[Pasionat de bunătățuri] Jakob Hausmann a adus Mica Elveție în România și practică publicitatea bunului gust

[Pasionat de bunătățuri] Jakob Hausmann a adus Mica Elveție în România și practică publicitatea bunului gust

Jakob Hausmann a venit in Romania in anii '90, nu o data, ci de doua ori. A doua oara s-a hotarat sa si ramana, infiintand restaurantul Mica Elvetie, in Centrul Vechi, unde il gasiti in fiecare zi. E genul de bucatar caruia ii place sa discute cu clientii, sa explice ce si cum a pregatit; nu fuge nici de feedbackul imediat. N-ar avea de ce; e un bucatar cu 4 carti publicate, pline cu combinatii de gusturi si arome care ii apartin. Printre ele se numara si volumul "Bucataria anotimpurilor". Pentru ca Jakob a invatat de mic, de la mama lui, sa gateasca numai cu ingrediente de sezon, proaspete, gustoase si cat mai naturale.

Asta e, de fapt, o caracteristica intrinseca a bucatariei elvetiene. Constand in specialitati de sezon, simple si proaspete, Elvetia culinara iti ofera in plus o varietate a gusturilor pe care altfel n-ai experimenta-o. (Chiar acum, daca intrati pe pagina Mica Elvetie, veti afla ultima veste: suntem in plin sezon al dovlecilor, iar meniul tomnatic semnat Jakob Hausmann nu putea sa-i lase deoparte).

Romanii s-au acomodat repede cu bucataria elvetiana, cu toate ca, spune Jakob, fast food-ul si street food-ul capata tot mai multa amploare la noi. De cealalta parte a spectrului, in zona culinara profesionista, trendul curent tine de o noua tehnica de gatit, in sous vide (in suc propriu) -- cu care n-ar fi rau daca am face mai multi cunostinta. 

Vorbim in continuare cu un profesionist in bucatarie, pasionat de transformarea roadelor naturii in preparate excelente pe care le da mai departe altora. Acelasi lucru il facem si noi printr-o serie editoriala dedicata celor aflati in sluja bunataturilor, realizata in parteneriat cu Selgros Romania.

 

Despre Jakob Hausmann

Bucataria a avut intotdeauna un rol important in familia noastra, decizia mea a fost bine primita de catre parintii mei. Mama avea obiceiul sa gateasca cu o suma mica de bani, o mancare gustoasa din ingrediente de sezon. Ea m-a invatat sa pregatesc mancare din produse de sezon, fiind mereu proaspete si gustoase. Pentru tata, in schimb, nu era atat de important pretul, ci doar sa pregateasca un preparat special.

Ajutandu-i, inca din copilarie am stiut ca pasiunea mea este bucataria; alegerea pe plan profesional a venit fara piedici, fara emotii sau momente de nehotarare. Am avut mereu incredere in mine si in talentul meu.

 

Educatie si excelenta in domeniul gastronomic

Am inceput prin a urma scoala profesionala de arta culinara, iar in timpul vacantelor faceam practica in restaurante; apoi au urmat numeroase cursuri de specializare in domeniul gastronomiei. Atat scoala, cat si experienta practica acumulata in decursul anilor este importanta. Scoala ofera un mediu propice pentru a acumula informatii tehnice si proceduri necesare in bucatarie, in timp ce practica te face in fiecare zi mai bun, mai competitiv.

Excelenta in gastronomie se obtine in timp prin munca, determinare, creativitate, iscusinta si daruire; atentie, insa, un factor foarte important il reprezinta si ingredientele de calitate.

Daca vorbim de titluri si distinctii, as spune ca cea mai draga este Distinctia pentru arta culinara – Mihai Eminescu, prin care mi s-au recunoscut meritele pentru intreaga activitate. Insa cea mai importanta distinctie pentru mine este cea pe care o primesc in fiecare zi de la clientii mei: multumirea de pe chipul lor.

  

 

Stilul unui bucatar

Nu as putea spune ca am un anumit stil culinar, dar mereu am fost ghidat de cateva reguli simple de la care nu ma abat. De exemplu, mancarea trebuie sa fie facuta numai din ingrediente de calitate, cu cat mai multe produse de sezon si sa aduca fericire pe chipurile oamenilor care le servesc. Mereu am fost condus de creativitate, pasiune si dorinta de a crea ceva nou si gustos.

In cateva cuvinte, ma definesc prin respect pentru calitate, pentru mancarea pregatita, respect pentru client si daruire. Ca bucatar, sunt o persoana sociabila si imi place sa am contact direct cu clientii mei, sa le explic ce le servesc si sa primesc un feedback imediat.

