Pasiunea unora pentru bere poate incepe printr-un sir lung de vinuri bune. Stiam, in teorie, ca tranzitia asta este posibila, dar a trebuit sa vorbim cu Razvan Costache ca sa ne convingem ca se poate si-n practica. Asadar, vorbim cu un story-teller de bere™ (sintagma ne apartine, mare grija!). Razvan este, de asemenea, fost jurnalist care s-a facut marketer in multinationala si a baut, pana acum, circa 2.000 de tipuri de bere. Iar obiceiul ii este nu doar sa le bea, ci sa le si povesteasca pe Universitatea de Bere. Daca-i craft si ti-a placut, sunt sanse sa o gasesti recenzata de el.
Pana recent, mai avea un scriitor de bere in echipa, dar Cristi a plecat sa-si faca propria micro-fabrica: Hop Hooligans. Asa ca a ramas, deocamdata, doar el. L-am rugat sa-si aminteasca prima bere bauta si unde. Bun raspuns:
Daca ar fi sa aleg una care mi-a zanganit clopoteii mai la inceput, as zice ca a fost Rochefort 10 pe care am gustat-o pentru prima oara intr-un local idilic undeva in nordul Italiei. Localul se numea chiar Universita della Birra (Universitatea de Bere).
Piata de bere craft este destul de mica inca si, spune Razvan, brandurile locale nu au nevoie de marketing & PR sau relatii cu bloggerii. Nici nu prea sunt bloggeri, drept vorbind. Dar lucrurile se misca. De exemplu, a aparut Asociatia Producatorilor de Bere Artizanala, iar barurile cu selectii cuprinzatoare de bere buna au inceput sa apara mai des.
Deci, desfaceti una buna si cititi ce are Razvan de spus. Dupa New York Times, a venit si pe la noi.
Aproape 2.000 de beri
Salut, sunt un ex jurnalist devenit corporatist, care in timpul liber scrie despre bere si incearca sa atraga si consumatorul roman spre calitate. Vreo 8 ani m-am distrat pe la Evenimentul Zilei si Adevarul in diverse forme, de la redactor la manager.
Cand a inceput sa se duca de rapa presa, am fugit spre marketing si asta fac si in ziua de azi de la 9 la 6. Acasa am o sotie intelegatoare si un copil minunat. Am inceput sa caut bere buna dupa ce am luat contact cu "Occidentul" si tin evidenta berilor de prin 2009. Ma apropii de 2000, dar mai multe de invatat.
Pasiunea pentru bere
In mod neasteptat, a inceput cu vin. Am locuit o perioada in Milano si m-am intovarasit cu oameni care ascultau de somellier si am invatat sa nu mai beau ca un salbatic orice imi pica in mana, oricum, oricat.
Pe masura ce bei mai multe beri bune si iti antrenezi papilele si "prima bere buna" nu mai pare asa buna. Daca ar fi sa aleg una care mi-a zanganit clopoteii mai la inceput, as zice ca a fost Rochefort 10 pe care am gustat-o pentru prima oara intr-un local idilic undeva in nordul Italiei. Localul se numea chiar Universita della Birra (Universitatea de Bere).
Echipa universitara
Momentan, echipa editoriala e formata din mine. Cristi e prea ocupat cu propria fabrica de bere artizanala (Hop Hooligans, check them out!), iar Andrei este un programator mai destept decat pot eu intelege. Pe el il sun doar cand "pica" ceva la site sau cand vreau sa-l scot la bere.
Scrisul despre bere. Scurt ghid
Iti trebuie timp, in primul rand. De asemenea, trebuie sa ai rabdare. Nu e mereu usor sa scoti din frigider o bere cu care sa vrei sa intri rapid in armonie, dar sa trebuiasca s-o pozezi, s-o mirosi 5 minute sa iei notite dupa fiecare sorbitura.
