura, bucurie.
Locul 3 - "Christmassy Cows" de Toma Patricia - pentru ca a desenat super tamp acele vacute :)) adica sunt super haioase si au fular si caciula, referinta directa la Craciun si iarna. Imi transmite bucurie si copilarie :)
Pe mai departe
Delia: Pentru ca sunt atrasa de lumea 3D-ului ( grafica ) si curioasa in acelasi timp as incerca sa invat cat mai multe in acest domeniu, pentru a putea crea propriile mele caractere animate cu texturi si trasaturi, asa cum mi le imaginez.
Monica: In prezent sunt ilustrator pe Istockphoto.com (GettyImages), o platforma online a artelor vizuale, insa experimentez absolut orice in materie de arte vizuale: desen, gravura, instalatii, sculptura, tehnici de incondeiere a oualor etc.
Voi continua sa desenez si sa realizez si alte creatii, dar in acelasi timp, voi realiza ilustratii digitale, care isi gasesc utilitatea in realizarea interfetelor grafice web, ilustrarea articolelor, a brosurilor, precum si a diferitelor materiale pe care se pliaza conceptul pe care il reprezint.
In ultima perioada mi-am concentrat atentia pe colectia de ilustratii business, in stil retro, intrucat imi satisfac nevoia de a imbina surprinzator elementele compozitionale, dar si de a crea povesti si situatii cu talc.Voi vedea in urmatoarea perioada unde ma conduce inspiratia si ce anume voi realiza. Arta este un salt in necunoscut, in misteriosul proces al descoperirii de sine. Va invit cu drag sa imi vizualizati portofoliul.
Alex: Eu sunt in locul in care mi-am dorit dintotdeauna: graphic si ilustratie. Sunt intr-o permanenta dezvoltare a skillurilor artistice, studiez mult, fac multe tutoriale si vreau sa creez lucrari din ce in ce mai lucrate in viitor. Sunt convins ca o viata nu mi-ar ajunge ca sa ajung acolo unde mi-am propus, dar fac din ce in ce mai bine si raman surprins :)