[Stream cu gameri] Alex Craciunescu aka ComeWithMe in DOTA: Nu cred ca exista o "medie de viata" a gamerului profesionist

[Stream cu gameri] Alex Craciunescu aka ComeWithMe in DOTA: Nu cred ca exista o "medie de viata" a gamerului profesionist

"In DOTA sunt banii", spun gamerii profesionisti la unison. "DOTA trebuie sa joci daca vrei sa traiesti din asta, omule", insista si cei care sunt foarte buni la FIFA, dar au si job de zi. Asa ca ne-am orientat si noi catre dotisti. Ne aflam in discutii si  cu cei mai buni jucatori de Minesweeper si Solitaire de pe la noi, unde se pare ca se castiga destul de bine; dar despre asta, mai incolo.

Acum vorbim cu Alexandru Craciunescu (aka "ComeWithMe"). Alex joaca turnee, participa la concursurile The International, organizate - pe bani multi - chiar de catre creatorii jocului DOTA. Insa de inceput, Alexandru a inceput cu Hercule si sus-numitul FIFA. La 24 de ani, poate da deja sfaturi celor care viseaza sa se joace facand din asta o cariera, iar principalul este: sa ai mereu o varianta de rezerva! Poate ca o sa fii suficient de bun incat sa faci milionul pana la 19 ani. Dar probabilitatea sa nu fii la fel de bun pe cat crezi si sa ai de investit suplimentar, constant si dedicat in skill-urile tale, e mai mare. Cum a fost si cazul lui :

Zis si facut, acceptat si toate cele, am inceput sa joc in aceasta liga care se numea "IHCS" pe vremea aceea si am constatat ca sunt departe de a fi un jucator foarte bun si ca, de fapt, eram mediocru. Desi pe jocurile mele publice totul era bine si frumos, aici intampinam o gramada de dificultati in a juca la fel de bine, fapt ce m-a stimulat constant si m-a facut sa vreau sa joc din ce in ce mai mult.

Asta, in timp ce nisipurile sunt mai degraba miscatoare:

"Majoritatea echipelor duc lipsa de stabilitate. Cum se impiedica de ceva, adesea pare mai usor si mai convenabil sa schimbe un jucator, in loc sa invete din asta si sa treaca mai departe cu ceva in plus".

Dar vestea buna este ca "viata" unui gamer profesionisti poate fi oricat de lunga, depinde doar de gradul de dedicare pe care-l are. 

Alte lucruri despre inceputul lui in eSports si oranduirile lumii DOTA, ne spune mai jos.

 

"ComeWithMe"

Hello! Numele meu este Nicolae Alexandru Craciunescu, dar in general lumea ma stie sub aliasul de "ComeWithMe". Am 24 de ani, sunt din Bucuresti si-mi place sa-mi petrec o mare parte din timp jucandu-ma.

Prima experienta cu jocurile pe calculator a fost la o varsta frageda. Tin minte ca aveam undeva in jur de 6-7 ani si ma jucam la prieteni FIFA antica si hercules. Apoi am primit primul calculator si am descoperit mai multe jocuri: StarCraft BroodWar, NFS, CS 1.5, Age of Empires, Heroes, Red Alert si multe altele pe care nu le mai tin minte.

 

Jocul ales

De gaming m-am apucat neintentionat, de fapt. Imi placea foarte mult sa ma joc Dota. Am descoperit jocul pe la 13-14 ani si asta datorita mersului la salile de internet cu prieteni din scoala.

Am continuat sa ma joc Dota pentru distractie si amuzament de-a lungul anilor, pana cand am observat ca jocurile publice pe care le jucam tot timpul deveneau din ce in ce mai usor de castigat si nu mai era la fel de distractiv jocul.

Am aflat despre o liga privata in care erau acceptati sa joace numai jucatorii cu abilitati peste cele obisnuite; si am decis sa incerc sa intru si eu. Dupa cateva incercari nereusite, am reusit sa fiu acceptat intr-un meci de test in care am picat in aceeasi echipa cu Misery. Concluzia meciului a fost ca amandoi suntem suficient de buni pentru a face parte din liga.

Zis si facut, acceptat si toate cele, am inceput sa ma joc pe aceasta liga care se numea "IHCS" pe vremea aceea si am constatat ca sunt departe de a fi un jucator foarte bun si ca, de fapt, eram mediocru.

Desi pe jocurile mele publice totul era bine si frumos, aici intampinam o gramada de dificultati in a juca la fel de bine si a castiga jocurile, fapt ce m-a stimulat constant si m-a facut sa vreau sa joc din ce in ce mai mult.

Intr-un final, dupa ce m-am tot jucat aceste ligi in care jucau cei mai buni jucatori din Dota, a venit Fear, in prezent antrenorul echipei EG si fost campion al concursului anual The International organizat de Valve, care mi-a spus ca are nevoie de un jucator pentru echipa lui (OK.Nirvana.International) pe vremea aceea. Dar ca as fi obligat sa joc suport, fiind rolul de care aveau ei nevoie la momentul respectiv.

