Cand iese buticul de creatie din fundatie de IT

Cand iese buticul de creatie din fundatie de IT

Fiecare om e dator sa-si gaseasca drive-ul. Pe Daniel Stoicescu nu l-au linistit nici specializarea de inginer IT, nici cei doi parinti ingineri constructori, nici cele cateva joburi in real estate. A ajuns in cele din urma la (alt)ceva: antreprenoriat intr-un business creativ.

Timeline-ul incepe din 2000 cu Bit Expert, devenit ulterior Inksect, o entitate formata din doi prieteni Itisti care faceau site-uri pentru clienti mici si medii. Pe vremea aia Facebook-ul abia iesea din Harvard, noi urcam poze pe Hi5 iar web developmentul parea rocket science. O exceptie care s-a alaturat echipe a fost Coz, cu care, in 2012, Daniel a parasit Inksect si a pornit Cromatic Studios.

Intre timp, Cromatic a inceput sa creasca: birou nou, angajari mai multe, o definire mai clara a viziunii. Businessul se desfasoara in jurul ideii de design simplu, transformat in servicii de branding, UX, website & app development, productie foto-video, pana la productie BTL. Pe viitor au in plan sa descopere VR-ul si AI-ul.

 

Daniel: de la inginer IT, la graphic design

Dupa terminarea facultatii m-am aruncat in piata muncii in cautarea unei pasiuni care sa-mi ofere drive-ul zilnic de care am nevoie. M-am orientat catre activitati care aveau legatura directa cu diploma pe care o obtinusem sau catre activitatea pe care o aveau parintii mei (ambii ingineri constructori), adica real estate si constructii.

Mi-am dat seama curand ca ceea ce imi ofera motivatia de care aveam nevoie in fiecare zi nu este ceea ce fac. Asa ca am cautat sa-mi dezvolt zona artistica pe care o simteam si pe care nu o descoperisem inca: designul.

 

Inceput in antreprenoriat: Bit Expert sau Inksect

Bit Expert si Inksect sunt practic aceeasi companie pe care am rebranduit-o. Initial ne-am pozitionat in zona de IT (BIT - Business IT Expert), oferind servicii declinate din ceea ce invatasem in facultate sau din activitati conexe. Am fost 3 colegi care ne-am parteneriat, cu timpul avand un angajat.

In acel moment nu intelegeam foarte bine piata si nici antreprenoriatul, insa am inteles repede potentialul si faptul ca ceea ce noua ni se parea simplu era privit din afara ca rocket science - 'baietii cu IT-ul' sau 'baietii care ne fac site-ul'.

Vorbim despre anii 2000 in Romania. Pentru companiile mici si medii (clientii nostri din acea perioada) prezenta online era un moft si le crea senzatia de suficienta. Era de ajuns sa fie acolo, nu conta foarte mult cum arata si cum functiona. Si nici nu intelegeau cum ar putea sa le fie de ajutor. Repet, vorbim de o perioada in care Facebook abia iesise din Universitatea Harvard, iar in Romania Social Media se rezuma la poze pe conturi de Hi5.

 

Continuarea antreprenoriatului: Cromatic Studios

Cromatic Studios a luat nastere prin separarea mea fata de cei doi parteneri. Ei au ramas la Inksect, iar eu am plecat la drum alaturi de Coz, singurul nostru angajat. In continuare Coz lucreaza alaturi de noi, iar baietii au ramas parteneri.

Viziunea diferita a fost motivul separarii. Eu voiam proiecte care sa ma scoata din zona de confort si o echipa de oameni care sa fie pasionata in aceeasi masura in care eram si eu. Nu am avut un plan concret, insa am incercat cu fiecare proiect ca progresam si sa obtinem recomandari care sa ne permita trecerea la urmatorul nivel.

Intr-adevar am reusit sa atingem cele doua obiective, insa nu ne-au dus la urmatorul nivel. Fiind o echipa de doi oameni, atentia mea era diseminata intre clienti noi, account management, task-uri executive, contabilitate, contracte si design. 

Cel mai fericit am fost atunci cand fratele meu, Cristian, a venit alaturi de mine in aceasta poveste. El s-a alaturat proiectului cu experienta a 6 ani de lucrat in radio, intr-un mediu creativ, backgorund-ul unui startup si viziunea din exterior. Impreuna am descoperit cat de importanti sunt oamenii pe care urma sa ii avem langa noi. Din 2014, odata cu parteneriatul pe l-am facut, ne-am mutat intr-un birou nou, iar echipa a inceput sa creasca. Serviciile noastre deveneau din ce in ce mai calitative, iar toti clientii si partenerii nostri erau mereu incantati sa aiba nevoie de noi.

In ultimii trei ani ne-am definit vizunea, am creat un trib in jurul nostru si am explorat intreaga industrie, creandu-ne multi parteneri de incredere. Este cea mai importanta perioada din viata mea de pana acum. Sunt tare fericit ca am posibilitatea sa ma trezesc in fiecare dimineata cu nerabdarea de a ajunge la birou.

 

Contextul pietei la lansare

Noi ne pozitionam la granita dintre doua piete: Marketing si Tech Development. Nu avem o reteta si nici nu studiem prea mult piata. Urmarim sa gasim in fiecare zi noi puzzle-uri creative pe care sa le rezolvam, pastrand cultura unui studio de design si tehnologie.

Astfel reusim sa cream experiente memorabile care transmit emotie catre consumatorul final - incredere, curiozitate, empatie sau pur si simplu un zambet.

