Gabi Batori şi baletul s-au cunoscut la insistenţele bunica ei, ce îşi dorea (măcar) un descendent artist. Au urmat studii de profil şi joburi în domeniul dansului: la Teatrul de Revistă din Bucureşti, la armata din Cluj în cadrul ansamblului artistic, la diferite emisiuni TV şi chiar în funcţia de conducere a unei companii de scenotehnică.
În viaţa personală, a apărut Helga Fodorean, intitulată fiică. Anii au trecut, Helga a devenit absolventă de Comunicare Audiovizuală la UNATC, a acumulat experienţă în producţia de film documentar şi animaţie, şi, ulterior, a devenit partener, alături de mama ei, în cadrul Pas Boutique, un business de două ori artistic.
O dată că include o şcoală de balet şi jazz dance, şi a doua oară că e shop de haine de specialitate (tutu-uri, fuste pentru studiul baletului şi accesorii de purtat către cursuri), cu croitorie şi serii de brainstorming proprii.
Povestea buticului a fost pusa pe hârtie într-un restaurant şi, după 9 luni, a aparut pe www. Fără cunoştinţe de marketing, Gabi şi Helga au început cu shopul. După ce li s-au alăturat Evelin Halmagyi şi Laura Petrişan (actuale profesoare) au închiriat şi prima sala, două zile pe săptămâna, la Teatrul Tănase.
5 cursanţi s-au făcut 70 în decursul primului an, iar din 2013, în două săli de la Palatul Universul, 130 de cursanţi de toate vârstele învaţă alături de Pas Boutique care e treaba cu plié-ul.
Gabi: cu baletul
Baletul a fost introdus în viața mea “cu forța”, de bunica mea. Ea și-a dorit foarte tare cariere artistice pentru copiii ei, însă socotelile de acasă nu s-au potrivit cu cele din târg, așa că și-a încercat norocul și cu nepoatele – de data aceasta cu success :)
Am terminat Liceul de coregrafie la Cluj, am dansat la Teatrul de Revistă din București, am condus ansamblul artistic al armatei din Cluj, am dansat în corpul de balet al mai multor emisiuni de divertisment la București, am lucrat cu copii de grădiniță și școală primară, am terminat Academia de muzică Gh. Dima din Cluj, secția regie coregrafică, am condus, împreună cu perechea mea, o companie de scenotehnică, iar în 2010 am zis că e timpul să pun punct acestui du-te vino între Cluj și București. Atunci m-am mutat definitiv în București și la scurt timp s-a născut și Pas Boutique.
fotograf: Ioana Daria Petrescu / repetiții în sala de balet
Helga: cu project managementul
Când am lansat Pas Boutique, eram în anul doi la UNATC la Comunicare Audiovizuală. Fiind o secție la care nu se face foarte multă practică, aveam mult timp liber pe care îl consumam la cinema, la festivaluri de film și workshopuri, respectiv lucrând ca asistent de producție sau producător la diferite proiecte de film documentar sau de animație, astfel că în momentul în care Gabi a venit cu ideea unui boutique de haine din elastan, am fost mai mult decât încântată să valorific într-un business propriu “învățăturile” de la școală. Plus că ne cunoșteam de o viață, efectiv, și știam că facem echipă bună împreună :)
Proiectul Pas Boutique: idee și implementare
Gabi: După douăzeci de ani de muncă în folosul altora, venise timpul să fac o schimbare. Voiam o pauză, voiam să îmi văd de hobbyuri, voiam să mă decontectez. Îmi plăcea foarte mult să cos (mereu m-am implicat în procesul de creație al costumelor pentru spectacolele mele) așa că, fără să îmi propun, neapărat, să îmi transform hobby-ul în business, îmi petreceam toată ziua la mașina de cusut, făcând costume de dans pentru spectacolele prietenilor mei.
foto: Andrei Apostol / imagine din culise
Helga: Ne-am întâlnit într-un restaurant și am pus pe hârtie tot ce ne-ar fi făcut plăcere să facem în viitor, pentru că niciuna din noi nu mai era dispusă la compromisuri. Gabi voia să continue cu croitoria și creația de costume de scenă, eu îmi doream un business creativ, cu care să îmi pot îmbogăți portofoliul. De aici și până la lansarea site-ului au trecut vreo nouă luni incredibile în care am primit sprijin de la oameni la care nici nu speram: Adi Bulboacă a fotografiat prima noastră colecție, Lana ne-a ajutat cu stylingul. Modelul –Iulia Burtea- l-am găsit pe MySpace (!) și a acceptat fără ezitare să pozeze pentru noi.
