In 1991, cei de la Think!Ware Development scoteau pe piata un joc numit Supaplex. Cine nu l-a jucat a pierdut o mica parte din vraja gaming-ului de odinioara. Nu e prea tarziu, insa; cautati-l!
Darius Bordea si-a inceput cariera de gamer, la 9 ani, chiar cu acest joc minunat. A trecut la Mario si, incet-incet, le-a incercat cam pe toate. Dar astazi, la varsta de 21 de ani, face un ban cinstit din Overwatch. Ultimul turneu important la care a participat a fost in Marea Britanie si l-a castigat: ESL UK Premiership, unde premiul a fost de aproape 4.000 de lire sterline.
Darius e student la Informatica, in Alba Iulia, si spune ca mania Overwatch-ului inca nu i-a cuprins pe gameri la fel cum a facut-o DOTA, de exemplu. Asta este unul dintre motivele pentru care premiile inca nu sunt pe masura timpului si pasiunii investite in joc. Dar lucrurile se misca, iar el e acolo, in prima linie. Ce are de spus un pusti de 21 de ani despre o industrie din care si-a facut job, in continuare.
De la 9 ani incolo
Salut! Ma numesc Darius Andrei Bordea, am 21 ani si sunt student la Univeristatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, sectia Informatica in limba engleza (sau Computer Science). De gaming m-am apucat de la o varsta foarte frageda, undeva pe la 9-10 ani.
Am inceput jucandu-ma tot felul de jocuri, cum ar fi DOOM si Mario. Cred ca primul joc pe care l-am jucat a fost Supaplex.
Revenind in zilele noastre, League of Legends a fost jocul pe care l-am indragit timp de 5-6 ani, inainte sa ma apuc de Overwatch. Tin minte ca m-am jucat LoL din sezonul 1. Iar mai nou, am inceput sa ma joc, din cand in cand, Player Unknown's Battlegrounds.
Primele turnee
Primul LAN la care am participat a fost in urma cu vreo 4-5 ani, pe atunci jucandu-ma League of Legends. Din nefericire, am luat locul 3 acolo.
Iar cel mai recent turneu la care am participat, si de care sunt cel mai incantat, a fost ESL UK Premiership (Overwatch) la care am luat locul 1. Premiile au fost decente, primul loc obtinand, pe langa cupa si faima de a fi prima campioana a Marii Britanii la Overwatch, un premiu de 3850 lire sterline.
Acolo am facut cel mai bun meci din cariera mea de pana acum. Desi am avut de jucat doar un best of 5, jocurile au fost foarte intense, iar sala a fost arhiplina. Oamenii stateau si in picioare sau pe jos, langa scaune, pentru a putea vedea finala live.
A fost o experienta de neuitat, iar faptul ca am si castigat finala a fost un vis devenit realitate.
THEY DID IT - @ReasonGaming are the 2016 UK Prem Summer Season Overwatch Champions!!!!! pic.twitter.com/KgFN1LtsLo
— ESL United Kingdom (@ESLUK) October 30, 2016
Din nefericire, la Overwatch, premiile pentru turnee sunt inca destul de mici, unul dintre motivele majore fiind faptul ca jocul nu este momentan considerat a fi un E-sport.
Si asa cum s-a mai precizat pe aici, premiile cele mai mari se dau la "The International", cel mai mare turneu anual de Dota, unde anul trecut, premiile totale au fost de peste 20 de milioane de dolari.
Ca sa joci la nivel pro
Gamer profesionist nu poti ajunge decat daca iubesti ceea ce faci si dedici majoritatea timpului liber perfectionarii tale pe toate planurile posibile. Ca-n orice domeniu, de altfel.
Asadar, un simplu gamer nu poate ajunge "din greseala" gamer profesionist - sunt sute de ore de munca in spate.
Pentru mine, de exemplu, o zi obisnuita probabil ca nu arata la fel cu a unui alt gamer inrait, pentru ca inca nu am terminat facultatea. Dar chiar daca facultatea ma impiedica sa ma joc "toata ziua", asta nu inseamna cu nu dedic cel putin 6-7 ore perfectionarii mele in Overwatch.
Majoritatea prietenilor mei stiu ca jocurile pe calculator sunt pasiunea mea, dar uneori imi este destul de greu sa le explic oamenilor de ce jocul pe care-l joc e "asa misto".
Job sau hobby?
Gaming-ul la un nivel suficient de ridicat se poate numi "job". Macar prin simplul fapt ca majoritatea jucatorilor profesionisti incep sa aiba salarii. Iar salariile astea sunt destul de mari pentru Romania. Incep de pe la 1.000 de dolari pe luna.
Celor care viseaza sa devina gameri profesionisti le spun doar sa nu se dea batuti si sa incerce sa se perfectioneze cat de mult este posibil.
Insa chiar si asa, dupa cum bine se stie, de la o varsta, indemanarea si reflexele incep sa ne paraseasca. Iar asta se aplica si gaming-ului. Dar asta nu inseamna ca pentru toti gamerii "media de viata" este aceeasi.
Sa ne uitam, spre exemplu, la echipa Virtus Pro din CS:GO, in care gasim 3 jucatori destul de in varsta, as putea spune. Pashabiceps si Neo au de 29 ani, iar Taz are frumoasa varsta de 30 de ani.