Discutia de mai jos, purtata cu Ovidiu Mihaita, se dorea a fi, initial, despre Scart Bar, un barulet mobil care ofera timisorenilor voie buna, alcool si pufuleti. Insa, pana la urma, a fost despre mai mult de atat. Pentru ca Ovidiu este, aveam sa aflam, mai mult decat un antreprenor part-time. Este scenarist, actor, om de teatru, curator de muzeu, artist. Ba chiar si copywriter, din moment ce tocmai a botezat o vodka ce va aparea in scurt timp pe piata.
A studiat percutia si teatrul, iar talentul sau si al trupei sale il puteti judeca mergand la spectacolele tinute de Auoleu. De altfel, ultimul lucru pe care Ovidiu mi l-a spus ieri, dupa interviu, a fost: ”chiar trebuie sa fug, deseara jucam pe strada pentru cateva sute de oameni”.
Cat despre Scart Bar, el a aparut ca urmare a unei nevoi a trupei: le trebuia un sediu, un spatiu unde sa stea la suete; iar cum barurile merg de minune cu artele, asa a fost sa fie. Noua oameni sunt implicati in acest proiect.
La ce tip de evenimente va puteti astepta sa fiti serviti de barmanii mobili si scartaitori?
Poate sa fie si o inmormantare, daca e facuta bine, putem merge, de ce nu? As prefera sa mergem la divorturi mai degraba, acolo se bea mai mult! Am fost prezenti atat la nunti, cat si la concerte de black-metal, festivaluri de tot soiul sau proteste
Aualeu! Salut, Ovidiu!
Salut! Oglinda cu care ma privesc cand incerc sa vorbesc despre mine e cam aburita, dar vorba aia, "cine ma vrea ma place asa si asa".
Am facut o scoala de percutie si una de teatru, asadar chestii vocationale. Nu ma trezesc zilnic pentru un regular job. Activitatea mea principala se invarte, de fapt, in jurul a ceea ce se cheama Aualeu, iar asta este o poveste enorma.
Important este ca fac exact ceea ce imi place. Momentan, lucrez din umbra pentru 5 festivaluri cu tematici diferite, muzica, teatru; unde fac booking, trasez anumite directii si asa mai departe.
Tocmai am terminat un scurt metraj cu casa de productie, Wearebasca, ma pregatesc pentru un film de animatie, tot cu aceeiasi casa, sunt in pline repetitii pentru urmatorul spectacol de la Aualeu, "Miorita", scriu textele altor 2 viitoare spectacole, astept sa apara prima carte cu trei piese ale mele, ma straduiesc sa cresc reteaua de distributie a bauturilor "Tatratea" si, nu in ultimul rand, adun material pentru doua muzee de nisa.
Intre timp strabatem tara cu dubele de la Aualeu la festivaluri si eventuri care ne plac si care ne invita.
Scarta scarta
Aveam nevoie de un sediu pentru Aualeu, asa ca am hotarat scurt ca va face casa buna cu un bar. Si cam asta a fost. E o practica destul de curenta a contemporaneitatii.
Artele au nevoie un lobby al lor. In cazul nostru, e vorba de un bar. Facem lobby propriului hobby. Nu m-am relationat niciodata la activitatea mea de barista ca la una antreprenoriala, am facut lucrurile pur si simplu.
Astazi, cand ma uit in spate, imi pare ca a combina utilul cu placutul e o cale mai fericita decat a imbina inutilul cu neplacutul. Acum doi ani am deschis in subsolul barului, "Muzeul Consumatorului Comunist", o premiera pentru spatiul mioritic & totodata un model de copiat.
Cluburile si localurile, in opinia mea, mai ales in contextul unei viitoare capitale culturale, au nevoie sa isi alipeasca activitatii lor principale de deservire a clintelei diverse activitati, fie ele culturale, sociale, educationale. Teatrul il aveam, acum a aparut muzeul. Vedem ce va urma.
Echipa si munca lor
Intreaga echipa care se ocupa de Scart numara 9 oameni. Acesti oameni fac tot, de la bar-tending la curatenie. De barul mobil se ocupa doi oameni.
Noi nu facem trasee absolut deloc. Mergem unde suntem chemati si ne convine sa ne plasam in context, adica sa fie un event care sa merite, sau mergem unde e nevoie, la proteste de exemplu, unde ne oferim gratuit serviciile.
Barul mobil nu umbla sa faca neaparat un profit. El exista pentru a umple un gol. A fost prezent atat la nunti cat si la concerte de black-metal, festivaluri de tot soiul, proteste. E mai mult o chestie sociala la mijloc decat una pecuniara.