Din aproape-n aproape am reușit să lansăm shopul online, să scoatem două colecții sport, și una de tutu-uri. În 2015 am hotărât să ne adresăm unui target mai nișat, astfel că acum facem exclusiv fuste de studii pentru balet.
Dificultățile de pe parcurs?
Helga: Nici eu, nici Gabi nu aveam experiență în branding sau marketing, așa că grija numărul unu era dacă vom reuși să pătrundem pe piață. Cum ne facem reclamă? Cum va afla lumea de noi? O să cumpere cineva? Dacă nu va cumpăra nimeni?...
Uitându-mă înapoi, îmi dau seama că în ciuda nesiguranței noastre, ne cunoșteam bine targetul și aveam să îi oferim produse de calitate. Pentru tot restul ne-am sfătuit cu cunoștințe care știau cu ce se mănâncă un asemenea business, am cerut ajutorul prietenilor când a fost cazul și am cântărit fiecare situație de o mie de ori înainte să luăm o decizie.
Echipa completă: pe roluri
Helga: La început, Pas Boutique însemna doar Gabi și eu. După ce am adăugat shopului și atelierele de balet și jazz dance, ni s-au alăturat încă doi profesori: Evelin Halmagyi care predă balet pentru adulți și Laura Petrișan care predă jazz dance.
Gabi: Ambele sunt cunoștințe vechi. Evelin este ca parte din familie, am fost colege la școala de balet, iar Laura a fost cursanta noastră încă din primele luni de viață ale Pas Boutique. Făcea dans sportiv de performanță și preda la diferite cluburi de dans când a venit, din curiozitate, ca să vadă cum se predă jazz dance la noi, și a rămas. Și desigur doamna Gina Marchidanu, mâna mea dreaptă la croitorie.
Întâi shopul, apoi atelierul: resursele necesare extinderii
Gabi: E greu spre imposibil să te lași de dans după o viață întreagă petrecută în sala de studii și pe scenă. Îmi lipsea mișcarea, dar de dansat știam că nu voi mai dansa la 40 de ani. Plus că mereu mi-am dorit să conduc o școală de jazz dance dar niciodată nu am avut curaj să acționez. Așa e cu visurile mari, le tot amâni de frică să nu o dai în bară. Drept urmare, revenirea la dans a început cu organizarea unor cursuri de balet, nu de jazz dance.
Helga: Din aceeași nesiguranță ca la lansarea shopului, am ales să pornim cu o investiție minimă. Am închiriat două zile pe săptămână o sală de dans abandonată a Teatrului Tănase, am pus-o în ordine și ne-am apucat de treabă. Gabi este un profesor extraordinar, o dovedește și numărul în continuă creștere al cursanților. De la trei adulți și doi copii am ajuns, într-un an de zile, la 70 de cursanți! Din 2013 ne-am mutat în Palatul Universul, în două săli de balet superbe, unde avem cursuri cinci zile din șapte, cu 130 de cursanți de toate vârstele.
foto: Dani Ioniță / curs de Jazz Dance
Croitoria Pas Boutique: procesul de producție
Helga: Din 2016 am încetat să mai producem haine sport în favoarea fustelor pentru studii și a costumelor de scenă “custom made” care, în fond, folosesc tiparul colecțiilor sport.
Producția unei colecții, fie ea de haine sport sau fuste de balet, începe cu o lungă perioadă de testare a tiparului și a materialelor. După ce convenim împreună designul și alegem culorile, de execuție acum se ocupă doamna Gina. În ce privește designul, ne-a ajutat foarte mult experiența pe care o avea Gabi – ea știe exact care sunt nevoile unui dansator, astfel că ne-a fost relativ ușor să creăm haine care deservesc toate nevoile acestora.
fotograf Cornel Lazia, model: Iulia Groves / colanți Lana for Pas Boutique
Pas Boutique x LANA
Helga: Pe Lana o cunoșteam dinainte să lucrăm împreună, suntem prietene. Colecția de colanți și ulterior de costume de baie s-a născut la propunerea ei. Și de această data am început timid: nici noi, nici ea nu știam la ce să ne așteptăm, însă feedbackul a fost extraordinar, așa că am continuat cu o a doua colecție.
etno detail: colanți Lana for Pas Boutique
În afară de produsele cu imprimeu semnat Lana, am mai lansat o colecție cu printuri geometrice și abstracte create de fotograful Dani Ioniță.
fotograf Alina Negoiță, model Marie Damian / colanți Lana for Pas Boutique, jachetă Lana colecția LaNaive
Cele mai cumparate produse
Gabi: Lumea adoră negrul! Deși nu aș fi crezut, am aflat cu dezamăgire că ăsta e adevărul. Așadar, colanți, costume de balet, tutu-uri lungi, scurte, fuste, rochii – atâta timp cât există și pe negru, sunt best seller. Imediat după aceste articole basic se clasau produsele create împreună cu Lana.
