[Stream cu gameri] Bobospider, streamer-ul cu frica de paianjeni

[Stream cu gameri] Bobospider, streamer-ul cu frica de paianjeni

Cei care se joaca mii de ore, cu castile pe urechi, pentru bani, faima si implinire sunt tot mai multi. Acestia sunt gamerii profesionisti, in plin proces de formare a unei bresle bine puse la punct si in Romania. Dar, pe langa ei, mai avem o categorie de gameri: entertainerii, showmanii, cei la care casti gura pe YouTube si Twitch. Ei sunt streamerii. De exemplu, Bogdan Timus, adica "Bobospider", student la Automatica cu un canal de peste 100.000 de abonati; Abonati care vin si revin pentru a urmari cum Bogdan se joaca si comenteaza (despre calitatea jocurilor, functionalitati, moduri de abordare, strategii samd).

Cum am mai spus pe parcursul acesteii serii despre gaming 101, daca-l faci cum trebuie, poate deveni un job. La fel si-n cazul lui Bogdan, care ne spune ca un canal de YouTube ca al lui are nevoie de vreo 2-3 ani de lucru constant inainte sa inceapa sa produca cu adevarat. Primul brand care l-a solicitat pentru o colaborare a fost Avermedia. Au urmat granzii Asus, G2A.com si altii.

Haideti sa ascultam ce are de spus Bobospider, caruia - culmea - ii e frica de paianjeni.

 

Hobby-ul asta care e job

Salut! Numele meu este Bogdan, am 23 de ani (ii fac si pe aia in vara :D) si sunt student la Automatica. Stiu ca asta nu suna a ceva foarte interesant, dar pe langa activitatiile plictisitoare de student, in timpul liber imi desfasor activitatea de youtuber si de streamer, sub numele de Bobospider.

Aventura mea pe Youtube a inceput acum 5 ani de zile, impreuna cu cativa prieteni, sub forma unui simplu hobby. Fiind ceva nou la noi in tara (sa te filmezi in timp ce te joci), acest lucru a prins destul de repede. Iar canalul a prins un avant destul de mare, fiind printre singurele de acel gen.

Dupa vreun un an sau doi, am extins activitatea si pe siteul Twitch, unde puteam transmite in direct cum ma jucam, ca la televizor. Incetul cu incetul, acest hobby a devenit din ce in ce mai mare, asa ca am inceput sa il consider job.

 

Ca sa fii streamer

In primul rand, conteaza sa ai o anumita carisma si o personalitate placuta. Altfel, nu cred ca poti face prea multe decat daca esti foarte bun la un joc (gen profesionist). Daca detii aceste calitati, sansele de a ajunge cunoscut pe Youtube sunt destul de mari.

De cele mai multe ori, o zi incepe cu facultatea, pentru mine. Iar dupa ce ajung acasa, incep sa lucrez la noile videouri si ma pregatesc de stream. Dupa stream, imi programez videourile pentru ziua urmatoare si apoi ma relaxez.

 

Intrebari de genul "Ce te joci atata?"

Patesc asta destul de des, da. In special din partea oamenilor care nu inteleg inca acest fenomen sau ce se petrece pe internet. De multe ori le explic ce fac si ce beneficii am din acest lucru. Reusesc sa ii fac sa inteleaga, dar nu mereu :))

Sincer, in Romania, ce fac eu si alti streameri/gameri nu este usor de realizat, pentru ca foarte multi considera gaming-ul o pierdere de timp sau doar un hobby. Dar el este mai mult de atat, din moment ce sunt turnee de milioane de dolari (competitiile majore de DOTA 2) si cel mai popular Youtuber este gamer (are zeci de milioane de abonati).

 

Youtuberi noi si vechi

Varsta streamerilor variaza destul de mult. Nu multi au rabdarea sa creasca un canal si sa il intretina, asa ca renunta destul de repede. Altii spera la faima din primele saptamani, lucru ce ii determina sa renunte imediat dupa ce realizeaza ca nu reusesc s-o obtina.

Cei care isi dedica timp si au rabdare reusesc sa tina un canal ani de zile, iar acestia renunta doar daca intervine ceva in viata lor ce le afecteaza timpul dedicat youtube-ului.

Cand am pornit canalul, nu ma asteptam sa ajung sa lucrez cu branduri cunoscute sau chiar sa obtin niste parteneriate foarte bune. Abia dupa 2-3 ani de cand m-am apucat am inceput sa fiu contactat de diverse companii.

Prima cu care am lucrat a fost Avermedia, iar dupa ceva vreme, a urmat Asus, G2A.com si altele. De obicei, brandurile cauta youtuberi pentru a le promova produsele si evenimentele, iar deal-urile sunt suficient de bune pentru ambele parti. E o treaba buna.

 

"Bobospider"

Aici e o poveste destul de confuza :)) Numele canalului este, de fapt, nickname-ul pe care il folosesc eu, iar acesta este compus din 2 elemente: "Bob"- prescurtare de la Bogdan, respectiv "spider"- cand eram mic, eram super fan Spiderman, iar el a fost primul lucru care mi-a venit in minte cand mi-am creat acest nume. Partea amuzanta aici este ca eu am o mica fobie de paianjeni :))

 

Recomandari de streameri si jocuri

EpicShorty, iRaphahell si Colo

La capitolul jocuri, pe primul loc se afla, si mereu se va afla, World of Wacraft. Apoi, Horizon Zero Dawn, Prince of Persia, Assassin`s Creed si Mortal Kombat

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related