În august 2008, pentru prima dată în istoria recentă, artiștii teatrului independent bucureștean se întâlneau într-un festival dedicat lor: UNDERCLOUD era la prima ediție și s-a desfășurat, timp de 3 săptămâni, pe celebra terasă La Motoare.
De-a lungul celor 10 ani, Festivalul a devenit un brand care susține și promovează mișcarea teatrală independentă din România. UNDERCLOUD a fost primul festival de teatru independent care a introdus în program, în 2012, secţiunea Concurs, cu premii, iar din 2014, a devenit internațional.
Astăzi, UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România desfășurat sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe” - certificat internațional atribuit de Comisia Europeană şi Asociația Festivalurilor din Europa.
Ediția aniversară, desfășurată între 22 și 31 august, la ARCUB – Gabroveni, cu sprijinul Primăriei București, s-a încheiat joi seară cu Gala de premiere, în cadrul căreia au fost acordate șapte premii la șapte categorii și cinci premii speciale.
În secțiunea Concurs au participat 16 producții realizate de către cei mai tineri și mai talentați artiști independenți. Juriul festivalului, din care au făcut parte regizorii de teatru Alexa Visarion și Erwin Simsensohn, actorii Coca Bloos și Cristi Iacob, scenografa Iuliana Vîlsan și criticul de teatru Octavian Saiu, a desemnat câștigătorii ediției.
Spectacolul Menajeria de sticlă, produs de Teatrul POINT și regizat de Alexandra Penciuc, a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol.
Ana Ularu a primit Premiul pentru cea mai bună actriță pentru rolul din spectacolul O intervenție (producție a Teatrului ACT), iar Mihai Smarandache a fost desemnat Cel mai bun actor pentru prestația sa din Menajeria de sticlă.
Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Iris Spiridon pentru spectacolul Psycho, producție a Teatrului Apollo 111.
Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost împărțit între Daniel Chirilă pentru costumele din spectacolul Înaintea erei noastre (o producție Frilensăr și Teatrul LUNI de la Green Hours) și Sabina și Bianca Veșteman pentru decorul spectacolului Psycho.
Premiile juriului au fost acordate lui Paul Cimpoieru pentru one-man-show-ul Homo Americanus și trupei Frilensăr pentru spectacolul Înaintea erei noastre, ambele co-produse împreună cu Teatrul LUNI de la Green Hours.
Pentru susținerea mișcării teatrale independente, Premiul UNDER ANY CLOUD i-a revenit Teatrului Metropolis și echipei spectacolului Efectul razelor gamma asupra crăitelor lunatice, iar Premiul UNDERCLOUD a fost decernat producției BABEL a Centrului Independent Coregrafic LINOTIP.
Distincțiile ediției aniversare au fost oferite de: Mathilde, Centrul Shakti, Therme, Other Side și Editura Nemira.
Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Jaroslaw Fret, regizor și director al Institutului Grotowski din Polonia și scriitorul Pascal Bruckner, au primit Premiile de Excelență ale ediției aniversare UNDERCLOUD.
În cele trei secţiuni ale sale - Concurs, Invitaţi din străinătate şi Invitaţi din România -, cea de-a X-a ediţie a a reunit peste 200 de artiști, în peste 40 de spectacole, lecturi, conferințe și evenimente.
Cele mai noi şi incitante producţii din teatrul independent, spectacole de notorietate din teatrul românesc, dar şi spectacole independente din străinătate, au marcat ediția aniversară.
Jaroslaw Fret, regizor și directorul Institutului Grotowski, a deschis Festivalul cu a sa Ultima bandă a lui Krapp, (pentru că cererea de bilete a fost foarte mare, spectacolul a avut două reprezentații cu casa închisă), iar excentricul Romeo Castellucci a închis ediția cu celebra sa producție Iulius Caesar. Fragmente. Compania israeliană de teatru-dans MASH a punctat esențial în festival cu trei superbe spectacolele de dans, cu implicare în socialul contemporan: Ani-ma, Gravitas și HA-E 4-2.
Scriitori francezi Pascal Bruckner și Frederic Beigbeder au fost invitații de onoare ai ediției aniversare UNDERCLOUD.
Oana Pellea, Maia Morgenstern, Victoria Cociaș, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Cristi Iacob, Claudiu Bleonț, Șerban Pavlu, Richard Bovnoczki, Vlad Logigan, Istvan Teglaș, Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor, Dan Rădulescu, Ionuț Grama, Andrei Seușan, Lucian Iftime, Andreea Bibiri, Cristina Casian, Ștefan Lupu, Andrea Gavriliu, Ioana Marchidan, Arcadie Rusu, Cerasela Iosifescu, Mihaela Teleoacă, sunt doar o parte dintre actorii români cu care publicul s-a întâlnit în spectacolele celor 10 zile de UNDERCLOUD.
Cel mai important rol al festivalului a fost și este acela de a promova și de a sprijini mișcarea teatrală independentă din București și din țară, de a crea vizibilitate și de a conferi notorietate artiștilor independenți. Cea de-a x-a ediție UNDERCLOUD s-a încheiat aseară cu Petrecerea aniversară, ce a strâns laolaltă artiști, organizatori, parteneri și prieteni.
UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația Mișcarea UNDERCLOUD, cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Sponsorii ediției aniversare: Raiffeisen Bank, Staropramen, Aqua Carpatica, Kinder, Fortuna.
Parteneri: Ambasada Israelului la București, 360 Revolution, Hotel Ambasador, The Mansion Boutique Hotel, Ibis Hotel, Therme, ClassIn, Mathilde, Other Side, La Historia, Centrul Shakti, RSS, Editura Nemira, Editura Trei, Teatrul Metropolis și Agenția de creație Propaganda.
Parteneri media: IQads, BIZ, Business Review, National Geographic, Observatorul Cultural, Liternet, Yorick, Cinemagia, Agerpres, Cotidianul, România Liberă, Șapte Seri.
Eveniment ascultat de Radio Guerrilla.