Luam asa: doctoranda Silvia Stegaru si masteranda Giorgiana Vlasceanu de la Facultatea de Automatica si Calculatoare si adaugam antreprenoarea in zona IT Alexandra Anghel. Ne iese asociatia Codette care a strans in jurul ei 5 leads, 2 community managers, aproximativ 40 de voluntare si o serie de 6 demersuri.
Dinainte de Codette, Silvia si Giorgiana puneau bazele a doua workshopuri - unul de coding in limbajul Python si unul cu focus pe proiecte din "lumea Internet of Things", IoT4Girls - ambele dedicate fetelor de liceu. De alta baricada, Silvia si Alexandra lucrau la Learn IT, Girl!, un program de mentorat online.
Cu deja doua proiecte similare in curs, trebuia sa urmeze si infiintarea Codette.
In 2016 debuteaza cu seria de meetups in plan mai informal Codette Stories, pe teme precum antreprenoriatul tech si inteligenta artificiala. Continua cu Codette Celebration Day si Codette4Web, conferinte despre UI/UX design, servicii web si cloud, how to start a business in IT&C si Codette Traveler Grant, prima bursa din Romania care te trimite la Grace Hopper Celebration for Women in Computing din Orlando.
Dupa cum ne spun, e inca incredibil ca o femeie sa lucreze in IT, dar e bine ca lista de companii si institutii care sustin Codette nu este mica: Adobe, Accenture, Bloomberg, Cegeka, Google, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Bucuresti, Echipa In-Gear si Ambasada SUA.
Giorgiana, Alexandra si Silvia, pe langa c-au fondat Codette
Silvia: Eu sunt doctorand la Facultatea de Automatica si Calculatoare (UPB), unde am terminat si licenta si masterul. Aproape ca nici nu as fi ajuns pe calea coding-ului, daca nu se intampla sa merg la Palatul Copiilor din Buzau la cursurile de electronica si programare cand eram mica; apoi in clasa a 5-a am descoperit telegrafia, pentru care mi-am luat si certificat de radioamator in clasa a 9-a. Dar dupa a 9-a… pauza. In clasa a 12-a nu stiam ce vreau sa fac in viata, iar in martie inainte de examenul de Bacalaureat am avut o revelatie ca asta vreau sa fac in viata, sa programez. Si n-am regretat nicio zi de atunci! :D
Alexandra: Sunt co-fondator si CTO la Appticles, o platforma de creat progressive web apps. Am un background tehnic si inainte de a fonda Appticles am avut o firma de software outsourcing. Ca limbaje de programare, am lucrat in PHP cu framework-uri ca Zend Framework si Laravel, in Python si in JavaScript (Nodejs, Angularjs, React), iar in cadrul Appticles ma ocup si de partea de dev. ops. Anul trecut am participat la Prosper Women Entrepreneurs - un program de accelerare business din SUA.
Giorgiana: Sunt masterand tot la Facultatea de Automatica si Calculatoare. Tot aici am terminat si licenta. Mi-au placut dintotdeauna stiintele exacte si mi s-a parut drumul firesc de la liceu la UPB si traseul meu pana acum a fost destul de divers. Nu am uitat componenta sociala si am fost implicata in viata comunitatii prin proiecte la nivelul organizatiei studentesti - Liga Studentilor din Facultatea de Automatica si Calculatoare, dar si a comunitatii bucurestene prin Brigada de Voluntari. Am avut ocazia sa fac parte si din bordurile celor doua ONG-uri mentionate, fapt ce m-a ajutat sa ma pregatesc pentru ceea ce reprezinta Codette.
Cochetez cu partea de teaching la orele de aplicatii in cadrul facultatii, dar si cursuri dedicate copiilor cu varste de 7 - 14 ani. Iubesc sa lucrez cu oamenii si prin toate activitatile pe care le desfasor nu uit de componenta aceasta.
