Creativul care ar merge pana-n panzele albe pentru a gasi ideea "aia", baschetbalistul cu lipici la insighturi, artul preocupat de ambalaj si the silent partner. Ei sunt cei patru studenti in anul 2 la Publicitate, SNSPA, care au inscris la Young FIBRA. Sau, simplu, Alin Cracana, Gabi Teclas, Vlad Boerasu si Roberto Coica.
N-au inscris niciodata intr-o competitie de creatie, iar asta i-a ambitionat. Plus ca, dupa proiectele de facultate, un brief pe bune pentru un brand mare era the next level. Au consumat tone de cartofi prajiti, au luat cu asalt fast-food-urile si au sucit targetul pe toate partile. Astfel a rezultat urmatorul punct de plecare: tinerilor le plac serialele si filmele. De aici si lucrarea care contine un vizual 3D (a se testa cu ochelari corespunzatori).
Eh, si dupa ce testati ce testati si terminati de citit, sa puneti mana sa si votati ca nu mai e mult pana duminica. Pe 29 octombrie va suna gongul!
Echipa 3Dliberare: despre fiecare membru
Noi suntem o echipa de baieti, cu totii studenti in anul 2 la Publicitate, la SNSPA. Surprinzator, stim si noi. Alin este ca un personaj anime care este hotarat sa mearga pana in panzele albe daca nu este convins de idee (el a fost “clientul” nostru), dar care, odata dovedit, se apuca fara sa stea pe ganduri sa vada cum sta treaba cu targetul, concurenta si sa gaseasca modalitati prin care sa le faca viata grea lui Vlad si lui Gabi, care se vad mereu nevoiti sa gaseasca solutii sa “bage si aia!“.
Gabi este Uriasul Prietenos, baschetbalistul nostru cu insighturi ametitoare despre target pe care le pipereaza mereu cu o poanta sau o sugestie de executie, un strateg diferit de Napoleon, la cei 2,03 metri ai lui. Vlad este artul nostru care povesteste mereu cum se relaxeaza el invatand retouching si admirand toate ambalajele la supermarket sau criticandu-le (nu mergeti cu el in vreun supermarket, mai ales daca au branduri de import si mai ales daca sunt din UK), iar Roberto, ei bine, Roberto este tatal absent care mereu te motiveaza sa muncesti mai mult! :)
Decizia de a inscrie
Nu am mai participat la concursuri de creatie pe The Creator, tocmai asta ne-a motivat. Am vrut sa vedem cum ne descurcam intr-un proiect mai mare decat cele de facultate, am luat-o ca pe o provocare: oare reusim sa transmitem ceea ce un brand asa mare isi doreste, asa cum si-o doreste? Noi spunem ca Da. Evident! :))
Abordarea briefului
Am inceput sa ne gandim cum eram noi in liceu si in primul an de facultate, ne-am dat seama ca ⅘ din target fix aici se incadreaza, avand avantajul ca inca nu am uitat cum era sa te trezesti la 7 dimineata ca sa auzi ce a mai facut Stefan cel Mare.
Dupa aceea, am fost foarte atenti in jur: in autobuz, in metrou, pe strada, la Mc la Romana unde se aduna foarte multi tineri. Ce ne-a interesat pe noi a fost sa stim cum se imbraca, despre ce discuta, ce muzica asculta si ce fac in timpul liber. Aici a aparut primul insight: tinerilor le plac serialele/filmele si plimbarile si intelegem, au foarte mult timp liber pe care si-l folosesc fix asa, in pat pe Netflix, la televizor pe HBO, in cinema la cele mai noi filme si prin oras!
Inspiratia ne-a venit greu, dar asta pentru ca la inceput nu am avut mindsetul bun. Noi lucrand in ultimul an pe proiecte care puneau accentul pe eficienta, ne limitam in mod constant ideile in probleme precum logistica, buget, adica lucruri cu care si despre care nu am invatat niciodata.
Momentul in care au inceput sa apara ideile bune a fost cand, exasperat fiind de toate ideile respinse pana atunci, artul nostru si-a argumentat toate ideile doar in felul urmator: “nu trebuie sa mearga, trebuie sa fie o prajeala. Ne trebuie o prajeala creativa!”.
Brainstormingurile noastre si sedintele de lucru au fost prin fast-fooduri cu prize si cartofi prajiti ieftini, intrerupte constant de poante si priviri incruntate spre monitoare. Nu putem spune ca suntem mandri de locul in care s-a nascut ideea noastra, dar avem o dragoste parinteasca pentru ea: chiar daca miroase a usturoi si a prajeala, suntem siguri ca va face lucruri mari intr-o zi! :)
Despre idee in sine, acum. Noi am vrut un mix de medii de comunicare care sa includa neaparat OOH. La un moment dat am dezbatut ideea de a avea niste bannere digitale, dotate cu o camera si un afis pe care sa desenezi ceva, dar am descoperit campania de la Coca-Cola cu dozatoarele care mergeau pe aceeasi idee, asa ca a trebuit sa cautam altceva.
Am pastrat ideea de interactiune, doar ca am substituit cealalta persoana cu materialul grafic propriu-zis si astfel am sperat sa potentam engagementul prin reducerea timpul de interactiune. Dupa aceea, am avut in vedere ca Telekom vrea sa fie despre inovatie si tehnologie si ca tinerilor le plac filmele si se bucura sa le vada in cea mai buna calitate disponibila (1080+ pe dispozitive sau 3D la cinema) ceea ce a favorizat decizia de a combina cele doua aspecte.
Asteptari de la competitie
In continuare vrem cu totii sa lucram in Advertising, aparent nu am refuza sa promovam asociatiile pentru drepturile balenelor din Islanda, iar daca ar fi sa discutam despre viitorul apropiat, suntem in cautarea unor internshipuri si concursuri, experiente care, speram noi, sa ne ajute sa invatam si sa progresam asa cum ne-am dori noi.
Catre public si juriu
Avem mare nevoie de o clasare pe podium la Young FIBRA pentru ca prietenele noastre sa inteleaga ca nu le-am neglijat fara motiv si n-am stat la bere. Votati-ne! Va RUGAM! (blinking continously for help).
Incercand sa fim putin seriosi, noi ne asteptam ca juriul si cei care ne vor vota in perioada urmatoare sa inteleaga ca am incercat o abordare indrazneata, ce vrea sa anticipeze felul in care OOH-ul va evolua in urmatorii ani, delimitandu-se totusi de SF. Celor de la Leo Burnett le transmitem sa le vina tramvaiul fix cand isi aprind tigara si sa le stea internii toata ziua pe Reddit pentru ca nu ne-au primit artul la internship!
Juriului international de la FIBRA avem sa-i transmitem un singur lucru: ne-ar fi facut placere sa va cunoastem!