Fata cu croseta si femeile Wayuu

Fata cu croseta si femeile Wayuu

In parc, sub parc, in troleu, pe troleu, la plaja, la terasa, la orele de actorie ale copilului. Peste tot a crosetat Madalina, adica Fata cu Croseta. Dar, pentru ca mestesugul sa ia avant, a fost mai intai procesul de invatare. Pe alocuri anevoios, ocazional frustrant, dar mereu actual. Sfaturile parintesti, utile si intaritoare, nu au lipsit nici ele: "hai, mai mama, ca astea sunt greu de facut". 

Dar Madalina a perseverat si a crosetat, iar astazi, lucreaza de acasa pentru un magazin online de bijuterii si accesorii pentru copii. Ce lucreaza? Mai cu seama, genti in stil mochila wayuu. Nu doar numele produsului este complicat, ci si originea sa:

Gentile originale sunt facute de femeile Wayuu, un grup indigen din America Latina care locuieste in Peninsula La Guajira, ce se invecineaza cu Columbia si Venezuela. Sunt realizate cu tehnica tapestry crochet.

Un hobby care s-a transformat in part-time job si care presupune migala, pricepere si mers pe la targuri. Si apropo de targuri si piata de hand-made din Romania, iata ce inseamna sa vezi imaginea de ansamblu, nu doar propriul interes: 

La targuri, daca produsul mi se pare prea ieftin ii spun doamnei sau domnului “Ieftin dom’ne, ieftin! Dincolo era mai scump!” Pentru ca inca exista in Romania tendinta ca cei care fac handmade sa scada pretul produselor din dorinta de a vinde mai mult.

 

Despre fata cu croseta

Buna! Numele meu este Madalina, am 34 de ani, o fetita de 5 ani si 3 luni, un sot si doua pisici :) Sunt o “Work at home Mom”, adica, in traducere libera, lucrez de acasa ca sa ma pot ocupa si de fetita mea, Ioana.

Am terminat Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Energetica, n-am profesat in domeniu pentru ca nu m-a atras in mod deosebit, insa diploma mi-a asigurat un job intr-o corporatie.

Dupa ce am nascut, mi-am dat seama ca programul 9-6 seara nu este chiar genul de program care s-ar mula pe nevoile copilului sau pe ale mele, asa ca am decis sa renunt la jobul din corporatie. In tot acest timp am incercat diverse chestii, de la ideea de a produce cosmetice naturale pana la a deveni distribuitor de carti in limba engleza pentru copii (ceea ce am si facut cu mare placere)

Fata cu croseta ramane in contiunare proiectul meu de suflet. In prezent, lucrez de ceva timp de acasa pentru un magazin online de bijuterii si accesorii pentru copii, un job pe care il ador.

 

Cum si cine te-a invatat?

Placerea de a croseta nu s-a ivit pur si simplu. Mai intai s-a ivit dorinta de a invata sa crosetez, prin 2011-2012, la birou. Adica stateam eu asa la birou si am avut o revelatie, mi-am amintit ca pe lumea asta exista si crosetatul.

Si mi-am amintit ca, copila fiind, faceam un lant de ochiuri cu croseta, adica ceva foarte simplu dar foarte placut pentru mine atunci. Laptopul era deschis pe o librarie online si tocmai ce dadusem peste o carte care te invata cum sa crosetezi 100 de flori. Uau!

Cred ca am si vociferat prin birou despre treaba asta. O colega draga mie mi-a spus: “Mada, daca te apuci de crosetat, fa-o acum cand esti gravida, dupa ce vine copilul nu o sa mai ai timp.” :)

Bun! M-am apucat de strans material. Carti (bineinteles ca am luat-o si pe cea cu 100 de flori), reviste, in perioada aceea si mult timp dupa s-a distribuit la chioscurile de ziare revista “Usor de crosetat”. Deci am colectie.

Am luat internetul la intrebari si am obtinut raspunsuri si alte materiale in limba engleza. Dar provocarea crosetei a venit dupa ce am nascut, in primul an de viata al Ioanei. Atunci am invatat sa tin croseta in mana. Imi amintesc si acum frustrarea de a nu fi in stare sa pun firul pe croseta, de a nu tine bine croseta, de a nu intelege care-i faza cu tensiunea firului :)

Pana la urma, le-am dibuit si pe acestea. Asa au aparut primele granny square, prima caciulita pentru Ioana, primele palarioare. Si cum eram tare indragostita (si sunt in contiunare) de amigurumi, am facut si doua girafe crosetate la care m-am chinuit foarte mult.

