Uneori, mai ales vara, devine inevitabil: ajungi sa devii un prizonier in propriul oras. Dar nu trebuie sa fie asa. Si ne spune asta chiar un francez care descopera in fiecare saptamana lucruri interesante de facut in Bucuresti. Zece mai exact. Zecelarece: "10 lucruri misto care se intampla in Bucuresti in fiecare saptamana in inbox-ul tau. Scris de un strain agramat".
Gabriel Morin e de doi ani in Bucuresti. A venit aici cu jobul si apoi, cand proiectul s-a terminat, a ramas aici si a devenit freelancer. Dar nu a vrut sa fie un expat printre expati.
Tot de doi ani a inceput sa invete limba romana.
Pur si simplu este sincer, m-am apucat de invatat limba acum 2 ani, si de fapt nu fac niciun efort pentru asta, n-am meditatie, doar vorbesc si scriu cand pot, ascult, citesc un pic.
Ne-a intrebat in ce limba vrem sa ne raspunda la intrebari: "Daca raspund intr-o romaneste plin de greseli este ok?". I-am spus da si din acelasi motiv am pastrat raspunsurile ca atare, fara sa le stricam poezia cu corecturi plictisitoare.
Povestea ta
Pai, am 26 de ani, 27 in cateva zile, vin din Franta, intre Normandia, Reims si Paris. Am studiat sunet pentru muzica, cinema, radio si asa mai departe.
M-am apucat de lucrat la Ubisoft cand am fost 21 de ani, ca un Sound designer initial, dar in fine am incercat toate de la grafic design, user interface, special effects, la programarea. Dupa 4 ani m-am plictisit pentru ca n-am fost niciodata pasionat de joc video.
Am luat o oportunitate in Bucuresti si cand proiectul s-a terminat am ramas aici, si am folosit tot bani ca am avut de la Ubisoft ca sa invat acasa dezvoltarea aplicatiilor de telefon mobil.
Pentru asta am dezvoltat Pablo, o aplicatia care ma ajuta sa invat limba romana, dar si programare in acelasi timp. Cand nu mai am avut bani, am folosit ce am invatat ca sa-mi gasesc niste joburi de freelancer. Acum asa platesc chirie. Restul timpului ma ocup de Zece La Rece.
Zece la Rece
Ma gandeam sa fac ceva care promoveaza scena local de cativa luni, chiar mai mult pentru ca unul dintre clientii mei (LeBonbon.fr) face ceva similar in Paris si in alte orase din Franta.
Si nu stiu, eram la un concert din Sofar in Palatul Universul, care si este locul in care lucrez, si ideea a venit din nou.
Ceva simplu, usor de "marketat", cu zece evenimente pentru ca n-ai timp sa te uiti la toate, si aici este valoarea pentru cititor.
Cand m-am decis sa raman in Romania m-am gandit ca nu voiam sa fiu un "expat printre expatii", atunci sa scriu acest Newsletter in romana si sa cauti pe toate evenimentele mi-a parut perfect ca sa fac progrese la romaneste, si sa cunosc mai bine scena locala.
Numele
Nu a fost alte variante, in 99% cautarea unui nume este o mare pierdere de timp. M-am gandit Zece, zece, zece... Rece... Suna bine, 10 cool things... Am ales Zece Rece, dar prieteni mei mi-au spus ca nu are niciun sens, am zis ca nu-mi pasa, sunt agramat si nu conteaza prea mult comparativ la continutul newsletter-ului.
In fine un prieten mi-a spus sa adaug "la", mi-a explicat sensul. Am zis gata, am adaugat "la" la logo-ul si hai hai sa ma apuc de scris. Este de ce "la" este atat de mic pe logo-ul. YOLO.
Reactii
Cu blogul de fapt doar reactii pozitive pana acum. Din cand in cand cateva critice despre selectia, sau ca conceptul exista deja si toate asta... Stiu si nu-mi pasa, stiu ce fac si unde merg.
Acum 3 luni nu exista newsletter-ul, in fiecare saptamana scriam la toate evenimentele saptamanii, cateva dintre ei imi raspundeau "multumim o zi buna".
Acum au inceput ei sa-mi spun cand fac evenimente interesante, sau sa distribuit link-ul lui Zece La Rece. Au inteles bine scopul a unei selectie. Este super misto ca s-a intamplat atat de repede, in fine ne ajutam mutual si bine dispus.
Timp
Prima saptamana am avut nevoie de doua zile, dupa o luna o zile pe saptamana, si acum Mathieu un alt prieten francez s-a apucat de ma ajutat mult.
Si Luka colegul meu de apartament, tot francez, se ocupa de Instagram. In fine acum este mai putin de o zi pe saptamana pentru mine.
Nu pot mai mult acum pentru ca am prea mult de facut cu jobul meu de freelancer, dar in cateva luni sper sa petrec mai mult timp pe dezvoltarea lui Zece La Rece. In fine a adus ce am cautat initial: multe oportunitati, intalniri si invataturi.
Limba romana
Pur si simplu este sincer, m-am apucat de invatat limba acum 2 ani, si de fapt nu fac niciun efort pentru asta, n-am meditatie, doar vorbesc si scriu cand pot, ascult, citesc un pic.
In fine este caraghios, in timp ce aduce personalitate la newsletter. Ma bucur sa invat o limba noua cu un motiv adevarat. Este una dintre primele motive ca locuiesc afara de Franta.
Documentare
Doar ma uit pe Facebook. In acelasi timp prietenii mei imi recomanda niste evenimente, sau imi dau pararea lor despre ce am gasit. Si locuri imi trimit evenimentele lor. La final doar pun ce imi suna fain.
Cum ai descoperit Bucurestiul
Nu stiu ce sa-ti zic, stiu ca este diferit din Franta si ca multi romani sunt negativi despre tara lor. Dar eu imi place ca nu este perfect, pentru ca devine mai bine de fiecare zi si asta iti da oportunitate sa participi si sa faci orasul mai frumos.
Pentru dezvoltarea scena locala creativa, romani trebuie sa au chef sa raman aici, si orasul trebuie sa atrage lumea de afara. Asta nu se va intampla daca toate lumea in jurul tau iti spune ca este oribil aici.
Este de ce sunt pozitiv in continuare, nu pentru ca sunt orb, doar pentru ca vreau sa transmit un sentiment care te motiveaza, te pune binedispus.
Ce iti place cel mai mult in Bucuresti. Cel mai putin
Cel mai mult? Multe lucruri: locuri noi, scena de cafenele, bere de la Ground Zero, arhitectura haotica pline de historia, oamenii, prieteni mei, potentialul orasului, oportunitati de luat...
Cel mai putin... Am zis ca sunt pozitiv in continuare. Dar, dar trebuie sa dam toate masini afara pe usa. Sa continuam dezvoltarea sistemului de transport urban, si infrastructurii pentru bicicleta.