Cateodata imi iau cate doua doar ca sa beau una linistit si despre a doua sticla sa scriu. Apoi, asa cum banuiesc ca ai intuit, e greu sa treci peste faptul ca nu intereseaza pe nimeni parerea ta, ba iti mai iei si pizma cateodata :)
Incerc sa-mi fac timp in weekend sau seara dupa ce adoarme copilul. N-as zice ca blogul primeste o cota fixa din timpul meu. De obicei, scrisul despre bere e la concurenta cu intalnirile cu altii la fel de dusi cu pluta intr-ale "artizanalelor" ca si mine. Intalniri unde toata lumea bea si scrie.
Piata de bere
Profetia mea e ca 4-5 ani de acum incolo, orice nou jucator pe piata de micro-fabrici de bere artizanala va vinde absolut tot ce produce, indiferent daca e bere buna sau nu. Apoi, oamenii vor incepe sa-si dea seama ca eticheta de "artizanala" nu garanteaza calitatea.
Deocamdata consumatorii sunt confuzi, lucru de care profita si mastodontii de bere macro cu sloganuri de genul "craft quality beer" sau mai stiu eu ce bazaconii nationaliste. Suntem prea jos in acest moment, ne-educati, sugrumati de bere rece ca gheata si ieftina ca braga.
Playerii se inmultesc de la luna la luna, va creste incet, incet si piata de craft beer, la calitate ajungem Vestul imediat, la mentalitate evoluam exact ca reteaua de autostrazi.
Carciumarii. Lucrurile se misca si aici?
Super slaba activitatea, dar e corecta impresia ta. Incep sa se deschida baruri cu selectie generoasa de beri bune la draft si la sticla, vezi Zaganu Craft Beer Bar, Ground Zero Bar si Mikkeller Bar in Bucuresti.
Ne salveaza Street Food Festurile si bistro-urile de hipsteri. Oamenilor care le frecventeaza le place sa bea ceva la moda si berea artizanala merge la fix in contextul asta. Evident, nu trebuie uitati deschizatorii de drumuri, Beer O'Clock, La 100 de beri sau Happy Pub.
Colaborari cu Universitatea
Nu prea, piata e atat de mica, incat n-are nimeni nevoie de Marketing & PR sau relatii cu "blogarii". In general eu zic ceva despre berea lor si ei nu sunt de acord :) Dar baietii sunt de treaba, e mereu o placere sa beau o bere cu ei si sa mai aflu despre planurile de viitor.
Exista un grup de berari pasionati care a pus recent bazele Asciatiei Producatorilor de Bere Artizanala, am sperante mari de la entuziasmul lor.
3.000 pe Facebook
Sarbatorim, asa e. Sunt 3.000 de oameni curajosi, unii dintre ei cauta bere buna, altii poze deocheate cu fetele de la Oktober Fest, dar ii iubesc pe toti. La capitolul promovare, aruncam tot bugetul in Facebook Ads. Am ceva planuri asociere cu festivaluri si pub-uri, dar mai dureaza.
Nu ca a vrut cineva sa faca vreun partenerieat cu Universitatea, dar vreau sa pot mereu sa fiu sincer. Uite, Rural Fest a fost cel mai trist fest la care am fost vreodata, am cumparat o bere de la Hop Hooligans sambata la pranz si le-am crescut vanzarile cu 20%.
Am gasit acolo vreo 10 vizitatori, corturile cu bere artizanala, niste fum de mici, miere si palinca. Acum imagineaza-ti liniste si sunet de greieri... asa a fost.
Topuri
De la noi apreciez in mod deosebit berile celor de la Ground Zero, Hop Hooligans si Bereta, dar am cate o preferata si in portofoliul celorlalti.
Top 5 pentru mine cele mai bune beri EVER suna cam asa in acest moment:
1. Parabola (Firestone-Walker) - SUA;
2. Fou Foune (Cantillon) - Belgia;
3. Dark Lord Bourbon Barrel Aged (3Floyds) - SUA;
4. Pliny The Elder (Russian River) - SUA;
5. Very Green (Tree House Brewing) SUA.
Si un top 3 al pub-urilor misto: Blind Tiger - New York, Mikkeller Bar - San Francisco, Lambiczoon - Milano.