 

Proiectul devenit serios

Proiectul Fata cu croseta nu a venit asa usor. Adica voiam o pagina de facebook unde sa-mi expun noile palarioare si girafele crosetate. Asa, pentru egoul meu, sa arat si lumii :) Mai ales ca tot colindam pe grupuri dedicate crosetatului, pagini ale altor creatoare, descoperisem Pinterest (OMG!).

Dar atunci nu aveam un nume pentru pagina, si fara nume… deh, nu eram eu. Saptamani intregi de stors creierii, am trecut prin toate “Handmade by Maddy” “Crochet by Maddy” … Maddy, Mada, Madeleine… ma gandeam chiar sa-mi schimb numele hahaha. Nu. Mi-am dat seama ca asta cu “Handemade by…” nu-i ce vreau. Asa ca am asteptat.

Si, intr-o seara, am prins sfarsitul unui film la tv, si pentru ca probabil mi-a placut foarte mult am ramas sa vad si distributia filmului. Si acolo in distributie am prins doua cuvinte “Girl with”. Fata cu croseta :)

 

In 2013, am facut pagina si am postat niste poze. Imi doream like-uri, evident. Imi facusem si blog la care am renunat intre timp din lipsa de timp. Am bagat 2-3 zile publicitate de la facebook iar apoi am lasat balta pagina. Exact!

De ce? Pentru ca nu-mi doream sa fac palarioare. Pai cum? Ca tu cu asta ai inceput. Pai da, ca sa invat sa crosetez, dar nu-mi doream sa fac palarioare. Amigurumi as fi vrut dar imi era migalos si simteam ca nu am rabdare si timp. Copilul avea nevoie de mine :)

Timp de un an si ceva nu m-am mai ocupat de Fata cu croseta. Timp de un an si ceva Fata cu croseta a primit 1500 de like-uri fara ca eu sa postez ceva pe pagina. Eh da, cele 2-3 zile de publicitate pe facebook facusera minuni. Dar pe langa asta, mi-am dat seama ca numele ales a fost ok, si claaar poza de cover cu pisica care imbratiseaza un ghem a facut furori :)

Si asa a ramas motorasul pornit. Dar aveam nevoie de acel “je ne sais quoi” care sa ma repuna in miscare. Ma simteam si jenata, fiecare like primit imi amintea ca am o pasiune, o pagina pe facebook, ceva la care tineam mult, dar pe care il abandonasem, niste oameni care asteptau ceva de la Fata cu croseta.

Apoi am vazut pozele de la Emilia pe un grup de crosetat :) Undeva pe la inceputul lui 2016 am descoperit-o pe Emila si gentile ei stil mochila wayuu. Clar, trebuia sa-mi fac si eu una. Imi amintesc ca i-am aratat si mamei mele pozele si am intrebat-o ce parere are, daca ii plac si merita sa fac una pentru mine si Fata cu croseta.

“Sunt frumoase, dar hai mai mama ca astea sunt greu de facut”. Eh, asta voiam sa aud :) Dupa prima geanta mochila pe care am facut-o a reinceput Fata cu croseta.

 

 

Procesul de lucru

Crosetez cand am timp. Am zile cand o fac mai multe ore, dar am si zile in care nu crosetez deloc. Am crosetat in parc, in troleu, pe plaja, la terasa, la orele de actorie ale fetei mele in timp ce o asteptam.

Daca locul si lucrul imi permit, nu uit sa iau croseta cu mine. Insa am proiecte pe care le pot face mai mult de acasa. Gentile mochila in multe culori, unde trebuie sa folosesc multe bobine de fire, prefer sa le lucrez de acasa pentru a fi atenta ca firele sa nu se incurce intre ele. Fiecare geanta reprezinta un proiect migalos care poate sa dureze pana la 30-40 ore de lucru.

 

Este si un hobby si un part-time job. Deocamdata, timpul meu este destul de limitat si ma concentrez pe proiectele prezente. Insa am multe ganduri cu privire la viitoare proiecte. Imi doresc sa fac mai mult amigurumi, as vrea sa incep sa vand pe Etsy. Dar inainte de astea vreau sa-mi perfectionez gentile.

