Nu e doar un ananas. E Una Cosa Mas

Nu e doar un ananas. E Una Cosa Mas
Credit foto: Dragos Malaescu

Oamenii care mazgalesc caiete se pot face arhitecti iar arhitectii pot avea proiecte de ilustratie in paralel cu jobul de birou. Ioana Trusca face asta, iar Una Cosa Mas e chiar o activitate in plus fata de jobul full-time. Proiectul a inceput sa prinda radacini dupa ce s-au aliniat trei evenimente: un trip la Barcelona, o enciclopedie cu animale imaginare "Animalariul Universal al Profesorului Revillod" descoperita intr-o librarie din Bucuresti si o cutie cu sardine vazuta intr-un magazin din Bilbao (deci si travel lovers pot fi arhitecti cu side project). 

A luat spaniola, sardina si conceptul din enciclopedie si s-a apucat de mixat din creion diferite animale cu legumele si fructele potrivite, cum ar veni. Adica asa:


Sardananas

In ograda imaginara a Ioanei au aparut alte patru animalute, dintre care una a zburat pe tricoul unui personaj dintr-un spot Coca-Cola. De restul nu stie cu exactitate unde ajung, pentru ca sunt printate si plimbate de T-Shirt Van. Destinatia finala ar fi tot intr-o carte, dar pana atunci, Ioana mai primeste briefuri pe proiecte comerciale, precum cele de la Noaptea Alba a Galeriilor si Haine cu Spirit. Chiar ne-a povestit despre ele, mai jos:

 

Pana la Una Cosa Mas, pas cu pas 

Sunt arhitect, am absolvit Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu acum doi ani. Nu stiu daca de-a lungul facultatii m-am vazut facand altceva decat arhitectura - desi imi mazgalesc caietele inca din scoala generala.

Dupa ce am terminat, am inceput sa lucrez intr-un birou de arhitectura, am vazut ce inseamna sa proiectezi in ‘lumea reala’, ce imi place si ce nu imi place sa fac. Dupa o vreme mi-am dat seama cat de complexa e treaba asta si ce frumos se poate lega de grafica si ilustratie. N-am vrut sa renunt la nici una dintre ele, asa ca incerc sa le cuprind pe toate. Una Cosa Mas e un proiect pe care l-am schitat in 2015 si pe care incerc sa-l conturez pas cu pas.

 

Catre ilustratie: proces

De caietele mazgalite din generala am povestit mai devreme, cu grafica si ilustratia ma joc din cel de-al doilea an de facultate, dar am inceput sa iau lucrurile in serios si sa le structurez in ultimii doi ani. Am realizat ca e un lucru pe care l-as putea face mult mai bine daca as depune putin efort si era clar ca oricum n-o sa scap de asta niciodata daca nu incerc.

Cred ca procesul de invatare nu se termina niciodata. Invat multe lucruri de una singura, intuitiv, din curiozitate. Apoi, ceea ce am facut in facultate m-a invatat inevitabil niste lucruri tehnice legate de desen, dar mai ales cum ar trebui sa abordez un proiect, cum sa compun si descompun lucrurile.

Intotdeauna am desenat povesti si personaje si in continuare mi se pare ca e unul dintre cele mai interesante moduri de abordare. In felul asta poti oricand sa reiei o poveste mai veche, sa reinventezi un personaj si sa-l pui sa faca ce vrei tu.


Shrimperine

 

Una Cosa Mas: inceput

Una Cosa Mas e rezultatul a trei evenimente petrecute la interval de un an distanta: O cafea bauta la Barcelona - sau mai degraba dorinta de a mai bea inca una (si vocabularul meu limitat in limba spaniola) -, o carte gasita intamplator intr-o librarie din Bucuresti - Animalariul Universal al Profesorului Revillod, un fel de enciclopedie cu animale imaginare, si o cutie de sardine frumos ilustrata, vazuta intr-un magazin din Bilbao. Poate si faptul ca-mi place ananasul.

