Noua generatie de jurnalisti si autori de non-fictiune este mai pusa pe treaba ca oricand si demonstreaza, prin realizarile din ultimul an, ca presa romaneasca de calitate nu mai este un mit. Tudor Musat, moderatorul Galei Superscrieri #7, a anuntat luni, pe scena Teatrului National Bucuresti, cele douazeci si noua de premii Superscrieri oferite de FFFF (Fundatia Friends For Friends) impreuna cu juriul Superscrieri, cu patronul acestei editii, BRD – Groupe Societe Generale si cu toti ceilalti sustinatori.
La Gala au participat, ca invitati speciali, doi pionieri ai jurnalismului independent, Natalia Anteleva si Paul Steiger, fondatorii unor proiecte de notorietate: Coda Story si ProPublica. Paul are la activ nu mai putin de 16 premii Pulitzer cu Wall Street Journal si 4 cu ProPublica, iar Natalia a reusit sa arate lumii intregi adevarata situatie a drepturilor omului in tarile lovite de criza. Ambii au vorbit despre meseria lor in cadrul Zilele Superscrieri – mini-congres de New Journalism.
Paul Steiger (ProPublica):
„Fac jurnalism de mai bine de o jumatate de secol si totusi ma uimeste in continuare energia, inteligenta si curajul pe care il aduc oamenii acestei meserii. Aceste premii au ilustrat exact asta, si au adus la lumina o gama larga de probleme. De la cele foarte locale, un jurnalism necesar si greu de sustinut, pe care va admir ca-l laudati si premiati, pana la o problema care e, desigur, specifica Romaniei, dar in acelasi timp este una cu bataie universala, si anume cine se poate casatori si cine nu.”
Natalia Antelava (Coda Story):
„Sunt din Georgia si desi am lucrat o mare parte a vietii mele in media internationala, unde e mult mai usor decat sa lucrezi in media locala, stiu ce se intampla in tara mea foarte bine si toti prietenii mei sunt acolo. Voi sunteti cu 10 ani inaintea noastra. Si in acelasi fel in care ce a creat Paul cu ProPublica a fost o inspiratie pentru atatia dintre noi, ce faceti voi aici ar trebui sa fie o inspiratie pentru multi din regiune, si ar trebui sa fiti mandri de asta si sa cresteti mai departe.”
„Zilele Superscrieri – mini-congres de New Journalism” s-a intamplat in weekendul de dinainte de gala si a fost co-creat cu peste 20 de redactii, initiative & ONG-uri de jurnalism din Romania. Punctul culminant a fost reprezentat de o editie speciala a Cercului de Donatori, prin care s-au adunat peste 23.000 de euro donatii pentru patru initiative care si-au pitch-uit proiectele catre publicul din sala: Factual, Sa fie lumina, Acasa – The Film si Recorder.
Un alt eveniment important a fost Masterclass-ul despre noul jurnalism si relatia cu publicul.
CASTIGATORII PREMIILOR SUPERSCRIERI 2017
SUPERSCRIEREA ANULUI (premiul cel mare, in valoare de 1000 de euro, sustinut din donatii private de comunitatea Romanian Business Leaders) a fost castigata de RISE PROJECT, pentru seria de 10 investigatii „Liviu Dragnea”.
Mihai Munteanu, RISE Project, a castigat si unul dintre cele doua premii onorifice „Editorul anului”, pentru contributia adusa la aceasta serie de investigatii:
„E veselie cu premiul cel mare pentru ca la concursul asta participa textele cele mai bune. Ale noastre sunt destul de aride si impersonale, cu nume, sume si fapte plus acele cateva constrangeri de exprimare care inchid prezumtiile. Incercam dintotdeauna, insa, sa imbunatatim narativul ca sa valorificam cat mai bine documentarea. Fiecare subiect de-al nostru e un film, o carte, o poveste care inchide cercul si produce efecte timp de ani. Aseara a fost un alt semn ca ne miscam in directia buna.”
PREMIUL JURIULUI (300 euro, din taxa de participare la competitie): reportajul „Cutremur in orasul vulnerabil” – Georgiana Ilie, Decat o Revista
PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS – premiile I in valoare de 500 de euro fiecare
PORTRET (categorie sustinuta de FAN Courier)
PREMIUL I: „MODELE de CURAJ. Greti, ingerul sperantei”– Valentin Schiopu, PressOne
PREMIUL II x 2: „Muzicant, om, civilizatie” – Delia Marinescu, Casa Jurnalistului si „„Medic la sat. Scor 1:6” – Polina Cupcea, Oameni si Kilometri (Republica Moldova)
PREMIUL III: „[Colectiv] Invizibila nu pot sa devin” – Oana Sandu, Decat o Revista
REPORTAJ (categorie sustinuta de Orange Romania)
PREMIUL I: „Ciori versus porumbei” – Andrada Fiscutean & Sorina Vasile, Decat o Revista
PREMIUL II: „Noi aici suntem universali” – Vlad Odobescu, Decat o Revista
PREMIUL III: „Internatul testamentar” – Polina Cupcea, Oameni si Kilometri (Republica Moldova)
OPINIE – New Media & Blogging (categorie sustinuta de Kaufland Romania)
Premiul I: „Mic tratat de auto-manipulare” – Vlad Andriescu, Start-up.ro
PREMIUL II: „Du-te, vino” – Alex Tocilescu, Decat o Revista
PREMIUL III: „Ura de dupa taste si experimentul Marinei Abramovic, femeia care s-a transformat de bunavoie intr-un obiect” – Ruxandra Burcescu, Republica & „Buzduganul democratiei” – Alin Fumurescu, PressOne
