Banii Nostri sunt banii lor. Si viceversa

Banii Nostri sunt banii lor. Si viceversa

Hai sa vedem: care poate fi activitatea unui proiect care se numeste "Banii Nostri"? Avem doua variante: ori e titlul unui Excel prin care unul din soti vrea sa tina lucruruile mai clar sub observatie, ori e titlul unei pagini de facebook care vrea sa tina lucrurile mai clar sub observatie. Ati ghicit, e varianta b, adica cea in care risipa banului public a ajuns atat de evidenta, incat e nevoie de cate un caine de paza la oile astea numite verzisori. 

Deci, Banii Nostri verifica bugetele institutiillor publice. Iar in spatele demersului sta un tip pe care il cheama Banel. Asa s-a prezentat. Ce sa-i faci, nu toti eroii poarta nume frumoase. Iar Banel tine cu USR-ul si cu Geeksii pentru Democratie, despre care am mai vorbit si noi pe aici

Ideea principala cu care am ramas din discutia cu artizanul proiectului de monitorizare a bugetelor e una simpla: se fac smecherii multe cu banii nostri. Nicio surpriza, nu? Care a fost cea mai interesanta de pana acum?

Cea mai smecheroasa "smecherie" a fost cea cu cele 30 de iPhone 7 la DGASPC Sector 3. Opt sute de abonamente de voce au fost de asa natura configurate incat 30 de fericiti s-au ales cu cate un iPhone 7.

Ce inseamna acronimul asta care suna a ceva din industria farma? Inseamna Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Si adevarul este ca nu poti asista si proteja copiii fara telefoane de ultima generatie. E ca si cand i-ai cere lui Clark Kent sa apere Metropolisul fara suvita aia de pe frunte. 

 

Banel

Geek corporatist de profesie, cu mai bine de 15 ani de taste in degete, prefer T-Shirtul si sandalele, costumului. Cel care face treaba, vanduta de baietii la costum. 

Sunt "yet another geek" userist for democracy care a fost atras de platforma pro transparenta si de reducere a risipiei banului public propusa de USR, care incearca sa miste lucrurile; dupa cum zice si Herr President; fapte, nu vorbe.

Fac parte din echipa pe Bucuresti a USR care analizeaza bugetele celor 7 primarii. Cei de la G4D au fost prompti in a ajuta ba cu o adresa de mail, ba cu un share cand trebuia.

 

Banii tai, adica ai nostri

De ceva vreme exista o preocupare pentru verificarea bugetele institutiilor publice din Romania. Daca mai multa lume s-ar uita mai atent pe ele alta ar fi situatia in tara. O sa realizam ca suntem mai mult saraciti decat saraci.

Pornind de la executiile bugetare, am descoperit ca avem totusi de-a face cu o gramajoara consistenta de bani. Asa ca am zis hai sa facem un pas si mai departe si sa vedem cum se cheltuie acesti bani, nu doar sa apara o rubrica cu multe zerouri Bunuri si Servicii. 

 

Ce faci cu Banii Nostri?

Cu liniuta si de la capat:

Sa fim din ce in ce mai multi care scotocim prin cotloanele SEAPului; e incredibil cate chestii probabil legale, dar in acelasi timp mai putin oportune/morale se gasesc acolo. Sute de mii de EUR pe cate un festival, in loc sa se renoveze cateva saloane intr-un spital de banii aia, sau cate si mai cate.

Sa devina cetatenii cat mai educati in legatura cu bugetele publice si cum se consuma acestea.
Pe termen lung, sa avem un sistem public cat mai transparent, in care fraudele si risipa banului sa tinda spre zero, incet, incet. Culmea e ca statul sade pe un morman de astfel de date, insa se pare ca ori nu exista vointa, ori pricepere pentru a realiza ceva in acest sens.

Cum ar fi sa avem unite toate aceste insule de date: SEAP, Recom, ANAF si autoritatile abilitate sa aiba un dashboard unde sa vada usor increngaturile intre firme, firmele nou create care castiga contracte de sute de mii la cateva luni de la infiintare, neavand niciun angajat si cate si mai cate.

 

Ce ai descoperit?

Cea mai smecheroasa "smecherie" a fost cea cu cele 30 de iPhone 7 la DGASPC Sector 3. 800 de abonamente de voce au fost de asa natura configurate incat 30 de fericiti s-au ales cu cate un iPhone 7, 70 cu un smartphone decent, iar restul de 700 de "palmasi" cu cate un abonament de 1.5 EUR. Probabil asta e social democratia propovaduita de conducatorii actuali.

Smecheriile astea cu lucruri palpabile prind mult mai bine la public, se inteleg mai usor. Un iPhone poate fi vizualizat mult mai usor decat faptul ca licitatia pentru anveloparea termica a blocurilor din sectorul 3 avea valoarea de 712 milioane RON si a ajuns prin contracte subsecvente la 792 milioane.

Multa lume nici nu cred ca stie sa numere bine zerourile dupa astfel de sume, recunosc, si eu ma mai incurc, de aceea pe pagina de multe ori apar mii, milioane nu reprezentarea cu zerouri.

 

 

Intr-o zi obisnuita

Jumate de ora - o ora pe zi este suficient pentru a gasi lucruri interesante. De multe ori, cautarea se face dupa ceva si apare cu totul si cu totul altceva si mai interesant.

Cat despre proces este mult mai simplu decat sa crede transparenta-bugetara.gov.ro, e-licitatie.ro, data.gov.ro sunt punctele de plecare in cautari. De fapt, prima data am pornit cu datele de pe data.gov.ro, le-am pus intr-o aplicatie in cloud (facuta intr-o dupa masa jumate) a dat share Lucian Mindruta la ea si a crapat instant :)

De atunci, am retrans-o doar in circuit inchis pana nu o sa aiba hardware si implementare care sa duca incarcari mai mari. Pe baza acestei aplicatii in care exista achizitiile directe din 2008 in 2017 trimestrul intai, am identificat cateva primarii si institutii in care achizitiile erau interesante, iar apoi, acele institutii si firmele ofertante le-am cautat in e-licitatie.ro si din pacate apar destul de des cu lucruri interesante.

 

Directii de dezvoltare

Momentan, focusul e pe institutiile din Bucuresti, incet incet mi-ar placea sa existe o "filiala" Banii nostri in fiecare judet / oras sau, de ce nu, comuna, sa se simta cei de la achizitii mult mai responsaibili cand apasa pe butonul care atribuie contractul in SEAP.

Am inceput deja sesiuni in care knowhowul este pasat catre persoane din tara, saptamana viitoare va fi a doua sesiune la care si-au anuntat prezenta peste 10 persoane. Poate intr-un interval de timp decent, sigur mai mult de un an, lumea sa fie mai informata despre aceste aspecte si risipa banului plublic redusa. Asta e scopul proiectului, de fapt.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related