Laura Caraculacu paveaza Art Land-ul cu fotografie fashion

Laura Caraculacu paveaza Art Land-ul cu fotografie fashion

Nu prea are timp sa faca altceva in afara de fotografie, dupa ce si-a dat licenta si disertatia in foto-video la UNArte. Laura Caraculacu a inceput cu portretele si fotografia de peisaj si a ajuns sa se specializeze pe fotografia fashion. Brainstorming-urile la cafea alaturi de colegii de la UNArte si analiza revistelor Vogue, pe care le-a colectionat de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea ei. Astazi, Vogue Italia online ii listeaza o parte din fotografii, iar alte reviste o contacteaza pentru colaborari.

Printre proiectele de fashion photo in care s-a bagat pana acum se numara, in varianta editoriala, revistele Whisper, Trend Prive, Ellements si Obscurae. Au mai fost si fotografii facute pentru BestValue (make-up duty free in Otopeni) si diferiti hairstilisti ce au participat la concursuri de profil. In the making, Laura spune ca pregateste ceva cu doua bloggerite cunoscute de pe la noi. 

 

Cu studiile

Anul trecut am terminat masteratul foto-video la UNArte. Pot spune ca nu am stiut dintotdeauna ca urmeaza sa am o cariera in fotografie, dar stiam ca ma atrage arta vizuala, publicitatea. Am terminat initial o facultate de comunicare si apoi m-am decis sa dau la foto-video.

Atat in facultate cat si acum, am interactionat intens cu oameni talentati din domeniul fotografiei dar si din zone adiacente, schimbam idei, suntem in continua miscare si simt ca e un moment bun sa creez, sa muncesc si sa investesc in ascensiunea mea profesionala. Nu, nu prea am timp sa fac altceva pe langa fotografie…traiesc in Art Land si asta imi ocupa tot timpul!

 

Atractia pentru fotografie

Initial am inceput cu un aparat pe film, al parintilor mei, nu aveam un aparat digital si faceam poze prietenilor mei. Mergeam in diverse locuri imi placeau si imi doream sa fotografiez pe cineva in acel peisaj, lipsea partea umana. Prima data cand mi-am dat seama ca imi place si am putut sa ma manifest liber eram cu prietena mea cea mai buna si mi-a placut un cadru cu Dunarea, am pozitionat-o si mi-a placut super mult rezultatul final.

Acum imi doream un aparat digital. Initial am avut un aparat compact dar totul era automat, apoi am primit un bridge cu setari manuale si am putut sa aplic ce invatam. Am facut un curs de perfectionare, mi-am dat seama ca trebuie sa perseverez.

Eram la o facultate de comunicare si dupa ce am terminat-o am decis sa imi incerc norocul la UNArte la un masterat pe foto-video. La pregatirea pentru admitere m-am indragostit de atmosfera si am luat decizia sa incep cu inceputul si m-am inscris la cursurile de licenta. Acum am terminat in final ce imi propusesem. Ma atragea domeniul vizualului de mica dar nu stiam ca asta era calea mea.

 

Putin din procesul de invatare

La inceput a fost peisajul, tipic pentru cineva care de abia pune mana pe un aparat foto. Apoi a inceput sa ma atraga mai mult portretul. Pot spune ca cel mai important proces de invatare a avut loc la UNArte unde interactiunea cu oameni foarte pasionati si brainstorming-urile la cafele cu colegii au avut un rol important.

Mai departe, pasiunea pentru fotografie si arta vizuala m-au facut sa colectionez reviste Vogue (am o colectie vasta din diverse tari), sa studiez curentele noi de pe piata, sa citesc constant despre fotografie, sa ma mobilizez astfel incat cel putin o data pe saptamana sa incerc tehnici noi, sa experimentez.

Fotografia este un domeniu in care trebuie sa fii mereu activ; cultura mea vizuala se bazeaza pe studiul imaginilor din istoria fotografiei dar si pe studiul artistilor contemporani.

 

Din viata de fotograf freelance: versiunea Laura Caraculacu

Primul meu proiect platit a fost in timpul facultatii, un tutorial pentru o companie recunoscuta de make-up.

Jobul a venit in urma unei recomandari din facultate si recunosc ca am avut emotii la inceputul shooting-ului desi n-am lasat sa se vada. Eram pentru prima oara intr-un mediu profesionist si trebuia sa nu se vada ceea ce s-a si intamplat iar la final clientul s-a declarat multumit.

Cred ca cea mai buna tactica de marketing in cazul fotografilor este un portofoliu bine realizat. Din fericire, am avut norocul sa cunosc multi oameni la fel de pasionati ca si mine, cu care am colaborat si am crescut profesional. Un portofoliu bine pus la punct iti aduce feedback si in cele din urma clienti.