S-au cunoscut organizand workshop-uri
Silvia: Evenimentele pentru fete si femei in IT&C imi erau dragi de ceva vreme, cam de cand am primit bursa Google Anita Borg in 2014 (acum numita bursa Women Techmakers), prin intermediul careia am intrat in contact cu mentori care mi-au deschis ochii la diferitele probleme care pot aparea. Pe Giorgiana am cunoscut-o in noiembrie 2014, cand am co-organizat un workshop pe Python pentru fete de liceu, iar in 2015 am pus impreuna bazele workshopului IoT4Girls.
E mai mult decat o colaborare, am descoperit o prietena buna in ea si asta inseamna mult pentru mine. Pe Alexandra o stiu tot din 2014, de cand am pus bazele unei initiative numita “Learn IT, Girl!”, un program de mentorat online pentru fete si femei de orice varsta si orice nivel de experienta, realizat de catre bursierele Anita Borg din Romania si Polonia din acel an.
Am ramas uimita cum cineva ca Alexandra, care avea propria firma, un start-up pentru care lucra foarte mult, are timp sa mentoreze pe cineva si sa mentina si un blog activ. De fapt, asa ne-am cunoscut, voia mai multe informatii despre program pentru a scrie o postare pe blogul ei. Ai putea spune ca ideea pentru Codette plutea in jurul nostru inca de pe atunci, dar ne-a luat ceva timp s-o si apucam pe un picior si sa ii dam forma de azi.
Alexandra: Eu m-am alaturat echipei Codette ceva mai tarziu, la inceputul acestui an. Le stiam pe Silvia si Giorgiana de ceva mai mult timp, am devenit co-fondator dupa ce mai intai am fost speaker la meetup-ul Codette Stories si am avut mai multe discutii cu ele despre diverse proiecte Codette.
Giorgiana: Codette a fost pasul firesc dupa ce am pus bazele workshopului IoT4Girls impreuna cu Silvia si echipa de trainers a workshopului. Ne-am dorit ceva al nostru, care sa creasca si dupa un an vedem ca fiecare actiune a condus la o entitate ce promite. Ceea ce ne bucura este ca am ajuns la persoane cheie din comunitatea bucuresteana intr-un timp destul de scurt, dar si la nivel international.
Este o initiativa ce se axeaza pe o problema actuala, poate nu atat de extensiva pentru Romania, dar una ce poate fi pozitivata - prezenta femeilor in tech, de la programare, la management tehnic si antreprenoriat.
Codette la inceput
Silvia: Dupa ce am infiintat Codette (pe 4 aprilie 2016) impreuna cu Giorgiana (si alti colaboratori care s-au retras intre timp), unul dintre primele evenimente a fost meetup-ul Codette Stories, unde am invitat-o pe Alexandra sa ne dea niste sfaturi utile pentru cine vrea sa isi faca propria firma in domeniu - iar de cand am reluat legatura a fost intotdeauna dispusa sa ne dea un sfat si sa ne ajute.
Iar de cand am realizat ca lucram foarte bine in formula asta, am reusit sa fim chiar si mai eficiente si sa crestem comunitatea (si noi impreuna cu ea). La inceput eram foarte spontane, in general, cu tot ce faceam: de la lansare, pana la planificarea evenimentelor. Acum avem totul mai bine structurat, iar asta se vede si in faptul ca numarul fetelor din echipa a crescut si au inceput sa isi asume roluri din ce in ce mai mari.
Echipa Codette
Silvia: Avem o structura pe mai multe niveluri: suntem 3 co-fondatoare, 5 leads, 2 community managers si aproximativ 40 de voluntare. Urmeaza sa facem si un proces de aplicare pentru voluntare, pe care il vom promova intern, pe grupul Codette. Pentru persoanele care doresc sa ramana conectate cu lumea Codette, avem pagina de Facebook, iar pentru ceva oportunitati in plus avem grupurile Codette si Codette Friends (cel din urma fiind deschis tuturor, indiferent de gen); pentru fetele de liceu avem grupul “Codette La Liceu”.
