L-am intrebat pe Radu Negoita, tipul care a facut pagina ”Case strambe pe radar”, care este culoarea lui preferata. N-a vrut sa spuna, dar este lucru stiut ca arhitectii prefera albul. La scoala, pe langa structuri si alte chestii, au o materie care se numeste ”Alb”, iar acolo invata cum sa strecoare albul in orice lucrare. Eh, nu chiar.
In 2012, Radu si-a sustinut lucrarea de doctorat, care a avut ca tema perceptia spatiului si materialitatii”. Insa Case strambe pe radar” a inceput abia in 2015, ca o pagina de Facebook, cand el era asistent la ”Ion Mincu”, la Proiectare. Avea nevoie de niste exemple bune si proaste de compartimentare a caselor, iar cele proaste se gaseau ca ciupercile dupa ploaie.
Asa ca a inceput sa faca treaba asta: oamenii vin si cer pareri despre achizitii imobiliare pe care urmeaza sa le faca, iar Radu le spune ce e bine si ce e rau la ele. De obicei, e rau, dar exista si alerte de apartamente bune, din cand in cand, asa cum veti vedea imediat in interviul de mai jos.
Case strambe pe radar
Radu Negoita, nascut in Ramnicu Valcea, acum bucurestean. Absolvent de Arhitectura, asistent la UAU Ion Mincu.
Nu mai tin minte care a fost prima persoana care a venit sa puna o imtrebare sau ca ceara un sfat la Case Strambe, ca au venit brusc foarte multi in cateva zile si i-am luat la rand. Insa din experienta mea, oamenii care ma intreaba sunt ok, vor sa se informeze despre ce le prieste; si bine fac. Pagina e lansata la apa din august 2015.
Numele asta
Eram asistent la anul 3, in 2015, la Proiectare. Am vrut sa gasesc pentru studenti exemple de compartimentari bine facute pe net. Am googalit “apartamente de vanzare” si am gasit o groaza de strumfenii. Am facut pagina ca sa aiba baza de date de “asa nu”.
Echipa
Momentan, imi dau ochii peste cap singur. Centrez, dau cu capul, marchez. Dar da, am avut parte de ajutor de la prieteni cu site-ul si filmul-reclama.
Intrebari frecvente
Multa lume intreaba daca merita cutare sau cutare apartament. Asta e ceva relativ, fiecare familie are bugetul ei si functioneaza diferit de altele. Norocul meu e ca gafele sunt de obicei usor de gasit si nu e nevoie de intrat prea mult in filosofie.
Cand vad un plan nasol, nu stiu alti arhitecti ce simt. Eu simt sila, dar vina nu e a beneficiarilor, evident. Sistemul e cel care favorizeaza munca de mantuiala in constructii. Dau un exemplu: in decembrie 2016, guvernul de atunci a scos Ordonanta 100, care a fost ceva foarte bun: stabilea direct responsabilii pentru anumite tipuri de lucrari la nivel de oras/ judet si obliga Inspectoratul de Stat in Constructii sa se pronunte asupra fiecarui proiect.
Parlamentul Romaniei (cel nou) a votat in mai 2017 Legea 86, care are un singur paragraf: se respinge Ordonanta 100/15.12.2016. Punct. Ne intoarcem la arbitrar.
Oameni si oameni
Majoritatea intreaba inainte de a semna contractul de rate, dar mai vine si lume care vrea sa stie ce si-a cumparat. Majoritatea tepelor au fost identificate inainte de a-si urma traseul judicios.
Am dat odata de o tipa care isi pusese “Case strambe pe radar” la interese pe Tinder.
Te-au contactat arhitectii cu pricina?
Dintre cei a caror munca o critic? Nu. Cine isi face datoria cu onoare suporta discutii in contradictoriu fata in fata. Imi respect colegii care incearca sa faca arhitectura de calitate. Ii compatimesc pe cei care isi vand ieftin stampila.
Sfaturi. Investitii, studenti
Daca ar fi sa dau un sfat ”imobiliar”, as zice asa: ia-ti un apartament intr-o zona cu facultati, nu vei duce lipsa de chiriasi. Investeste intr-o amenajare de bun simt si ofera-ti o vacanta traznet de restul de bani.
Iar studentilor la Arhitectura le-as zice simplu sa nu se vanda. Fiecare arhitect are ceva care il face unic in afara de capacitatea de a desena planuri. Breasla e subestimata in momentul de fata. Putem schimba asta daca fiecare isi urmeaza calea pana la capat.
In general, nu poti subestima creativitatea umana cand vine vorba de gasit portite: orice dezvoltator o sa vrea sa urmeze calea cea mai putin costisitoare catre profit. Renunta la cateva chestii esentiale (cand nu i se cer expres) si lasa in urma ceva incomod si nefotogenic, ceva care ramane in picioare 100 de ani. Legea e neclara pe alocuri, iar asta favorizeaza infectia.