 

Produse (de succes)

De ceva timp, m-am axat in mod special pe realizarea acestor tipuri de genti. Mochilas Wayuu. Gentile originale sunt facute de femeile Wayuu, un grup indigen din America Latina care locuieste in Peninsula La Guajira, ce se invecineaza cu Columbia si Venezuela. Sunt realizate cu tehnica tapestry crochet, o tehnica ce poate crea dependenta printre iubitoarele crosetatului.

Exista in Romania si un grup pe facebook dedicat in totalitate acestor tipuri de genti precum si tehnicii tapestry crochet. Oricine doreste sa-si realizeze propria mochila poate sa intre pe grup, sa puna intrebari si sa afle raspunsuri. Grupul este foarte bine administrat si din cate am vazut toata lumea incearca sa ajute cum poate.

 

Tapestry crochet permite realizarea unei tesaturi trainice cu croseta. Varietatea modelelor si combinatiilor de culori pe care le poti folosi la realizarea unei genti stil mochila de exemplu, face ca aceasta tehnica sa nu devina plictisitoare iar curiozitatea rezultatului final sa te tina in priza.

Exista si un pret pentru asta, totul se face in pasi mici de furnica pentru ca tehnica este foarte migaloasa. Prin urmare, pasiunea este ingredientul principal, rabdarea vine a doua, iar perseverenta te ajuta sa-ti vezi munca finalizata.

 

Promovarea crosetei

Momentan, pagina se promoveaza cu fiecare proiect finalizat. Mai postez pe diverse grupuri dedicate crosetatului si handmade-ului, insa mai rar in ultimul timp din lipsa de timp. De cand am inceput sa crosetez genti stil mochila, numarul de like-uri aproape ca s-a triplat pe pagina Fata cu croseta.

Logoul mi l-a facut cineva, tind sa cred ca este tot o mamica ce lucreaza de acasa, pe care am gasit-o pe facebook. Despre nume v-am spus cum mi-a picat cu tronc. Iar fotografiile mi le fac singura, acasa, pe lada cu jucarii din camera Ioanei :)

 

Piata de handmade din Romania

A evoluat mult, peste alti cativa ani probabil ca o sa observ o si mai mare evolutie. Avem internetul, informatia, au aparut din ce in ce mai multe carti care te invata diverse, de la cum sa faci flori cu tehnica quilling pana la cum sa realizezi un tablou string art.

By the way, asta cu string art mi-a tinut gandurile ocupate o perioada de timp inainte sa ma apuc de tapestry crochet si inca nu am renuntat la idee. Oricine doreste sa invete handmade poate sa faca asta. Si foarte important este faptul ca s-au inmultit si furnizorii de materiale necesare handmade-ului.

Eu ador targurile handmade, daca ajung din intamplare sau intentionat sa vizitez unul, nu se poate sa nu plec cu ceva de acolo. Am uneori obiceiul sa ma protapesc langa o taraba care-mi place in mod deosebit sau are o originalitate aparte si iau la admirat fiecare produs de acolo caci pana sa ma hotarasc pe care sa-l cumpar e cale lunga.

 

Daca produsul mi se pare prea ieftin, ii spun doamnei sau domnului “Ieftin dom’ne, ieftin! Dincolo era mai scump!” :) Pentru ca inca exista in Romania tendinta ca cei care fac handmade sa scada pretul produselor din dorinta de a vinde mai mult. Si asta pentru ca, in Romania, nivelul traiului nu-i cel mai ok.

Dar si ei trebuie sa inteleaga ca munca, priceperea si pasiunea ii dau produsului lor valoare. Nu poti sa vinzi o bratara handmade la acelasi pret cu o chinezarie de la metrou. Si cu cat o sa inteleaga mai multi asta, cu atat o sa devina si handmade-ul romanesc mai valoros.

 

 

Planuri

Momentan, sunt doar pe facebook. Eu una ma simt bine cu chestia asta, dar tot momentan. Pe viitor as dori sa intru si pe Etsy, iar pe un viitor mai indepartat stiu doar ca Fata cu croseta o sa existe dar nu stiu cum o sa arate si ce o sa mai croseteze :)

Deocamdata, ma bucur de prezent si ma concentrez pe perfectionare gentilor stilul mochila pe care le fac. Totul merge inainte. Incet, dar sigur.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related