Odata ajunsi la mine, obisnuiesc sa am o discutie face to face cu clientii pentru a stabili concret cum isi imagineaza ei produsul final si ce-si doresc exact de la colaborarea noastra. Intotdeauna dupa aceasta discutie exista si un follow-up pe email pentru a putea fi sigura ca aduc discutia anterioara intr-un cadru mai oficial.

Cred ca profesionalismul este foarte important nu doar in aceasta industrie ci in orice job, de aceea tin ca sedinta sa se desfasoare in acest mod. In timpul sedintei foto comunic cu rabdare chiar si cu cei mai experimentati dintre clienti, explic foarte bine ce imi doresc de la ei, astfel ca lucrurile sa iasa exact asa cum isi doresc.

La final, clientii primesc pozele editate si putem discuta daca mai este cazul unor retusuri. Cred ca cele mai misto fotografii comandate sunt cele pe care le fac impreuna cu hairstylistii in perioada concursurilor cand au nevoie de fotografii cu lucrarile lor. Este foarte placut cand ai sansa sa colaborezi cu niste oameni pasionati si cu o deosebita atentie la detalii. Aici se vede pasiunea artistului in linii fine si detalii, iar pentru mine este fascinat sa pot desavarsi munca lor imortalizandu-le conceptul. As putea  sa spun ca top trei ar fi ceva din zona asta.

 

Top 3 fotografii personale

Este o fotografie foarte draga mie deoarece am realizat-o intre prieteni si cumva ad hoc, mi-a placut momentul si este strans legat de imagiea aceasta. 

Este una din mai multe imagini ale unui proiect pe care l-am pus in asteptare deoarece simteam ca nu am tot ce imi trebuia sa il scot asa cum mi-l imaginez, insa pe care il voi continua sper cat de curand. Iubesc traditiile romanesti si portul nostru.

Iubesc aceasta imagine si desi este pe locul 3 nu inseamna ca este mai prejos decat celalate. Este o imagine realizata cu eforturi si echipament minim.

 

Dincolo de zona fashion

Din tendinta de a ramane tot in zona de revista as spune fotografia de advertising si de produs. Iubesc sa pun lumina, sa compun cadrul, sa ma implic in tot procesul de la concept la post-procesare.

 

Fotografi pentru inspiratie

Sunt prea multi de precizat, dar intr-o lista scurta l-as preciza pe Dan Beleiu, la care m-a impresionat stilul lui de fotografie de moda. Alex Galmeanu, care combina cu succes arta cu fotografia comerciala.

Din fotografii straini ar fi Annie Leibovitz - o admir desigur pentru imaginile sale poetice realizate pentru Vogue dar si pentru faptul ca este o femeie puternica ce combina cariera cu mediul artistic. 


Annie Leibovitz

Sarah Moon imi place pentru stilul ei unic si admir felul in care realizeaza portretele inspirate parca dintr-un vis. Pe langa lucrarile sale o admir pentru ca reusit in anul 1972 sa fie prima femeie care a fotografiat pentru calendarul Pirelli. 

Alti fotografi care ma inspira si de la  care am invatat as putea sa enumar: Guy Bourdin, Tim Walker, Jamie Nelson, Mario Testino, Irving Penn, Oliviero Toscani, Emma Summerton, Camilla Akrans.

 

Izvorul de trenduri in fotografie

Trendurile in fotografie nu se inventeaza ci se reinventeaza si se inspira tot din istoria fotografiei. Vogue si Harper’s Bazar sunt si au fost cele care au dictat trendurile in fotografia de fashion desigur acum incep sa apara tot felul de variatii venite din zona tehonologiei. Personal nu pot sa numesc un fotograf anume influencer, cunosc multi insa nu personal.

 

E inflatie de fotografi-amatori?

Nu cred ca avem de-a face cu o inflatie de fotografi, este adevarat ca acum sunt mult mai multi posesori de camera foto odata cu aparitia smartphone-urilor. Insa nevoia de a realiza amintiri durabile apare mai ales acum cand toata informatia a devenit atat de volatila. Ne pierdem telefonul, uitam sa descarcam imaginile sau pur si simplu nu mai privim imaginile ca pe niste amintiri sau ceva ce putem arata copiilor la batranete. Aici intervine fotograful profesionist.

Deosebirea cea mai importanta dintre un fotograf amator si unul profesionist este ca acesta din urma castiga din vanzarea unui serviciu. 

 

Planuri de viitor

Recent mi s-a oferit o oportunitate de a lucra pentru Best Value, cu o echipa tanara si foarte talentata de la care o sa am multe de invatat. Este foarte tare ca mi se permite sa experimentez si sa dau o nota personala cadrelor, fie ca e vorba de lumina sau de construirea cadrului.

Pe partea de freelancing am niste colaborari cu make-up artisti si hairstylisti dar urmeaza si un proiect cu doua bloggerite de succes. De asemenea mi-ar placea sa ma dezvolt mai mult pe partea de video, e o zona cu care cochetez de ceva vreme, dar in care inca experimentez.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related