Sibiu International Street ART Festival a ajuns la finalul editiei a III-a si lasa in urma peste 1.400 metri patrati de picturi murale, realizate pe zidurile scolilor, liceelor si, pentru prima data, pe fatada unui bloc din Sibiu.
Timp de 7 zile, 27 de artisti din Romania, alaturi de strainii Urka din Italia, Wasp Elder din UK si Camilo din Portugalia au lucrat la transformarea schitelor in lucrari de mari dimensiuni, care dau culoare zidurilor gri din zone mai putin favorizate din oras. Lucrarile revitalizeaza Sibiul si devin parte din galeria de arta urbana in aer liber care, in timp, va inspira generatii.
In paralel cu cele 7 locatii in care artistii au lucrat la murale, Piata Huet a devenit epicentrul street art-ului si locul de intalnire al pasionatilor si iubitorilor de arta realizata si expusa in strada. Locatia din centrul istoric al Sibiului a gazduit intreaga saptamana workshop-uri, concerte si activari de brand-uri.
Brand-uri + arta stradala = love?
Arta este, in general, sensibila la asocierile cu brand-uri, de aceea SISAF face foarte clar delimitarea intre lucrarile din festival, selectate in urma unui open call si lucrarile comisionate sau activarile de brand. In acelasi sens, programul evenimentului este doar completat de momente in care sunt implicate companii, fara ca acestea sa primeze. Asocierile se fac in functie de 3 vectori cheie: brand-ul sa aduca un plus de valoare in festival, publicul festivalului sa rezoneze cu el, iar implicarea brand-ului sa fie in directia evenimentului si in standardul de calitate impus de organizatori.
Anul acesta, o serie de companii au inteles ca implicarea in arta se pozitioneaza undeva in varful piramidei, astfel s-au alaturat demersului de revitalizare a orasului. Unele s-au asigurat ca persoanele venite la evenimentele din festival se simt cat mai bine, unele au gandit momente memorabile pentru iubitorii de arta stradala, iar altele au valorificat implicarea ca o actiune de responsabilitate sociala. In final, toate au adus un plus de valoare - unul care asigura cresterea festivalului si in alte directii, in conditiile in care, inca din primul an, cea mai mare parte din buget este directionata catre lucrari.
Gambrinus a racorit festivalierii si i-a dus „Inapoi in viitor”
Joi, la mijloc de festival, cand artistii aveau deja conturate lucrarile, zona 0 a evenimentului s-a animat. Aici, Gambrinus a amenajat zona de leneveala, cu tot ce-i firesc unui astfel de spatiu: beam bag-uri din care sa nu te mai ridici, cuburi, umbrele si un bar de unde sa te aprovizionezi cu cele necesare, nu inainte de a fi testat „gustul vintage” al berii, in sesiunile de sampling. Vintage a fost si filtrul folosit la pozele printate pe loc la photo-wall. Daca ar fi sa rezumam tot ce s-a intamplat aici, in zona lounge, #fun ar fi hashtag-ul cel mai potrivit. X3. #Fun #Fun #Fun
Primul moment din programul serii: concertul Suie Paparude care a destins, a inspirat si a facut ca toti cei din Piata Huet sa-si ia energie unii de la altii. S-au adunat aici fix genul de oamenii cool pentru care a fost gandit festivalul, cam atatia cat incap in Piata Huet, deci numai de bine.
Imediat dupa ce vibe-ul bun i-a cuprins pe toti cei de aici, Pisica Patrata a inceput un moment Live Drawing Show powered by Gambrinus, pe sound-ul eclectic asigurat de Homeboy LDJ. Artistul vizual a folosit tableta, creionul si inspiratia sa puna in scena, pe ecranul LED, o demonstratie de desen intr-o continua metamorfozare.
Red Bull a dat aripi lucrarii lui ILUC + artistilor si participantilor la Turul de Arta Stradala
O noutate marcata la SISAF 2017 este activarea Pietei Huet ca o locatie in care arta este creata in fata publicului. Aici s-au desfasurat cateva momente de Live-Painting pe panouri cu artistii Lucian Sandu-Milea, Ana Toma, D21, John.S, Claudiu Peta. In paralel, artistul ILUC a lucrat si el, timp de cateva zile, la un panou de mari dimensiuni, comisionat de Red Bull.
