Arta cyberpunk a Vandei

Arta cyberpunk a Vandei

Nu se intampla in fiecare zi sa stam de vorba cu un falsificator de arta. E o meserie complicata, sensibila si riscanta. Tocmai de-aia, falsificatorii sunt ca gimnastii: au cariere scurte si mai ales cand sunt mici. Mai in gluma, mai in serios, iata cum a fost pentru Vanda Dobrescu:

Cand eram copil, imi doream sa fiu falsificator de arta si ma uitam pe albumele de arta ale bunicului meu. Prima "reproducere" a fost dupa un tablou al lui Aivazovsky.

Ei, dar apoi, viata de adult a ajuns-o din urma. Inca mai face ocazionalele reproduceri, insa a terminat Arhitectura si a devenit freelancer. Pe proiecte de arhitectura, visual identity si grafica. Pana de curand, arta ei era doar un hobby, insa a decis sa se ia ceva mai in serios. Astfel ca, in acest moment, lucreaza la o banda desenata, iar in paralel, colaboreaza cu alti artisti la niste instalatii din materiale reciclate. 

O lasam pe Vanda sa va povesteasca mai multe despre arta cyberpunk pe care o face si o vinde. 

 

De la inceput

Ma numesc Vanda Dobrescu, am 28 de ani si m-am nascut in Braila. Tot acolo am facut si liceul, iar apoi, facultatea la Bucuresti, la Universitatea "Ion Mincu".

Am tot avut job-uri inca din liceu, lucram verile si faceam ucenicie la unul din profesorii de la liceul de arte din Braila. Apoi, in primii ani de facultate, am facut parte din Asociatia Studentilor Arhitecti si m-am implicat in organizarea de evenimente pentru studentii facultatii.

Organizam petreceri pentru boboci, conferinte, si chiar si o bienala de arhitectura. Mai tarziu, mi-am facut un PFA si am inceput colaborari freelance pe proiecte de arhitectura, visual identity si grafica 

 

Ai prins drag de arta

Cand eram copil, imi doream sa fiu falsificator de arta. Si ma uitam pe albumele de arta ale bunicului meu cu un obiectiv de la o camera foto pe care il foloseam pe post de lupa.

In capul meu aveam ideea asta: ca daca ajungi sa reproduci cu fidelitate o lucrare de arta e ca si cum atingi aceeasi maiestrie ca a artistului. Asa ca incercam sa reproduc compozitiile pe care le vedeam, iar prima "reproducere" a fost dupa un tablou al lui Aivazovsky.

Era ceva peisaj cu o furtuna pe mare. Evident ca incercarea mea nici nu se putea compara cu originalul: era tentativa unui copil de 7 ani care incerca sa imite o lucrare de arta complexa cu tempera si o pensula ieftina.

Tin minte ca dupa asta am gasit o carte in biblioteca bunicului meu unde explica cum isi pregateau culorile artistii renascentisti si l-am rugat sa mi cumpere ulei de terebentina sa mi prepar singura retetele :)

Bunicul meu mereu m-a incurajat sa desenez, insa parintii mei nu vedeau un viitor in asa ceva, sustineau ca artistii sunt "muritori de foame" asa ca am ales sa studiez arhitectura. In timpul facultatii am suferit mult ca nu imi permitea timpul sa desenez cat mi-as fii dorit.

De-asta nu am avut curaj sa expun nicaieri lucrarile mele - pentru ca am considerat ca lipsa exercitiului se observa in lucrari si nu merita expuse. Recent m-am hotarat sa investesc timp in pasiunea mea si am inceput sa o tratez mai serios, nu doar ca hobby.

  

 

Stilul Vandei

Datorita desenului de arhitectura am simtit ca mi s-a schimbat linia din desen: de la o linie modulata, am trecut la linie dreapta de desen tehnic. Acum mi se pare ca e o combinatie intre cele doua. Un amic mi-a descris stilul ca fiind cyberpunk, pentru ca imi place sa abordez teme SF si concept art.

 

 

Vanzarea lucrarilor

Cele mai vandute lucrari au fost cele din seria de mandale geometrice. Dar de regula ofer desenele mele, pentru ca nu stiu niciodata ce cadou sa cumpar si prefer sa ofer ceva personalizat. 

 

O zi de lucru

Nimic complicat: ma trezesc, imi cumpar o cafea de la parterul blocului si apoi ma asez sa lucrez. In functie de ce lucrare doresc sa fac, imi structurez un plan. M-am obisnuit cu deadline-uri si imi place sa lucrez organizat, dar cateodata, ma las inspirata de moment.

 

Cum iti promovezi arta?

Pana recent, am abordat desenul ca pe un hobby; insa acum imi doresc sa ma ocup de pasiunea mea si sa o duc la nivelul urmator. Momentan adun followeri si ii directionez catre pagina mea oficiala. Am inceput o colaborarea alti doi artisti pe un proiect: dorim sa creem un hub sub umbrela caruia sa ne expunem lucrarile.

 

 

Artist in Romania

Romania este o tara in curs de dezvoltare si asta inseamna ca exista oportunitati pentru a crea directii, trenduri etc. Sunt de parere ca se simte o efervescenta culturala si observ oamenii receptivi la orice fel de manifestare artistica.

Adaugand si deschiderea pe care o ofera internetul si retelele de socializare, ai toate sansele, ca artist, sa te faci cunoscut, daca esti consecvent si muncesti pentru viziunea ta.

 

 

Lucrarea preferata

Cel mai mult mi-a placut un autoportret facut acum vreo patru ani. A fost prima incercare de a lucra cu pastel si tot prima in care am reusit sa-mi exprim starea mea interioara de la momentul respectiv. Din pacate, nu mai am lucrarea, mi-a ramas doar o fotografie pentru ca cineva a considerat ca e in regula sa o rupa si sa o arunce la gunoi. 

 

Artisti preferati

Sunt multi artisti care ma inspira si imi place sa ma documentez in legatura cu ei, ma inspira si munca lor dar si povestea lor de succes.

Cel mai mult ii apreciez pe Salvador Dali si pe H.R. Giger, dar si altii ma inspira. Imi place linia lui Kim Jung Gi, stilui grafic a lui Josan Gonzalez si a lui Chris Foss, imi plac compozitiile lui Michael Hussar si ale lui Tom Bagshaw, tusele lui Eric Lacombe, ale lui Alexandru Zaharia si ale Martei Nael, culoarea lui Tomer Hanuka si a lui Victor Ngai. Pff sunt multi. Era sa uit de Alex Grey si de Paul Laffoley.

 

Planuri

Lucrez acum la o banda desenata. Sunt foarte entuziasmata de proiectul asta. Este cel mai serios proiect personal de pana acum si vreau sa-l fac exact cum il vizionez.

In acelasi timp colaborez si cu alti doi artisti, Zaharia AF si RM INK, la niste instalatii din materiale reciclate, la o serie de stickere si la o platforma online unde sa ne expunem lucrarile.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related