Obisnuiam sa joc mid sau carry pe ligi in general, iar support foarte rar si era ceva nou, nu stiam daca pot juca acest rol suficient de bine, pentru ca implica jucatul unor eroi de micro precum Chen, Enchantress, eroi pe care nu-i mai jucasem inainte.

Dar cu toate astea am spus ca nu strica sa incerc. Dupa aproximativ o saptamana de jucat, mi-a scris Fear din nou, spunandu-mi ca vrea sa raman in echipa lor si sa continui sa joc cu ei.

Mi-a mai spus ca urma sa fie un concurs foarte mare in Germania, organizat de Valve, concurs care avea ca rol anuntarea si promovarea noului joc facut de ei, "Dota 2", la care eram invitati sa participam si ca premiul urma sa fie de 1.600.000 de dolari.

Initial am crezut ca glumeste: se stia ca Valve va urma sa faca Dota 2, dar nu stia nimeni cand, nu existau zvonuri pe vremea aceea, absolut nimic. Am acceptat si apoi au venit si mail-urile de la Valve despre concurs, NDA-uri si toate cele.

Iar apoi, a urmat participarea la primul The International. Deci cam asta a fost initierea in "gaming", ca s-o numim asa. Au mai existat concusuri minore la noi in tara inainte de asta, dar erau atat de mici, incat erau aproape nesemnificative; erau strict de amuzament.

 

Ca sa fii profesionist

Gamer poti ajunge doar daca-ti dedici foarte mult tip jucand. Jocurile precum Dota 2 sunt foarte solicitante si necesita multe abilitati pentru a excela. Ai nevoie sa intelegi lucruri ca mecanica jocului, care trebuie masterata teoretic si practic, aceasta schimbandu-se constant prin patch-urile introduse in joc regular de catre creatori.

Apoi, foarte multa rabdare, atitudine pozitiva si ambitie. Jucand atat de mult vei da intotdeauna peste jucatori care pot avea o atitudine negativa, agresiva, care sunt pur si simplu enervanti. Iar in momentul in care esti afectat de aceste lucruri, iti pierzi concentrarea si te pierzi in joc. 

TRebuie sa-ti poti analiza propriul joc si stil de joc, precum si pe cel al celorlalti, pentru a invata in fiecare zi ceva.

Ca sa intri intr-o echipa, procesul nu este foarte special. In general, te cauta lumea. Tot ce ai de facut este sa te faci cunoscut prin abilitatile tale de a juca bine. Mai devreme sau mai tarziu, vei fi remarcat de cineva si vei primi si invitatii pentru a juca in echipe.

 

O zi obisnuita

Trec printr-o perioada in care ma joc mai putin, pentru ca am fost usor ocupat ajutandu-mi parintii in crearea unui site. In schimb, in mod normal m-as juca in jur de 6 ore pe zi probabil. Trebuie evitat jucatul in exces fiindca iti pierzi productivitatea dupa prea multe ore de jucat nonstop.

 

Full-time job

Poate fi ca mersul la serviciu, cu siguranta. Problema apare, insa, la stabilitate. In general, majoritatea echipelor duc lipsa de ea. Cum se impiedica de ceva, adesea pare mai usor si mai convenabil sa schimbe un jucator, in loc sa invete din asta si sa treaca mai departe cu ceva in plus.

Ce le-as spune celor care viseaza sa ajunga gameri ? Hmm... as spune ca nimic nu e mai satisfacator decat sa-ti indeplinesti visele si ca, in acelasi timp, este complet necesar sa ai si o a doua optiune pentru siguranta. eSports este inca ceva nou si nu a ajuns la stabilitatea sau conditia economica pe care o aduce un sport traditional.

In orice caz, nu cred ca exista o "medie de viata" a gamerului. Cu siguranta ai reflexe mai bune cand esti tanar si altele, dar oricat de mult ar conta asta, la fel de mult conteaza si experienta pe care o capeti greu.

Nu m-am decis inca ce vreau sa fac dincolo de gaming inca, am cateva lucruri in gand dar nimic prestabilit inca. Probabil mereu as prefera sa lucrez in gaming orice ar fi, dar lucrat in sine, totusi, nu jucat :)

 

Concursurile

In general, toate concursurile din ziua de astazi sunt pe baza de invitatii. Deci ori joci intr-o echipa foarte buna si esti automat invitat la cele mai mari concursuri, ori trebuie sa te califici la ele, dovedind astfel ca esti o echipa buna care poate merita o invitatie directa.

In afara de premii, criteriul concursurilor alese sunt prestigiul. Concursurile importante sunt organizate de creatorii jocului si considerate cele mai importante de toata lumea. Deci castigarea lor, pe langa premii, aduce cea mai mare satisfactie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related