Grupul Codette e un pic mai exclusivist, in ideea ca acolo punem si anumite oportunitati deschise doar membrelor - dar pentru a deveni membra Codette este de ajuns sa dai join grupului si una dintre moderatoare iti va trimite formularul de inregistrare, prin intermediul caruia aflam si noi care sunt nevoile comunitatii si ce fel de evenimente ar fi mai indicat sa facem.
Din seria Proiectele Codette: IoT4Girls, un workshop dedicat fetelor de liceu
IoT4Girls are 6 editii in prezent, dintre care ultimele 3 au fost sub umbrela Codette. Noi ca echipa am pornit la drum incepand cu acest proiect si putem spune ca este unul dintre cele de suflet, care ne-a focalizat si determinat sa punem bazele Codette.
Societatea actuala se bazeaza pe o implicare intensa a tehnologiei in viata de zi cu zi, incepand cu dispozitivele smart pana la diverse aplicatii ce pot controla remote sectiuni intregi din locuinta. Trendul acesta ne-a asigurat ca zona de Internet of Things va prinde avant in urmatoarea perioada, astfel ca, impreuna cu TechLounge si Centrul In-Gear, am pus bazele acestui workshop.
Am construit materialele si prima echipa de traineri a venit de la cele 3 entitati. In plus, anul acesta am reusit, impreuna, sa primim a doua oara premiul Google RISE pentru a creste acest program si a-l dezvolta in continuare.
Codette Stories, conferinte despre proiecte tehnice
Codette Stories a fost gandit ca o serie de meetups pe diverse teme. Am abordat pana acum antreprenoriatul, freelancingul si inteligenta artificiala. Ne dorim ca in cadrul acestor meetups sa promovam femei cu proiecte tehnice faine ce pot sa impartaseasca din experienta lor, fapt ce poate conduce la crearea de modele de urmat pentru fetele din comunitate.
Tematicile alese vor fi intotdeauna bazate pe nevoile comunitatii sau ariile de expertiza intalnite, plus deschiderea domeniului. Frecventa propusa este de 3 luni si o sa reincepem din septembrie aceasta serie. Succesul unei editii de Codette Stories sta in continut, cat de relevant este pentru participanti si sesiunea de networking de la finalul evenimentului. Pana acum Codette Stories a conectat la fiecare editie intre 60 - 90 participanti.
Codette Traveler Grant, bursa de participare la o conferinta in Orlando
Codette Traveler Grant este prima bursa de acest gen din Romania. Silvia a participat, datorita unei finantari externe, pentru 3 ani la rand la conferinta Grace Hopper Celebration for Women in Computing si de fiecare data era o sursa de inspiratie impreuna cu un boost de incredere.
Noi am analizat cam cate romance ajung anual si cifra este una destul de mica. Costurile pentru a ajunge la conferinta se ridica la 3.000 Euro de persoana (!), asa ca ne-am gandit sa sprijinim doua femei din Romania sa ajunga si sa profite din plin de ceea ce reprezinta cea mai mare conferinta de femei programator din lume. Anul acesta reusim sa trimitem 2 femei in Orlando, Florida: o persoana din comunitate si o voluntara Codette.
Pentru cele doua locuri se va face selectie separat. In cazul participantelor din comunitate, ele trebuie sa completeze un formular online, deschis pana pe 26 mai, bazat pe experienta si motivare. Pasul al doilea il reprezinta o etapa de interviuri, sustinute de companiile partenere, Cegeka si Bloomberg, care vor identifica persoanele cele mai potrivite si care vor putea profita cel mai mult de pe urma experientei de la conferinta.