 

Povesti din Mica Elvetie

Am ajuns in Romania pentru prima data in anii '90 si am fost placut impresionat de oameni si de cultura pe care am gasit-o aici. In '94 am revenit dupa o scurta plecare si atunci am decis sa deschid un restaurant cu specific elvetian.

Asa a aparut restaurantul Mica Elvetie, o locatie eleganta in care esti intampinat de la intrare de calitatea si gustul inconfundabil al preparatelor bucatariei elvetiene. Am incercat sa aduc ceva nou pentru clientii romani, iar acestia au imbratisat imediat bucataria elvetiana. O bucatarie care ne invata sa ne bucuram de natura si de tot ce ne ofera ea in fiecare sezon. De 19 ani, invatam romanii cum pot manca preparate extraordinar de gustoase pregatite cu ingrediente de sezon.

Popularitatea restaurantului a crescut odata cu numarul clientilor care ne-au trecut pragul si ne-au recomandat mai departe. Publicitatea bunului gust! :))

Sunt mereu alaturi de echipa mea, ii sprijin, invat si ghidez intodeauna catre rezultate culinare remarcabile. Sunt, de asemenea, autoritar si atent cand vine vorba de respectarea regulilor de igiena si tehnica culinara.

 

Cultura mancarii la romani

Din fericire, romanii sunt un popor de oameni deschisi, sunt dornici sa incerce preparate noi si sa faca cunostinta cu gastronomia altor tari. In acelasi timp, mancarea traditional romaneasca este foarte buna . Mananc si sunt incantat de produsele traditionale romanesti ori de cate ori am ocazia sa ma duc la munte.

Romania este o tara cu o mare varietate de legume, fructe si carne proaspata, iar parerea mea este ca oamenii trebuie sa invete sa manance ceea ce natura le ofera fara aditivi sau alte chimicale.

 

 

Trenduri culinare

Bucatar fiind, trebuie sa fii mereu la curent cu toate schimbarile care apar in gastronomie. In principiu, un restaurant trebuie sa se ralieze trendurilor momentului, deoarece clientii vor si solicita asta. Dar, ca in moda, trendurile vin si pleaca; in final, ce ramane este esenta, baza. Personal, urmaresc toate noutatile aparute in domeniu, dar ma raliez doar la trendurile ce sunt conforme cu filozofia si convingerile mele culinare.

Cel mai des, trendurile sunt date de tineri (street food) sau de bucatari renumiti cu stele Michelin (gatitul sous vide, de pilda). Street food este un curent culinar ce a luat amploare in Romania deoarece tinerii, in momentul acesta, isi doresc sa manance foarte repede, chiar daca preparatul nu este foarte sanatos. Mancarea de tip fast food obtine din ce in ce mai mult teren in Romania, iar asta, din punctul meu de vedere, nu este un lucru imbucurator.

La polul opus, cum spuneam, se afla gatitul in sous vide, o noua tehnica gastronomica destinata prepararii mancarii in suc propriu.

 

Alte proiecte 

Am fost si sunt implicat in multe proiecte gastronomice, televizate sau nu, dar si in proiecte umanitare.

 

Prima mea aparitie televizata a fost la „Hai sa bucatarim” si marturisesc ca mi-a ramas in suflet, a fost o colaborare foarte frumoasa cu Unilever. Nu am trac sau emotii la televizor. Ma simt in largul meu in bucataria restaurantului, in bucataria de acasa sau in bucataria unui platou de filmare. 

 

Unde te gasim zilele astea? Planuri pe termen scurt si lung

Ma puteti gasi in fiecare zi in restaurantul meu. :) La capitolul alte proiecte, momentan ma dedic promovarii noului meu proiect LotusGrill by Jakob Hausmann, un gratar portabil care nu scoate fum.

Pe termen lung... Nu m-am gandit niciodata la sfarsitul carierei mele, asa ca cel mai probabil voi fi un om foarte activ pana la sfarsitul vietii.

 

Cum se formeaza maiestria culinara? Exista multe raspunsuri aici, insa totul pleaca de la ingrediente. Tot pe baza unei selectii de ingrediente pleaca o intreaga cultura culinara, cum este cea elvetiana, al carei scop este sa valorifice legumele si fructele de sezon, pentru a simti trecerea anotimpurilor direct din farfurie. Cu aceasta forma de excelenta culinara ne-am intalnit mai sus: aprecierea bunataturilor din natura.

Intr-o serie editoriala realizata alaturi de Selgros Romania, continuam sa-i cunoastem indeaproape pe (o parte din) membrii clubului pentru profesionisti si pasionati. De bunataturi.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related