[Tineri campioni] Tibi Danciu are 18 ani, o medalie de aur de la Microsoft si planuri sa studieze inteligenta artificiala

[Tineri campioni] Tibi Danciu are 18 ani, o medalie de aur de la Microsoft si planuri sa studieze inteligenta artificiala

Nu face Exceluri 10 ore pe zi, ca inca nu l-au racolat corporatiile, dar Tibi Danciu este campion mondial la Microsoft Office. Ca sa devii campion mondial (la orice), prima conditie este sa existe un Campionat Mondial. Iar a doua, sa te inscrii. Inscrierea a fost o intamplare fericita pentru Tiberiu, astfel ca bucuria medaliei de aur a fost cu atat mai mare.

Cum devii foarte bun la toate chestiile astea din suita Office, pe care lumea si le trece in CV? Sunt mai multe variante aici, dar campionul cu care am stat de vorba noi a ales-o pe cea mai grea: a invatat singur. Tibi este un autodidact nu doar in ceea ce priveste zona IT. Invata singur despre tot ce-i place si il intereseaza. De exemplu, astronomie si istorie.

Despre concursul din State, unde Microsoft a organizat Campionatul Mondial, Tiberiu spune ca a fost o experienta extraordinara, la care au contribuit organizarea, concurentii prietenosi si faptul ca fix atunci a implinit 18 ani. Nu a putut sarbatori ca lumea Aurul luat, ca pe-acolo trebuie sa ai 21 de ani ca sa bei o bere. Tot acasa e mai bine.

Am remarcat ca in sala de exlamen se aflau in permanenta translatori de mandarina, japoneza, spaniola si multe alte limbi, pentru ca cei care nu stapaneau limba engleza sa poata pune intrebari.

 

18 ani pe drum

Sunt Tiberiu Danciu, invat la Colegiul National Grigore Moisil din Bucuresti si am 18 ani. Impliniti in ziua in care am plecat la concurs. Am avut un majorat lung de vreo 34 de ore.

Pasiunea mea pentru calculatoare si tehnica in general a inceput din frageda copilarie. Atat mama mea, profesor de informatica si TIC, cat si bunicul meu, profesor de romana, au primit calculatorul cu bratele deschise si au invatat sa-l utilizeze.

Atunci cand m-am nascut eu, aveam un calculator in casa. Inevitabil, am ajuns sa desenez cu ajutorul lui. Ba chiar mai mult, am invatat, cu sprijinul familiei, sa scriu si sa citesc cu ajutorul calculatorului.

 

Campionatul Mondial de MS Office

Primavara lui 2016. Am aflat totalmente intamplator de acest concurs. Initial, el a fost anuntat la nivelul scolilor printr-o circulara trimisa profesorilor de specialitate prin e-mail. Mama mea a vazut mail-ul, eu l-am ignorat, dar pana la urma mi-am zis sa incerc.

Participarea se face prin sustinerea unui examen foarte util de certificare a unei aplicatii Office la alegere dintre Word, Excel si Powerpoint, asa ca oricum imi ramanea un document pe care il puteam pune la CV.

Ma duc la doamna diriginta (profesoara mea de informatica), cauta prin e-mail-uri, gaseste mail-ul (ignorat, desigur) si ma trimite la doamna profesoara responsabila de certificari in liceul nostru, unde ma inscriu.

Eram singurul din scoala interesat de acest concurs, a fost pur si simplu o intamplare. Imi ziceam tot timpul ca sigur va fi cineva mai bun decat mine in Romania. Ajung la nationala si trec de etapa nationala impreuna cu alti doi colegi din Cluj si Hunedoara. Nu iau niciun premiu, dar sunt incurajat ca "la anul cu siguranta". Astfel, ma inscriu si "la anul", ajung din nou la nationala, de data asta fiind trimis de unul singur in SUA. Si castig.

 

Pregatirea si concursul in sine

Am ajuns bun pe Office folosind foarte des pentru diferite proiecte pentru scoala. Nu m-a invatat nimeni, am folosit internetul ca sa aflu lucruri noi. Fiind autodidact, in mod natural am inceput sa invat multe alte lucruri, atat legate de stiinta (programare, robotica, electronica, astronomie, fizica, biologie), dar si situate pe latura filologica (engleza, istorie, geografie).

Mereu urmaream documentare la televizor, cand nu aveam internet acasa, dupa care am ajuns sa le urmaresc online, si intr-un final sa caut informatii particulare.

In principal, incerc sa invat orice ma atrage. Pe mine m-a impresionat, spre exemplu, un videoclip cu niste mici fapturi virtuale care invatau sa mearga, dupa care am inceput sa caut diferite informatii despre inteligenta artificiala. Iarasi, imi place sa ma uit la tehnicile unor oameni care creeaza un joc, care deseneaza ceva, care repara electronice, care creaza robotei.

Atmosfera de la concursul din State a fost de nedescris. Un mediu cu oameni de calitate, unde este extrem de usor sa-ti faci prieteni, in ciuda barierelor lingvistice, in unele cazuri. Da, eram toti concurenti, dar mai intai de toate devenisem prieteni si niciunul dintre noi n-a lasat competitia sa ne strice mica vacanta in SUA.

Organizarea, iarasi, a fost exemplara. In ciuda multor probleme tehnice, toate au fost rezolvate cu profesionalism si in final nimeni n-a avut nimic de reprosat. Spre exemplu, am remarcat ca in sala de examen se aflau in permanenta translatori de mandarina, japoneza, spaniola si multe alte limbi, pentru ca cei care nu stapaneau limba engleza sa poata pune intrebari.

 

Privilegii si dezavantaje

Ma consider o persoana perfect normala, ies afara cu prietenii, incerc sa imi fac timp pentru toate. In niciun caz nu petrec 10 ore pe zi facand tabele in Excel. Sunt de parere ca este nevoie de atentie consistenta si pe o durata relativ mare pentru a avea un rezultat, dar cu masura. Niciodata nu m-as putea identifica cu tipul omului care lucreaza de la rasarit de la apus.

 

Preferati, preferate?

In mod curios, nu simt ca admir in mod deosebit pe nimeni din domeniul meu. Pur si simplu caut sa preiau orice vad si consider bun la oameni, indiferent daca sunt faimosi sau nu.

 

Planuri de viitor

Ma gandesc foarte serios sa studiez inteligenta artificiala. Inca ma gandesc unde anume. Strainatatea este foarte ofertanta, intr-adevar, dar studiul in afara este o investitie serioasa.

Pe de alta parte, universitatile din tara incep sa adopte modelele straine, fapt ce ma bucura. Pot spune ca am idei marete, tineresti, pot spune ca vreau sa contribui in a-mi face tara un loc mai bun. Sper doar ca asa va fi.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related