[Stand up, comedie!] Costel Bojog: Un show bun este un show in care improvizez mult si ma distrez

[Stand up, comedie!] Costel Bojog: Un show bun este un show in care improvizez mult si ma distrez

Pentru cineva care scrie 45 de minute de material pe an, baiatul asta e destul de amuzant. Costel Bojog il cheama, iar daca va place stand-upul, mai mult ca sigur ca l-ati vazut prin cluburi, urcand pe scena. Cum spuneam, facem o serie de vara pentru un inceput de iarna; in care stam de vorba cu baietii si fetele care ne fac sa radem live. Oamenii care ne fac sa spunem "lasa ca mergem la teatru data viitoare, iubi". Deci, iata-l pe Costel, unul din comediantii vechi de la noi.

Apropo, stiti cat traieste o gluma? 

Pana ajunge pe filmare. Daca o pun pe YouTube, incepe sa crape, saracuta.

Deci de-aia nu prea gasim filmulete cu oamenii astia amuzanti pe YouTube: pentru ca, daca toti si-ar pune materialul pe net, n-ar mai veni nici dracu in club, sa-i aplaude. De bun-simt rationamentul. Gandul, notita, prezentarea, slefuirea. Acestea sunt etapele prin care trece un stand-up comedian atunci cand produce o gluma. In stand-up, haterii se numesc hecklers. Te intrerup, comenteaza, aplauda ironic, se imbata ca prostii. Parerile si abordarile in ceea ce-i priveste sunt impartite printre artisti. Iata cum ii abordeaza Costel:

Nu eram foarte prietenos cu ei, mi se parea ca oamenii astia veneau la show sa distruga, mai putin sa construiasca. Acum sunt ok cu ei, pentru ca nu-i bag in seama

 

Cum ai inceput?

Am aflat de stand up ca majoritatea romanilor, dintr-un serial. Atunci s-a intamplat sa fie "Seinfeld". Am mai vazut un comic hispanic, Pablo Fancisco si Robin Williams. Asta e ordinea cronologica.

S-a intamplat in octombrie 2014 sa urc pe scena de la Cafe Deko, unde mai urcau Bobo, Bordea, Cristian Dumitru, Goga, Mihalus, Teo si mai erau cativa.

Iar apoi, o luna mai tarziu, a venit si Vio, care a schimbat regulile jocului cu tehnica "bait and switch".

 

 

La primul show

Am urcat cu o poveste despre cumnatul meu si prima experienta la vivariul din Tulcea. Primul lucru pe care l-am spus pe scena Cafe Deko a fost un strigat de la prea multa adrenalina, de care am devenit instant dependent.

Mi-a placut senzatia de a-i face pe oameni sa rada si faptul ca, dupa 4 ani de ACE (Facultatea de automatica si calculatoare din cadrul Politehnicii), faceam ceva care mi se potrivea. Am urcat in fiecare weekend si, dupa o saptamana, am inceput sa si castig bani, pe care-i calculam in bere. 4 beri. bani pa show.

 

Material. Proces. Durata de viata

Scriu destul de mult, dar nu e bun tot. Asta e clar. Scriu in medie cam 45 de minute pe an. Imi place sa vin cu ceva proaspat la publicul meu din tara si Bucuresti. Imi place si mie sentimentul de gluma noua. Si gluma traieste pana ajunge pe filmare. Daca o pun pe YouTube, incepe sa crape, saracuta.

Procesul creativ consta in cateva etape:

1. Gandul - apare in minte un gand care ma amuza si care trezeste in mine pofta de a scrie o gluma.
2. Notita - gandul e notat in agenda mea de glume sau in notitele telefonului.
3. Prezentarea - la public, o imbraci frumos, o pregatesti cat de cat si apoi le-o dai avizilor de glume din sala.
4. Slefuirea - dupa cateva show-uri si feluri de public vezi ce trebuie taiat, adaugat, schimbat; scriu in agenda, pe laptop, in telefon, pe hartii A4, in club, acasa, in camere de hotel, pe WC, treaz, baut sau fumat.

 

Munca unui comediant

Stand-up comedy-ul a evoluat mult in ultimii 3 ani. De la emisiunile de pe TV, la show-urile mari organizate in Bucuresti si in tara.

Un show bun este un show cand improvizez mult si ma distrez si eu in timpul lui, iar un show nasol este cand beau prea mult si nu mai sunt eu acolo. In general, un comic are nevoie de umor, inspiratie, pofta, prezenta scenica, voce, curaj, nebunie si etica.

Consider ca stand up-ul romanesc e la inceput de drum. Suntem o mana de oameni care facem asta, comparativ cu comicii americani, britanici, francezi. Foarte putini care fac in engleza. Si mai putini care experimenteaza. Cred ca e loc de mai mult si mai bine.

In plus, iata ce se stie mai putin: stand up-erii sunt niste oameni simpli si sensibili, cu si fara par, care au cel putin o gluma despre masturbare in numarul lor si carora nu le face maxima placere sa faca poze dupa show. 

Cu hecklerii nu eram foarte prietenos, mi se parea ca oamenii astia veneau la show sa distruga, mai putin sa construiasca. Acum sunt ok cu ei, pentru ca nu-i bag in seama.

 

Topurile lui Costel

Top 3 comici romani: Toma, Vio, Teo.
Top comici straini: Brian Reagan, Doug Stanhope, Louis C.K., Richard Pryor, Stewart Lee, Billy Connoly.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related