Debbie Millman, un superstar al brandingului și designului grafic, vine la București pe 7 august, la invitația The Power of Storytelling și Visual Playground, pentru a vorbi despre carieră, vieți creative împlinite și ce a învățat cu ajutorul designului. Povestea ei nu este una obișnuită în care succesele s-au înlănțuit în mod banal și tocmai din acest motiv tinerii aflați la început de drum în industriile creative vor empatiza cu experiențele sale.
Debbie nu a știut întotdeauna ce vrea să facă. Din contră. După absolvirea facultății nu s-a simțit suficient de încrezătoare în forțele proprii încât să încerce să devină jurnalistă, iar adesea a fost nevoită să își asume proiecte de design comercial pentru a se întreține. Nu era neapărat îndrăzneață sau ambițioasă și nu avea planuri pentru a ajunge faimoasă. Nu gestiona bine respingerile și era o fire sensibilă, ușor de descurajat.
Însă a ajuns o persoană importantă – atât de importantă încât a creat produse promoționale pentru Star Wars și insigne pentru campania lui Hillary Clinton, a scris șase cărți, a intervievat cele mai importante minți creative pentru unul din cele mai longevive podcasturi, Design Matters, a lucrat pentru cele mai mari branduri din lume și a expus artă vizuală în cele mai reputate galerii.
Acum, Debbie vorbește deschis despre acei ani de la început de drum marcați de respingeri, dezamăgiri și greutăți, dar și despre lecțiile învățate pe parcurs despre cum să-ți construiești o viață de care poți fi mândru și ce înseamnă designul pentru ea. Iar pentru tinerii care vor să-și clădească o carieră în industriile creative, Debbie – care e și șefă de catedră la masterul de branding al School of Visual Arts în New York – are o grămadă de sfaturi utile:
1. Fă ceea ce iubești și nu te opri până nu obții ce îți dorești. Muncește cât poți de mult. Imaginează-ți lucruri mărețe. Nu face compromisuri și nu pierde timpul. Pentru a avea o viață remarcabilă trebuie să decizi că vrei una. Începe acum!
2. Încrederea se obține prin succese repetate. Încrederea se capătă prin disponibilitatea de a te pune mereu în situații vulnerabile. Succesul sau eșecul nu au nimic de-a face cu asta.
3. Mult timp mi-a fost foarte rușine de toate eșecurile mele. Acum, simt că este important să împărtășești astfel de experiențe. Sper să pot oferi și altor oameni speranță și suficient context astfel încât să vadă lucrurile puțin diferit.
4. Dacă nu te simți merituos sau auto-suficient, nu contează cât primești, cât acumulezi, pentru că nu te vei simți în siguranță.
5. Nu accepta prima respingere niciodată. Dă-ți opțiuni. Când și cum ajungi să reîncerci, depinde de ritmul tău. Nu ești în competiție cu nimeni în afară de tine. Dacă e vorba de ceva ce-ți place, atunci gândește-te ce a cauzat acea respingere și muncește ca să înțelegi cum să prezinți cea mai bună versiune a ta când încerci din nou.