INVESTIGATIE
PREMIUL I: Seria de 10 materiale despre Liviu Dragnea – RISE Project
PREMIUL II: „Trafic de viata si moarte” – Victor Ilie, RISE Project
PREMIUL III x 2: „Raiul functionarilor” – Cristian Delcea & Mihai Voinea, Recorder & „Retezat. De Schweighofer” – Ovidiu Vanghele, Centrul de Investigatii Media
TV & VIDEO-JURNALISM (categorie sustinuta de Rogalski Damaschin Public Relations)
PREMIUL I x 2: „Datori pe viata” – Alex Nedea & „Despre viata si alte nimicuri” – Andrei Ciurcanu, episoade „In premiera”, Antena3
PREMIUL II: „Experimentul Lehliu” – Cristian Delcea & Mihai Voinea, Recorder
PREMIUL III: „Nicolae Simatoc. Variatiuni pe un nume” – Violeta Gorgos, TVR
PREMIUL SPECIAL SUPERSCRIEREA CITITORILOR – premiu sustinut in totalitate de public: cel mai votat material din cele 35 de nominalizari, premiat cu banii adunati din vanzarea cartii Superscrieri: reportajul „Ciori versus porumbei” – Andrada Fiscutean & Sorina Vasile, Decat o Revista
PREMIUL SPECIAL PENTRU FOTOJURNALISM (jurizat de Bogdan Dinca, Petrut Calinescu & Stoyan Nenov si sustinut de Enel Romania): Ioana Moldovan, „A country doctor and her calling” (ioanamoldovan.com & New York Times) – atat premiul juriului, cat si premiul de popularitate al publicului
PREMIUL SPECIAL ACTI-VLOGGERUL ANULUI – creat in parteneriat cu Bitdefender, din dorinta de a incuraja vocile tinerilor care au potential de a schimba atitudini si perceptii prin vlogging (jurizat impreuna cu Laura Ionescu/Luluts.ro): Levi Elekes
Membrii juriului s-au recuzat in situatiile de conflict de interese. Juriul Superscrieri 2017: Teodor Tita (presedintele juriului), Dan Duca, Emilia Sercan, Florin Negrutiu, Irina Pacurariu, Luiza Vasiliu, Marius Comper, Mona Dirtu, Mihnea Maruta, Oana Giurgiu, Paul Radu, Robert Schwartz, Vintila Mihailescu si Vlad Mixich.
„Nu este prima mea experienta de jurizare a superscrierilor si mi-am dorit inca de la inceput ca aceste premii sa reprezinte un standard in jurnalismul romanesc. Acum, la editia Superscrieri #7, pot spune ca multe dintre proiectele castigatoare sau chiar dintre cele nominalizate sunt un model pentru mine. Am multe de invatat de la aceasta generatie a jurnalismului si asta este mai mult decat foarte bine.” Teodor Tita, director de stiri Europa FM, presedintele juriului
6 PREMII ONORIFICE, in afara categoriilor de concurs:
- Presa locala (premiu oferi in parteneriat cu CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent): Gazeta de Sud & Info Sud Est
- Watchdog- cainele de paza al democratiei: Luiza Vasiliu (pentru investigatia Burnei)
- Editorul anului: Vlad Ursulean, Casa Jurnalistului (pentru contributia la investigatia despre doctoral Burnei) & Mihai Munteanu, RISE Project (pentru investigatiile cu care RISE au castigat marele premiu)
- Redactia anului: echipa Recorder.ro
- Generatia 2020: Ovidiu Tita (VICE Romania)
- Carte de non-fictiune: Radu Ciorniciuc, „Acasa”
Editia actuala nu ar fi fost posibila fara sustinerea partenerilor si prietenilor:
Superscrieri este o initiativa independenta a Fundatiei Friends for Friends (FFFF.ro), realizata impreuna cu oameni si companii care vor sa sustina responsabilitatea in documentarea si transmiterea realitatii: BRD – Groupe Societe Generale, a patra oara patron al editiei, partenerul FFFF in oferirea celor 15 Burse Superscrieri pe tema educatiei si in publicarea cartii: „Superscrieri: drumul generatiei noastre”; Avon Cosmetics Romania, sponsor principal pentru al patrulea an si sustinatorul a 12 Burse Superscrieri pe tema violenta domestica.
Sponsori de categorie si sustinatori de baza a premiilor: Romanian Business Leaders, Orange Romania, FAN Courier, Rogalski Damaschin Public Relations, Kaufland Romania, ENEL Romania, Bitdefender si initiatorul FFFF, Friends\TBWA.
Printre sustinatorii media se numara: Radio Romania Cultural, Marie Claire, Cosmopolitan, IQads, Dilema Veche, The Institute, Scena9, Hotnews, Sapte Seri, Republica.ro, IGLOO Media, Decat o Revista, The Power of Storytelling, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Frontline, Think Outside The Box, Romania Pozitiva, Carturesti, Editura Humanitas, Editura Publica, Zelist si multi altii.
Video-mapping la gala: Aural Eye Visions Studio.
Cadouri castigatori: Tea Forte Romania, Editura Publica, Editura Humanitas, Catleya, Heidi Romania.
After-party: Control Club.
Sprijin punctual: iVox, Mediatech, StudioPLot, Mavericks, Zelist, Beautyfood, Sbang, Silviu Bratosin (3DLP).
Super multumiri Silent Strike & Dan Basu si Raul Gheba, pentru cele doua super-interventii artistice.
Fundatia Friends For Friends ii invita pe cei interesati de sustinerea proiectului pentru 2018 sa se alature in continuarea celor 3 directii principale Superscrieri: Premiile Superscrieri, Programul de burse jurnalistice pe diverse tematici de interes social, Seminariile si atelirele de bune practici.