Incepe scoala, e vremea sa incepem si noi o serie despre copiii astia care au facut cariera in prima banca. Olimpicii, campionii, tinerii care se dedica unui domeniu mai devreme decat am facut-o majoritatea dintre noi. Alex Tatomir tocmai a implinit 18 ani si isi evalueaza optiunile pentru mai departe. Este olimpic international la informatica si, de cand se stie, a fost ghidat de tatal sau, care este programator.
Primul concurs "la info" a fost o etapa interjudeteana unde rezultatul a fost modest: 5 puncte din 100. Un esec, la prima vedere, dar niste ani mai tarziu, adica luna trecuta, Alex a luat aurul la Olimpiada Balcanica de Informatica, care a avut loc in Republica Moldova. Intr-adevar, Alex stie sa invete din greseli si pare a fi mai matur decat varsta majoratului:
Cel mai interesant lucru [la concursuri] este ca niciodata nu poti sa te consideri “expert”. Intotdeuna exista zeci sau chiar sute de participanti care pot rezolva un set de probleme mai rapid ca tine.
Incepem, asadar, interviurile cu baietii si fetele care ne dau motive de mandrie.
Despre Alex
Ma numesc Alex Tatomir si sunt elev al Colegiului National “Nicolae Balcescu” din Braila. Tocmai am implinit 18 ani si ma aflu in ultimul an de liceu.
Curiozitatea mea pentru informatica a aparut cu mult timp in urma. Tatal meu este programator si intotdeauna m-am simtit atras de aceasta meserie. Am inceput insa prin a participa la diferite concursuri si olimpiade de matematica.
In clasa a VII-a, m-am simtit pregatit sa incep studiul in informatica si tot atunci am castigat prima mea medalie la o Olimpiada Nationala. Intotdeauna am fost ghidat de domnul profesor Cristian Toncea si de tatal meu. Mai tarziu, am descoperit comunitatea informatica din Romania. Aceasta a avut un rol esential in pregatirea mea.
Primele concursuri
Primul meu contact cu lumea competitionala a fost prin intermediul matematicii. Atat parintii cat si domnul profesor au insistat sa particip. Emotiile erau mai puternice ca acum.
Imi aduc aminte de prima mea experienta la un concurs interjudetean de informatica. Eram atat de agitat incat nu puteam sa ma stapanesc. La final, am obtinut doar 5 puncte din cele 100 posibile dar asta nu a reprezentat decat un impuls pentru viitor. Inceputul e intotdeauna greu. Important e sa nu renunti niciodata.
Cel mai bun rezultat
Cea mai mare reusita a mea este cea de la Olimpiada Balcanica de Informatica ce a avut loc in iulie 2017 in Republica Moldova. Acolo am reusit sa ma clasez pe prima pozitie obtinand medalia de aur.
Lupta pentru puncte a fost extraordinar de dificila. Ultimele 10 puncte (din 600) care m-au clasat pe acesta pozitie au fost castigate cu foarte multa munca si experienta anterioara. Fara experienta competitionala si rabdarea necesara nu as fi reusit niciodata un astfel de rezultat.
Orice competitie nu implica doar rezolvarea unor probleme. Cea mai importanta este stapanirea de sine si capacitatea de a-ti reveni in concurs.
Pregatirea pentru concursuri
Nu poate fi facuta in ultima luna. Munca sustinuta este obligatorie daca tintesti locuri fruntase. Cu toate acestea, nu este deloc stresant si chinuitor daca faci totul cu pasiune si te dedici unui scop. Eu incerc sa particip la cat mai multe concursuri online si sa iau parte la discutiile comunitatii informatice, atat nationale cat si internationale.
Concursurile difera de la unul la altul. Exista concursuri de la care ies incantat de calitatea problemelor in timp ce colegii mei le critica. De asemenea, exista si concursuri care mie nu imi ofera nicio satisfactie dar care pe altii ii incanta.
Cel mai interesant lucru este ca niciodata nu poti sa te consideri “expert”. Intotdeauna exista zeci sau chiar sute de participanti care pot rezolva un set de probleme mai rapid ca tine.
Profesorul meu de matematica obisnuieste sa ne aminteasca in fiecare an de urmatoarea axioma: “Din multitudinea de probleme dintr-un domeniu se poate extrage una pe care elevul sa nu o poata rezolva”. Domeniul informaticii este vast si contine orice, de la metode rapide de inmultire a doua polinoame pana la crearea de inteligenta artificiala.
De unde inveti?
In ceea ce priveste informatica, cea mai mare parte a informatiei o obtin de pe site-uri specializate precum Infoarena, Codeforces, Atcoder, Csacademy si asa mai departe. Exista si carti foarte bune care ofera informatie sigura si demonstrata formal. Un exemplu foarte cunoscut in randul informaticienilor este cartea “Introducere in algoritmi” abreviata dupa unul dintre autorii “Cormen”.
Privilegii si dezavantaje pentru olimpici
Daca as putea sa o iau de la capat, nu as schimba nimic in pregatirea mea. Participarea la olimpiade nu doar ca iti ofera o satisfactie. Lumea incepe sa te priveasca altfel si sa aprecieze dedicarea ta pentru un domeniu. Totul este spre avantajul elevului. Desigur ca uneori se aduna mult prea multe de facut, dar o planificare anterioara rezolva acest lucru de cele mai multe ori.
Eu admir in special oamenii care se dedica an de an pentru a ne pregati problemele la toate etapele Olimpiadei. Admir fostii elevi care au adus medalii in tara la toate competitiile. Admir studentii care iti dedica timpul lor liber pregatirii noastre.
Tot acest sistem functioneaza doar datorita unei comunitati de oameni pasionati si gata sa isi imparta cunostintele. Planuiesc ca dupa ce voi termina liceul sa ajut si eu tot acest sistem asa cum au facut si predecesorii mei.
Planuri
In acest moment, ma pregatesc sa aplic pentru unele facultati din UK. Cu toate acestea, nu exclud nici posibilitatea continuarii studiilor in tara la una dintre facultatile din domeniu. Inca nu m-am gandit ce voi face dupa facultate deoarece mi se pare mult prea indepartat si incert.