Atelierele de jazz și balet: obiectivele cursurilor
Gabi: Cursurile noastre sunt adresate amatorilor. Atelier Pas Boutique este un loc în care lumea vine de plăcere și –foarte important– cu plăcere. Nu există limită de vârstă, nu avem restricții în ce privește condiția fizică și nu impunem uniformă.
Consider că baletul la maturitate este un mod excelent pentru menținerea siluetei, iar în plus față de asta, pasiunea pentru balet care îi aduce pe toți la noi transformă Pas Boutique într-o comunitate omogenă. Deci nu ne dorim un portofoliu plin de premii și diplome, ci doar cursanți care pleacă fericiți de la ore.
fotograf Andrei Apostol / fotografie de la spectacolul de sfârșit de an
Unde se desfășoară cursurile. Și în imagini
Helga: Sălile noastre de balet sunt în Palatul Universul. Geamuri mari, boltite, lumină aurie... Așadar, în acest cadru feeric au loc cursurile care, au o structură asemănătoare studiilor clasice: încălzire, exerciții la bară, mijloc și coregrafie – desigur adaptat la nivelul cursanților. La grupele de începători petrecem mai mult timp la sol, cu exerciții de pregătire a musculaturii pentru balet, la grupele de avansați punem accentul pe exercițiile de la bară. Un lucru însă este comun la toate grupele: învățăm coregrafii! La jazz dance avem aceeași rețetă, cu alte ingrediente.
fotograf Vlad Eftenie / curs de balet pentru adulți
Gabi: Cursurile nu sunt structurate pe module, deci nu există absolvenți. Avem, în schimb, grupe de adulți care fac balet la noi de patru ani și au avansat surprinzător de mult. Sunt foarte mândră de fetele mele!
Pe copiii mici încerc să îi “îndrăgostesc” de balet prin joacă, pe cei mai mari să îi învăț corect bazele baletului, fără să-i suprasolicit, iar pe cei care doresc să urmeze o carieră în această direcție să îi pregătesc pentru admiterea la o școală de profil.
Importanța competițiilor
Gabi: Competițiile sunt importante pentru cursanții noștri, în special pentru copii, care adoră să danseze în fața publicului și așteaptă cu nerăbdare medalia de la final :) Eu cred că cel mai mare avantaj este că astfel se obișnuiesc cu scena și le crește încrederea în sine – lucru foarte important pentru un copil de 5-6-10 ani, care caută mereu confirmarea talentului său. Nu vânăm premii, însă de fiecare dată ne-am prezentat onorabil și ne-am întors cu o cupă.
foto: Helga Fodorean / consurs de dans
Promovarea online și offline
Helga: Targetul shopului este diferit de cel al atelierului. De când am făcut trecerea la produse destinate studiilor, clientela noastră este formată, în principal, din profesioniștii din domeniu. Lucrăm mult cu școli, opere și alte instituții de profil pentru care creăm sau personalizăm costume de scenă, uniforme sau fuste pentru studii.
Atelierul se adresează exclusiv amatorilor, momentan funcționăm la capacitate maximă, și adesea noile grupe se formează automat, din persoane care vin la recomandarea cursanților noștri. În trecut, însă, am participat la Femei pe Mătăsari sau ne-am asociat cu alte organizații (NexT Film Festival, Parada Film) când acestea organizau evenimente cu tematica dansului – lansam acolo înscrierile pentru noi grupe și ne bucuram că anunțul nostru ajunge la persoane ca noi.
Nici în online nu ne-am dat peste cap, însă am avut grijă ca Atelierul și Shopul să fie listate pe toate platformele de profil, site-ul să fie updatat și ușor de folosit iar conturile noastre de social media să fie active. Am plătit de câteva ori reclamă facebook pentru cursuri, însă pentru noi pare să funcționeze mai bine metoda oldschool “din vorbă-n vorbă”.
Planuri de dezvoltare
Helga: Vrem ca Pas Boutique să devină un brand internațional pentru dansatori, deci momentan preocuparea mea #1 este lansarea brandului și în străinătate. Cu alte cuvinte, până nu văd o fustă Pas Boutique pe Misty Copeland, nu mă las!
Gabi: Pentru Atelier vrem să creștem numărul workshopurilor susținute de profesori invitați și, de ceva timp, ne gândim tot mai serios la organizarea unor tabere de dans. Planurile pentru viitor includ și niște proiecte interdisciplinare, dar toate la timpul lor.