 

Serviciile, specializarea si evolutia lor

In 2008, asa cum iti spuneam, ofeream servicii bazate pe limita cunostintelor noastre, cei trei parteneri. Asa ca Business IT Expert iti putea monta si eventual repara un calculator, sau o retea, putea realiza un logo, un site si iti oferea entuziamul a trei tineri ingineri electronisti plini de curaj. 

Am pastrat curajul si placerea jocului iar serviciile s-au transformat in procese complexe de creativitate. Designul m-a facut sa-mi schimb modul in care vad lumea, astfel incat s-a transformat in core businessul nostru. Pentru ca intotdeauna am incurajat un design cat mai simplu, care sa nu aiba niciodata un pixel in plus, asta s-a transmis in toate experientele pe care le cream prin branding, design de interfete, website & app development, arhitectura UX, photo-video production, marketing online, strategie, productie publicitara si BTL.

Avem alaturi parteneri cu valori comune, impreuna cu care putem sa realizam servicii personalizate, pastrandu-ne atmosfera de boutique si avand timp sa ne bucuram de fiecare proiect.

 

Primele proiecte?

Primele proiecte ale Cromatic Studios au venit din clientii recurenti, pe care ii cunosteam deja si care erau deja obisnuiti cu modul de lucru. Brief-urile nu erau intotdeauna brief-uri. Nici acum clientii nu sunt mereu educati in acest sens.

Cererile pot veni sub forma unui telefon, un mesaj, sau un forward la mail. Treaba noastra este sa cunostem cat mai bine necesitatile clientului nostru si sa-l ascultam activ, transformand tensiunile lui in activitati creative pentru echipa noastra.

 

Cel mai complex proiect?

Imi este greu sa nominalizez unul. Complexitatea proiectelor este data de variabile diferite. Am avut proiecte in care partea de research a fost foarte complexa, sau am dezvoltat solutii personalizate de web pe care trebuia sa le conectam cu alte aplicatii, insa astfel de proiecte sunt cele care ne-au adus impreauna in aceasta echipa.

Atunci cand ne confruntam cu proiecte clasice, simple, straight forward, care in mod normal isi gasesc rezolvarea in retete comune, venim cu un twist, rasturnam putin realitatea, astfel incat sa pastram challenge-ul de care avem nevoie. 

 

Dificultati 

Drumul nostru a avut si urcusiri si coborasuri, insa cumva am reusit sa ne ferim de dificultati majore. Desi contextul economic si politic nu este tocmai predictibil am reusit sa #rezistam

Marile provocari vin din partea clientilor si cred ca asta este si cea mai importanta realizare a noastra. Am reusit in timp sa aducem langa noi clienti care ne reprezinta si care reusesc sa ne provoace cu tot felul de quest-uri creative. Astfel reusim sa fim intotdeuna curiosi si sa parcurgem acel 'extra mile'.

 

Evolutia cifrei de afaceri

Cifra noastra de afaceri a crescut cu aproximativ 250% in ultimii ani, iar acest lucru s-a datorat in primul rand diversificarii serviciilor si cresterii calitatii si complexitatii livrabilelor, care chiar daca inseamna un cost suplimentar, marja noastra a crescut.

Realizarea unor contracte recurente ne-a permis sustinerea costurilor fixe, lasandu-ne spatiu de creativitate in dezvoltarea propriului model de business.

 

Businessul Cromatic Studios: development, branding & digital design, print design, video

Primele doua reprezinta 60% din cifra noastra de afaceri, apoi productia publicitara, insa aceasta are o marja foarte mica.

In prezent acordam atentie dezvoltarii de continut (video :D) pentru social media. Cred ca acesta este unul dintre neajunsurile industriei. Sunt multi followeri, dar putin continut.

 

Clientii: sectoare de activitate

Ziceam mai devreme ca aproape toti clientii au ajuns la noi recomandati fiind de catre alti clienti. Nu am cautat o anumita industrie, asadar ne bucuram de proiecte diverse.

A existat totusi o perioada, in urma cu doi ani cand au venit catre noi foarte multi clienti din zona de real estate: companii de consultanta si dezvoltatori. Intre timp, acest segmet reprezinta aproximativ 20% dintre proiecte - companii performante, care isi doresc o dezvoltare continua.

Restul clientilor se incadreaza in lista urmatoare: FMGC, industria auto, horeca, servicii, furnizare de energie, start-up-uri, comert electronic. 

 

Promovare

Probabil paradoxal, insa nu ne-a preocupat niciodata promovarea noastra. Cand intram in contact cu un client nou, ne uitam la doua lucruri: cat este de provocator proiectul si cum rezonam cu persoanele cu care interactionam.

In toti acesti ani ne-am facut multi prieteni, iar lucrul asta transforma toata treaba noastra intr-un joc care nu vrem sa se termine niciodata.

 

Acum si pe viitor

Acum echipa noastra este formata din 14 oameni, iar in ultimul an am cunoscut o persoana care ne-a inspirat in mod special: Mihai Bonca. Am parcurs impreuna cu el drumul unui workshop de strategie. Practic, in fiecare miercuri, timp de cateva luni, ne-a oprit telefoanele si accesul la mail-uri si ne-a obligat sa ne gandim la cine suntem si unde vrem sa ajungem. Asta s-a tradus printr-o lunga serie de procese si dezbateri despre lucruri pe care nu aveam niciodata timp sa le abordam.

Ce pot sa-ti spun este ca ne propunem sa ne pastram spiritul si curajul indiferent de marimea tribului, sa exploram cat mai mult tehnologii noi (AI, VR), sa cream continut cat mai calitativ si relevant, sa inovam si sa inspiram.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related