Limba noastră e o comoară tradusă și animată jucăuș de Marius Tătărășanu. Vă puteți imagina un borcănel de muștar sărind ca apucatul? Sau un tânăr care are toată viața înainte și care pune mâna pe cuțit pentru a tăia niște frunze la câinii din dotare? Marius, care este video editor și freelancer, a decis că astea chiar sunt imagini demne de povestit în limba engleză. Pentru că hlizeala e limbă universală.
Cum a învățat tot ce știe? Nu din școli, asta e clar.
Știi cum pe unele site-uri la înregistrare există întrebări de siguranță? La "What was the name of your childhood's best friend?" răspund întotdeauna cu "Internet"
Deci, iată. Încă un testimonial care ne confirmă că internetul și penicilina rămân cele mai însemnate descoperiri are omului. Poate și televiziunea, unde Marius a lucrat aproape 2 ani și a învățat multe. La ora actuală, atunci când nu face frecție la un picior de lemn sau e dus un pic cu pluta, lucrează la documentare, videoclipuri muzicale, virale Youtube și scurtmetraje.
Ce-ai de spus despre tine?
Școli nu prea am făcut, am folosit internetul ca să învăț cam tot ce știu. Știi cum pe unele site-uri la înregistrare există întrebări de siguranță? La "What was the name of your childhood's best friend?" răspund întotdeauna cu "Internet". În rest, mă pierd în poveștile lui Frank Herbert si Isaac Asimov.
Eram în clasa a 12-a și un mare fan al lui Ray William Johnsonș am împrumutat camera unei colege si mă prosteam cu prietenii postând filmulețe pe Youtube. După ce am ajuns pe Antena 1 si aproape am fost exmatriculat din cauza unuia, a început să îmi placă toata ideea asta de sincronizat imaginea cu sunetul. E o plăcere mică, dar înseamnă mult pentru mine, când cut-ul e perfect.
Munca în televiziune
A fost extraordinar. La început eram copleșit și total depășit, dar am învățat foarte multe. Îmi plăcea la nebunie, să stau printre camere, cabluri si butoane, în platou, pe teren, să văd creațiile mele la televizor. Eram editor, dar făceam de toate acolo, mai puțin curățenie și contabilitate.
La TV Bacău am învățat noțiunile de bază, cele mai importante de altfel, dintre care multe observ că se pierd astăzi într-un mediu digital. Altfel înțelegi producția video când lucrezi cu casete si cabluri.
Freelance work
După perioada petrecută la TV Bacău am plecat într-un fel de călătorie spirituală în afara țării unde am continuat să lucrez ca editor freelance, dar am și încercat să adun experiență lucrând în alte domenii, de la mecanică industrială la strans bani pentru Amnesty International și până la grip de film.
În București m-am mutat anul trecut, după ce am decis ce vreau sa fac de-acum încolo: videouri.
Primul meu proiect complet la care am lucrat a fost un spot video pentru un client din Suriname. Mi-l amintesc bine pentru că i-a plăcut atât de mult încât a încercat o bună perioadă să mă convingă sa mă mut acolo și să lucrez pentru el full time.
Lucrez de ceva timp la o serie documentară despre Popeye, fostul asasin șef al lui Pablo Escobar, acum Youtuber de succes. Interviurile cu Popeye au fost ceva nou pentru mine. Pe lângă subiectul aparte, am avut și destul de multă libertate la montaj.
Pe zona de video nu poți lucra decât dacă te dedici trup și suflet. Și mai ales ca freelancer. Niciodată nu faci același lucru și mereu trebuie să descoperi ceva nou, trebuie să îl inventezi. Asta e partea cea mai dificilă, dar și cea mai frumoasă.
Clienții
Nu pot spune că majoritatea clienților mei se înscriu într-un anumit profil. Am lucrat la documentare, videoclipuri muzicale, virale Youtube și la scurtmetraje, pe piețe de crowdsourcing și prin recomandări.
O metodă bună de a te promova este să creezi conținut, care să-ți ducă numele mai departe. Cum ar fi niște expresii animate.
Proverbe animate
Ideea lor mi-a venit de la o animație pe care am facut-o acum ceva timp, "raining cats and dogs". Mi-a plăcut ideea și am vrut să fac o serie și pentru câteva expresii românești. Știam că au un potențial mare.
Nu toate expresiile românești sună caraghios în engleză și nici nu s-ar potrivi toate într-o animație. Iar unele, desi amuzante si ele, sunt destul de vulgare. Le-am ales pe cele care le pot face cel mai bine și care sunt cel mai "shareuibile".
5 Romanian Expression, animated, so they're easier to understand
Pentru unele lucrez zile, pentru altele, ore. Depinde de complexitatea lor, dar și de inspirația mea. Pentru unele am trecut prin mai multe variante înainte să ma hotărăsc ce anume vreau sa arăt.
Am primit mult feedback constructiv legat de calitatea animațiilor. Dar cel mai mult mi-au plăcut discuțiile de pe Reddit. Pe lângă faptul că am aflat multe despre particularitățile limbii române, am aflat și multe expresii străine. M-am "îndrăgostit" de expresia sârbă "scump ca omleta lui Sf. Petru". S-a creat o discuție foarte interesantă.
Si, cum spuneam, o viralizare a acestor provere ajută foarte mult. Degeaba faci cele mai tari chestii dacă nu le vede nimeni. Pe lângă faptul că poți câștiga expunere și contacte, "viralizarea" îți demonstrează ție și altora că nu faci doar chestii, dar faci chestiile care trebuie.
Planuri mai departe
În primul rând vreau să termin seria de expresii animate. Și vreau să fac și mai multe animații. Cum spunea mama lui Forrest Gump, viața e ca o cutie de bomboane de ciocolata. Niciodată nu știi ce te așteaptă.