Si inca o conferinta, o serie de meetup-uri si un workshop
Codette Celebration Day este o conferinta de o zi, care avut loc in martie anul acesta si vrem sa o organizam anual. Au participat peste 100 de persoane, iar programul a fost variat: am avut prezentari despre Firebase, UI/UX design, cum sa-ti construiesti un startup, un panel in care am discutat despre antreprenoriat in zona tech etc. In plus, am avut si o zona de mentorat in cariera, unde partenerii nostri au putut sa dea sfaturi de dezvoltare celor interesati.
Codette4Web este o serie de meetup-uri care abordeaza subiecte din sfera serviciilor web, totul de la servicii cloud, DevOps si pana la testare. Meetup-ul este programat o data la 2 luni, primele editii fiind organizate in parteneriat cu Adobe Romania.
Py@Codette este un workshop de invatare a programarii cu ajutorul limbajului de programare Python. Mai mult decat atat, in cadrul acestor cursuri se invata dezvoltarea jocurilor, iar dupa primele 5 ore de workshop participantele au realizat un joc de X si 0 complet! Acest curs practic este structurat in mai multe editii, care cresc in dificultate si introduc elemente din ce in ce mai avansate de game development.
Partnership-urile
Ultimul an a fost destul de intens si unul dintre obiective a fost sa ne marim reteaua, lucru ce a avut un impact pozitiv asupra activitatilor noastre.
Asociatia TechLounge este aproape de noi si ne-a sustinut in toate demersurile noastre. Dintre companiile cu care colaboram putem enumera Adobe, Accenture, Bloomberg, Cegeka, Google, iar la nivel de parteneri academici Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Bucuresti, precum Echipa In-Gear. Avem onoarea sa avem printre sustinatori si Ambasada SUA.
O alta categorie de parteneri, care ne-au fost alaturi sunt organzatiile studentesti - comunitati locale pline de oameni faini. Amintim Liga Studentilor din Facultatea de Automatica si Calculatoare - LSAC, Asociatia Studentilor la Matematica si Informatica - ASMI, Sindicatul Studentilor din Cibernetica - SISC, Liga Studentilor Electronisti - LSE. Nu uitam comunitati precum Romanian IT, Women Techmakers, Code4Romania, JSGirls, BucharestJS, TechHub. Lista mai poate continua si ne dorim sa fie din ce in ce mai mare.
Strategia de promovare
Pentru fiecare initiativa a noastra avem in prim plan comunitatea Codette. Folosim grupul de Facebook, pagina Codette si mai apelam si la newsletter. Ne ajuta mult si partenerii - comunitatile prietene, care distribuie informatia in comunitatea lor locala.
Promovarea in sine a Codette se face mana-n mana cu actiunile noastre, consideram Codette ca fiind parte a noastra. De ce? Fiecare femeie are o Codette in interior, ce vrea sa invete, sa se dezvolte armonios si sa puna in practica tot ce stie.
Statutul femeilor din Ro in zona tech: status
Alexandra: Eu cred ca totul porneste de la educatie. Traim intr-o societate in care inca se pune accent pe familia traditionala. Exista multe stereotipuri pe care le aplicam, de cele mai multe ori inconstient, si avem automat asteptari de la cum ar trebui sa se comporte o fata vs. un baiat.
Ceea ce incercam noi sa facem este sa discutam despre aceste probleme si sa dam exemple pozitive, a.i. fetele, femeile sa fie constiente de toate oportunitatile pe care le au, inclusiv o cariera in domeniul IT&C. Incercam in acest mod sa combatem anumite atitudini invechite si sa militam pentru a avea procente egale de femei vs. barbati in acest domeniu.
Silvia: Haideti sa ne uitam putin in jur: sa ne uitam doar la manualele scolare, unde femeia poate avea doar roluri de mama sau bunica, iar la nivel de job aspiratiile cele mai inalte sunt de educatoare, pe langa meserii precum florareasa si femeie de serviciu. Privim la televizor, unde stereotipul femeii atehnice primeaza, in majoritatea filmelor pe care le vedem, ca sa nu mai vorbim de reclame. In toata lumea, de la Est (China, India) la Vest (SUA) si tot ce e in mijloc (sa mai amintesc de Orientul Mijlociu?), femeia e vazuta in diferite ipostaze, dar cumva nu este tocmai egala cu barbatul.