Artistii si participantii la festival au fost inaripati de bautura energizanta, atat in zona scenei, cat si in fiecare dintre cele 7 locatii, in cadrul Sibiu Street Art Tour.
Circuitul a fost parcurs in ultima zi de festival de aproape 100 de persoane pe bicicleta, trotineta sau alte mijloace urbane de deplasare, in ciuda caldurii si a soarelui puternic.
In acest an, 17 noi murale le completeaza pe cele 31 realizate pana acum, fiind primul si singurul tur de acest gen din tara. Sibiu Street Art Tour reprezinta o alternativa la turismul obisnuit, dar si un altfel de mod de a valorifica o plimbare cu bicicleta. Circuitul este promovat printr-o harta distribuita gratuit turistilor sau sibienilor in diferite locatii din oras, fiind tiparita intr-o prima serie de 1000 de exemplare.
Activitati inspirate de spatiul urban: expozitie, dezbatere, conferinte, workshop-uri Pegas si In Fata Blocului
In completarea concertelor, intreaga saptamana au avut loc o serie de evenimente conexe, pentru publicul interesat de spatiul urban. Festivalul a debutat oficial cu vernisajul expozitiei lui Lost.Optics in Turnul Sfatului si a continuat cu o serie de conferinte, intalniri si dialoguri, sustinute de Gabriel Rosca si Ciprian Ciocan, la Libraria Habitus, pe teme de urbanism.
Pentru copii s-au organizat demonstratii si workshop-uri de creatie. De exemplu, autorii cartii „In Fata Blocului” - un suport care ilustreaza jocurile copilariei pentru nostalgici sau doritori de deconectare de la smartphone - au realizat cateva stencil-uri pe fatada gri a Scolii Generale nr. 21 si pe un alt perete fara culoare din incinta ei.
In weekend, Piata Huet s-a transformat intr-un mic atelier Pegas, in cadrul workshop-ului Live Bike Paint cu Filip Letinu. Artistul a lucrat cateva ore pe o bicicleta Pegas, pe care a desenat harta centrului istoric din Sibiu. In paralel, copiii au avut la dispozitie alte doua biciclete - una normala si una mini - pe care le-au personalizat exact asa cum si-au imaginat, folosind markere speciale.
Asphalt Freaks s-au alaturat si ei atelierului de creatie si au pus la dispozitie stickere reflectorizante, care ne tin in siguranta fara a sacrifica in vreun fel acea nota cool pe care o cautam.
Dupa Workshop-up Pegas Custom, seara de sambata l-a adus pe scena pe Dragonu AKA 47, rapper-ul care a ridicat mainile in aer cu beat-uri si versuri cu mesaje puternice.
Prima lucrare intr-o locatie privata - sustinuta de Policolor, in cadrul proiectului Culorile Romaniei
Premiera acestei editii este realizarea primei lucrari pe o cladire privata din Sibiu – un bloc de locuinte, de catre artistul Pisica Patrata, in cadrul proiectului CSR Culorile Romaniei, semnat de Policolor. Lucrarea „Imbratisare” a reprezentat, totodata, o prima incercare a organizatorilor de a stabili daca aceasta directie poate fi o oportunitate de dezvoltare a festivalului in urmatorii ani.
In completarea acestei lucrari, Policolor a sprijinit anul acesta Sibiu International Street ART Festival cu 500 de kilograme de vopsea Spor pentru interior si exterior, alaturi de coloranti.
Alte companii nationale sau locale au sustinut arta care pune Sibiul pe harta internationala.
Centrul iVelo din Sibiu a pus la dispozitie biciclete pentru Sibiu Street Art Tour, Daisler Print House din Cluj au realizat agendele si sacosele festivalului, Bizza si Metropolis au lansat linia urbana de tricori SISAF, Donuterie Sibiu au indulcit copiii de la workshop-uri mini-donuts, Origo si Sibio s-au asigurat ca furnizeaza cele mai bune cafele, iar BLKN si Woodches au dat mai departe produsele lor.
Sibiu International Street ART Festival este un eveniment co-finantat de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.