La un moment dat s-au sedimentat toate, mi-am dat seama ca solzii unui peste s-ar putea transforma cu usurinta in coaja unui ananas, daca ai putina imaginatie. Asa ca am pus totul pe hartie. Nici n-a fost greu sa-i gasesc numele: Sardananas. Am lansat timid pe facebook ilustratia, am constatat cu incantare ca si altora le place pestele-ananas si mi-am dat seama ca pot inventa multe alte retete pe baza de animale, fructe si legume. Si asa a aparut Una Cosa Mas.


Girafenicul

Planul era de a gasi suficiente combinatii pentru a-mi crea propria enciclopedie imaginara. Intre timp ilustratiile si-au gasit diversi posesori, printate pe hartie, tricouri, traiste sau panza. Sper ca atunci cand vor fi in numar mai mare sa le adun intr-o mini-publicatie.

 

Printoteca si Haine cu Spirit

Cu cei de la Printoteca am inceput sa colaborez atunci cand au lansat T-shirt Van, prima imprimerie mobila de tricouri din Romania. Isi maresc in permanenta colectia de ilustratii de la artisti locali si le printeaza pe tricouri din bumbac organic la diferite festivaluri si evenimente din Bucuresti, dar si din tara. 

M-am bucurat mult cand cei de la Coca-Cola au ales un tricou cu Pepeneleonul, ce-a de-a doua creatura ilustrata de mine, pentru campania Printoteca x Electric Castle 2017. Cred ca majoritatea ilustratiilor pe care le-am facut pentru Una Cosa Mas sunt valabile pe site-ul Printoteca. In afara de asta, stiu ca pot conta oricand pe ei pentru stickere, print-uri pe panza sau pe orice suport textil.


Pepeleon

 

Colaborarea cu Haine cu Spirit este un proiect din care am invatat multe, si care a fost un pas inainte, pentru ca mi se pare foarte important ca ilustratiile sa ajunga dincolo de mediul online, si ma bucur atunci cand ele fac parte din ceva mai mare. Au o colectie de geci 3 in 1 simpatice, pentru care aveau nevoie de print-uri. Mie mi-a placut proiectul, lor le-a placut de mine, asa ca am incercat sa facem ceva frumos impreuna.

 

Freelancing, dincolo de Una Cosa Mas

Am colaborat recent, pentru Noaptea Alba a Galeriilor, cu A.R.C.E.N. Evenimentul a avut loc in Cartierul Icoanei, la Scoala Centrala de Fete si in paralel la Rezidenta Scena 9. Am gandit intr-o poveste coerenta (a cartierului) afisul, programul pentru fiecare din cele doua locatii, invitatiile sub forma de carte postala si o mare harta a Bucurestiului pe care fiecare participant urma sa-si marcheze locurile importante din oras, in legatura cu experientele personale.

Ilustratia principala, elementul central al afisului, este o harta a cartierului, in care apar locatiile importante, insa singurele case ale caror lumini sunt aprinse sunt cele doua locatii A.R.C.E.N., Scoala Centrala si RS9. Peste toate acestea am presarat cateva locuri pe care eu le percep ca repere in cartier, dar asta prin felul in care interactionez eu cu zona, fara ca ele sa fie neaparat remarcabile in general.

 

Promo

Mi se pare ca aceasta meserie de promovare nu e specialitatea mea. In afara de pagina de  facebook, am un cont de instagram pe care imi postez ocazional desenele (@itrsc). In rest, cred ca am avut norocul de a ma intalni cu oamenii potriviti la momentul potrivit. Si cred ca atunci cand te implici cu adevarat in proiectele pe care le faci, mai devreme sau mai tarziu ajung sa se bucure de apreciere.


Jelleryfish

De obicei comenzile vin prin ‘viu grai’, prin intermediul oamenilor care au colaborat deja cu mine, si care povestesc mai departe experienta.

 

Acum si mai incolo

Acum lucrez la oaia-conopida, pentru care inca nu am gasit un nume potrivit.

As vrea ca pe langa obiectele deja existente: tricouri, traiste si print-uri (via Printoteca), sa produc o serie de carnetele imprimate cu ilustratiile Una Cosa Mas, iar mai tarziu, o carte in care sa le adun pe toate. Pana atunci, adun idei cu animale, pasari, fructe si legume!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related