Clientii
Asadar, cum spuneam mai sus, nu conteaza ce fel de event e, poate sa fie si o inmormantare, daca e facuta bine, putem merge, de ce nu? As prefera sa mergem la divorturi mai degraba, acolo se bea mai mult!
Din pacate, nunta la romani este o afacere sumbra, care se invarte de cele mai multe ori in jurul banilor, ceea ce ma face sa nu particip la asemenea manifestari.
Insa genul de cupluri care ne invita pe noi la nunti este unul relaxat, de cele mai multe ori cei care nu prea merg la biserici, cei care pedaleaza, protestatarii, cum sa spun, cei care semneaza petitii, cumpara carti, muzica, merg la festivaluri, care planteaza copaci si strang gunoaie de pe munti.
Primul event
A fost "Art Encounters", o bienala de artabin Timisoara, era in 2015. Vreo 400 de oameni in curtea cazarmei militare. Puneam dixieland de pe platane, lumea dansa, alcoolul galgaia. Pentru noi, o mare bucurie! A fost bine pentru toata lumea si toata lumea a fost bine!
Cum a fost la proteste?
A fost frig desi oamenii erau calzi. Am racit de doua ori stand cu barul in piata. In prima zi m-am urcat pe opera si cum tremuram eu acolo, mi-am spus ca trebuie sa facem ceva, cumva.
Eu cred ca, in asemenea cazuri, fiecare trebuie sa vina de acasa cu ce are. Noi aveam barul, asa ca l-am dus ori de cate ori am putut, cred ca a lipsit numai vreo 2 zile. Cand nu puteam merge, veneau prieteni si il luau.
In unele zile s-au ocupat niste necunoscuti de toata treaba, erau deja ca o familie. O noapte a si ramas in piata neavand cine sa il ia.
Iar pana la urma a fost adus de o prietena percutionista la Opera, terminase spectacolul, a iesit, a vazut barul singurel, l-a luat la brat si l-a repatriat. Puterea unitatii se numeste, nu? Primavara nu e atat de necesar un bar la proteste, iarna se dardaie.
Numele scartaitor
L-am ales scurt si din prima. Imi place sa botez chestii. Am pus multe porecle la viata mea, recent am botezat o vodka ce va aparea in scurt timp pe piata spirtoaselor din Romania. Nu aveam alte variante intre care sa aleg. Imi place sa lucrez nu cu cea mai buna varianta, ci cu singura valabila pentru mine in acel moment.
Piata
E in crestere si trebuie lucrat pe ea fara sa o umflam artificial. Acum am identificat o alta si voi incerca si alte directii. Piata festivaliera si de event este in continua crestere, fiecare dupa putinta si stiinta. Oamenii vor, trebuie sa primeasca. Ce, cum, cat? Este treaba vendorilor sa astearna bine masa, precum este treaba consumatorilor sa accepte sau nu.
Din pacate, de cel mai multe ori, oamenii baga in ei tot ce prind, ieftin sa fie, iar asta ne face sa refuzam comertul anumitor produse, ne obliga sa tinem o stacheta, chiar daca uneori preturile nu sunt cele mai joase.
Concurenta este buna, chiar daca nu tot timpul, dar de obicei imi vad de treaba. Din nefericire, concurenta este de cele mai multe ori neloiala. Am prins cativa owneri de bar care ne furau meniurile, am auzit nenumarate barfe, am luat sule-n coaste, ce mai, tot ce trebuie.. Dar, cine sta pana la final se imbata mai bine.
Promovarea
Nu ne promovam deloc pe caile clasice. Singura promovare este prin gura lumii. Recomandarea oamenilor este cea mai buna promovare, iar asta a functionat dintotdeauna din plin pentru noi.
Personal, detest reclamele agresive, sunt ca femeile machiate excesiv pentru a atrage atentia. Cumparatorii, bine, nu toti, incep sa caute, "sufletul" unui produs, iar cu asta nu se poate minti. Categoric, cea mai buna promovare o pot face gratuit cei care deja au testat ceva si au fost multumiti.
Ce planuri aveti?
Nu planuim sa ne extindem in alte orase (desi am avut propuneri), dar ne vom extinde in Timisoara in mai multe directii.
Ne pregatim pentru tavalugul si invazia de turisti care vor rade pulturile in urmatorii ani. Extinderea asta vine natural ca urmare a tot ceea ce am facut in ultimul timp. Vom incerca sa oferim servicii de calitate pentru tot ce are nevoie omul intr-o seara. Un fel de... cum sa spun, "servicii complete de caterinca", licori, haleala, show & somn, pa & pusi.
Sper ca fie intr-un ceas cu cuc, licorile sa curga valuri, chitarile sa fie acordate & pantecele primitoare!
Pace!