Ar fi o aroganta prea mare din partea noastra sa ne consideram superiori - pentru ca si in Romania, probleme exista. Si pornind de la tot ce vedem in jur, tinerele din Romania sunt impinse astfel catre meserii mai <<feminine>>, de catre familie, profesori si prieteni, pentru ca “li se potriveste mai bine” sau pentru ca “s-ar pricepe mai bine” in acele domenii. Asa se face ca acum, in zona tech, avem prea putine femei care lucreaza in domeniu (vezi si statisticile noastre legat de prezenta feminina in facultati).
Dintre cele care termina facultatile tech, nu avem din pacate nicio statistica pe Romania, sau macar pe Bucuresti, pentru a intelege cate femei lucreaza in firmele de IT&C. Am cerut o astfel de statistica la un moment dat Institutului National de Statistica, dar din pacate datele primite nu pot fi procesate (atat timp cat departamentele de HR / programare / testare / marketing etc nu pot fi separate, nici rezultatele nu sunt relevante; rezultate similare sunt si in domeniul educational, motiv pentru care am ales sa ne facem propriile statistici, cum s-a vazut in link-ul de mai sus).
Si acum: de ce e nevoie de sprijin? Pentru ca, in comunitatea Codette, orice e posibil. Nu ne mai conformam standardelor societatii care te incadreaza intr-un stereotip (fara ca macar sa isi dea seama). Poti pune intrebari intr-un spatiu sigur, unde iti vom raspunde tie, in functie de contextul pe care ni-l dai. Cream oportunitati pentru a scoate in evidenta femeile din comunitate, cream modele pentru cele care isi doresc sa patrunda in domeniu. Si, nu in ultimul rand, in initiativele noastre implicam si barbatii, pentru ca, in definitiv, asta nu este o problema a femeilor, este o problema a societatii care trebuie corectata.
Planuri Codette
Alexandra: Planul nostru este sa cream cat mai multe evenimente si oportunitati prin care sa adaugam valoare pentru fetele sau femeile care lucreaza sau vor sa lucreze in IT&C. De asemenea, vrem sa ne extindem si pe zona de antreprenoriat.
Am inceput deja sa facem acest lucru prin evenimente cum ar fi Codette Stories sau Codette Celebration Day, unde jumatate dintre prezentari au fost tinute de antreprenori, iar raspunsul din partea comunitatii a fost extrem de bun. Avem norocul de a fi inconjurate de persoane extrem de dedicate, atat leads cat si voluntari, fara ajutorul lor nu am putea construi aceasta comunitate.
Giorgiana: Avem norocul de a avea in echipa persoane pline de zvac si determinate sa construiasca alaturi de Codette. Sunt sigura ca lista noastra de to-do o sa fie bifata pana in ultimul punct si cu siguranta Codette va cuceri lumea.
Silvia: Noi mergem in directia spre care ne duce comunitatea. Membrele comunitatii completeaza la inceput un formular de inscriere, iar asa noi putem sa analizam atat care este nivelul lor, cat si ce isi doresc de la noi. Vom incerca sa aducem in prim plan si mai multe statistici din Romania, pentru ca avem nevoie sa intelegem mai bine de unde pornim aici, iar in momentul de fata majoritatea statisticilor tech relevante sunt, din pacate, pe zona SUA.
Iar in materie de evenimente, pe termen lung vom creste si numarul workshopurilor, pe care le vom varia atat la nivel de limbaj de programare, cat si ca nivel de experienta. Planul este sa cucerim lumea, pe modelul “go big, or go home” - dar pana atunci facem pasi mici si ne adaptam :)