Saptamana trecuta a avut loc un eveniment numit "Bucurestiul – dincolo de banner si mesh”, unde membri ai USR au venit cu cateva propuneri in ceea ce priveste publicitatea stradala. Parte a unui sir de intalniri menite sa dezbata pe marginea regulamentului publicitatii stradale (regulament inca neimplementat de catre PMB), evenimentul a servit drept platforma pentru o serie de reglementari propuse de USR.
Comunicatul poate fi citit integral aici, iar printre aceste propuneri, se numara:
-
Stabilirea unor zone de publicitate restransa unde publicitatea stradala va fi interzisa.
-
Desfiintarea imediata a tuturor mijloacelor de publicitate stradala care nu au datele de identificare (autorizatie de construire) sau ale caror date nu corespund;
-
Interzicerea mijloacelor de publicitate stradala pe spatiile verzi si pe spatiile verzi ornamentale.
-
Penalizarea (pana la rezilierea contractelor) pentru cei care au in proprietate panouri abandonate sau lasate in paragina;
-
Incheierea contractelor pe perioade de maxim 5 ani (si nu de 10 sau 20 de ani cum s-a practicat in unele situatii);
-
Descurajarea companiilor (inclusiv prin amenzi) in a utiliza spatii amplasate ilegal pentru difuzarea mesajelor publicitare.
Roxana Wring, presedintele USR Bucuresti, a explicat de unde vine urgenta acestui pachet de masuri in favoarea bucurestenilor:
Mai sunt doar doua luni pana cand Capitala trebuie, conform legii, sa adopte un Regulament de publicitate stradala. Temerea noastra este ca aceste luni vor trece fara o discutie serioasa pe regulament.
Wring se refera la legea conform careia amplasarea reclamelor pe spatiile verzi sau pe cladirile-monument este interzisa; o lege insa, a carei punere in practica este sporadica si ineficienta. La inceputul anului, PMB a elaborat un astfel de regulament, l-a dat spre dezbatere publica, insa nu l-a mai adoptat.
La aceasta prima dezbatere, "Bucurestiul – dincolo de banner si mesh” (se doreste o permanentizare a acestor evenimente), au participat nu doar membri ai USR, ci si experti al caror background este relevant pentru initiativa Uniunii: Iulian Canov, urbanist, membru in Colegiul Director al Asociatiei Profesionale a Urbanistilor din Romania sau Bogdan Iancu, lector la Departamentul de Sociologie SNSPA Bucuresti, specialist in antropologie vizuala.
Pentru mai multe informatii, puteti accesa pagina dedicata initiativei.