[Cu marcom-ul in bucate] Chefi din Tara lui Andrei in gradina lui Eden. Se gateste cu: sfecla rosie

[Cu marcom-ul in bucate] Chefi din Tara lui Andrei in gradina lui Eden. Se gateste cu: sfecla rosie

Sfecla rosie ne vor pune pe masa niste Chefi din Tara lui Andrei, veniti in Gradina lui Eden de pe Calea Victoriei 107. De ce tocmai aceasta radacinoasa? Pentru ca e un underdog culinar pe care ai tendinta sa-l eviti in bucatarie daca nu te cunosti cu el indeaproape. Si reteta cu care ii vor salva reputatia se numeste asa: Carpaccio de sfecla si branza de capra. Dar oamenii, cine sunt oamenii? Patru la numar, ei sunt Ioana Florescu si Mihaela-Maria Popa, care apartin de departamentul de comunicare si sustenabilitate al OMV Petrom, echipa intregindu-se cu Raluca Ioana Coman si Andrei Carutasu, elevi in ultimul an de liceu si participanti in proiectul Tabara Meseriasilor.

  

Ansamblu culinar '17. Referinte

Chefs in Tara lui Andrei e formata din Raluca Ioana Coman si Andrei Carutasu, doi elevi de clasa a XII-a participanti in Tabara Meseriasilor organizata de OMV Petrom, Mihaela Maria Popa expert in departamantul comunicare si sustenabilitate, Ioana Florescu marketing communications business partner.

Nu avem o ierarhie, rolurile le vom stabili si schimba pe parcurs, in functie de abilitati si provocari. Ne bazam pe pasiunea noastra pentru gatit, suntem implicati si motivate si ne place sa comunicam deschis opiniile. Fiecare lucreaza foarte bine individual dar in echipa valoarea adaugata va fi mult mai mare.

Raluca Ioana Coman: Primele tentative intre ale gatitului le-am avut la 7-8 ani, incercand sa reproduc retetele mamei (cand eram singra acasa). Despre gatit am invatat atat de la mama mea, cat si de la liceu. Experienta mea nu este prea vasta, cand o sa plec la facultate sigur imi voi dezvolta toate abilitatile!

Mihaela-Maria Popa: Am invatat sa gatesc de la tata prima mamaliga la 7 ani. In familie gatitul era o preocupare comuna, precum cultivarea propriilor plante aromatice, legume, culegerea si prepararea diveselor fructe sau compoturi si muraturi.

Ioana Florescu: Prima gateala: Cartofi prajiti!! Niciodata nu erau suficient de multi. Asa ca prima experienta a fost cu multi cartofi prajiti. I-am dovedit, pe toti din casa. Iar de pe la 3-4 ani sunt degustator necalificat de creme pentru prajituri si calificat pentru orez cu lapte ;)

 

Numele 

Ne-am intalnit in aceasta formula datorita unui proiect frumos din cadrul programului Romania Meseriasa, desfasurat de departamentul Sustenabilitate al OMV Petrom. Acest proiect minunat este Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei. Si pentru ca in Tara lui Andrei se intalnesc oameni frumosi cu initiativa si idei minunate, pentru ca aici poti «face cinci lucruri imposibile pana la micul dejun», si pentru ca ne place gatitul, vrem sa fim pentru o zi, doua, Chefi in Tara lui Andrei.

 

Reteta

Mihaela-Maria Popa: Am ales un ingredient pe care de cele mai multe ori ai tentatia de a il evita. E incomod, are un timp de coacere sau preparare mai mare si pare a nu fi foarte versatil. In plus e asociat cu obligatia de a il consuma daca esti intr-o conditie de sanatate mai precara: sfecla rosie.

Reteta pregatita este Carpaccio de sfecla si branza de capra, o reteta a lui Chef Cezar, mentor in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei. Acest preparat pune in valoare sfecla mai ales prin modul de preparare si schimba atitudinea asupra acestei radacinoase. Este delicios, sanatos si un starter ideal pentru a incepe masa.

 

De zi cu zi: gatitul ca obligatie vs. ca placere

Raluca Ioana Coman: Gatesc destul de rar, dar o fac cu mare drag, mai ales atunci cand stiu ca si altii se vor bucura de preparatul meu.

Mihaela Maria Popa: Gatitul din obligatie e iesitul in oras :) daca nu e placere atunci sa il faca altcineva cu placere si eu sa il mananc. Mancarea are suflet de aceea se face cu pofta - proiectezi ce ti-ar placea sa servesti, mergi si cumperi ingredientele si incepi proiectul. Cateodata le planifici astfel incat poti prepara din week-end anumite lucruri si finaliza, reinterpreta in timpul saptamanii.

Ioana Florescu: Gatesc aproape zilnic. Pentru ca imi place. Nu simt ca am gatit din obligatie niciodata. Fac ciorba de curcan ardeleneasca cu aceeasi placere ca si un gazpacho daca stiu ca cel care va manca va savura gustul sau va rememora o experienta placuta din viata lui: gatitul este despre a spune o poveste adesea din 2 oua, ceva ulei, un varf de sare, zahar, branza de vaci, ...sa faci "ceva bun".

Andrei Carutasu: Pentru mine, gatitul este o placere si imi doresc sa ajung cat mai sus in aceasta meserie. 

 

Recuzita extra-culinara

Raluca Ioana Coman: Gatesc doar cu muzica-n background, de obicei Rock FM, nu am un playlist special.

Mihaela Maria Popa: In primul rand trebuie sa fie ordine si curatenie, sa fie lumina, flori si culoare. Sa fie aerisit si un pahar de vin bun. Fundalul poate fi sunetul naturii de afara care se aude pe fereastra deschisa, pasari, greieri, zumzait sau o muzica. Aromele vin din efervescenta bucatariei. De obicei cand gatesc/ gatim, bucataria se umple de oameni care vorbesc in timp ce fac ceva cu mainile. E ca un magnet. Fetita mea vine sa ma ajute sau sa isi faca lectiile langa mine. Instinctiv. Pisicile apar si ele ca icoanele la geam.

Ioana Florescu: Avem asa: tableta/smartphone cu mama si bunica-mea pe speed dial, iPod cu detoate, plasturi (safety net), vin, rom si...degustatorii/clientii de ocazie: cea mai inalta jumatate a mea ("te ajut cu ceva? Nu?! Raspuns corect. Mancam?"), tata ("mai pune si tu ceva acolo..."), Feri (catelul) are rang de superdegustator, sef. 

 

Runda foc. Safety net-ul din bucatarie

Mihaela Maria Popa: Ciorba, supa cu galusti.
Raluca Ioana Coman: Deserturile.
Ioana Florescu: Midii in sos de vin alb, tiramisu (si cartofi prajiti).
Andrei Carutasu: Peste la cuptor.

 

Un experiment care a iesit ce trebuie

Mihaela Maria Popa: Lasagna.
Raluca Ioana Coman: Pizza vegetariana.
Ioana Florescu: Cozonac.
Andrei Carutasu: Soufle de ciuperci, cu indrumarea lui Chef Cezar si Sous-Chef Remus.

 

Un dish neimblanzit

Mihaela Maria Popa: Crema de zahar ars; de obicei iese bine, cand am musafiri niciodata :)
Raluca Ioana Coman: Cozonacul.
Ioana Florescu: Pavlova. Cred ca imi scapa ceva...la rabdare. 
Andrei Carutasu: Prajituri si orice tine de deserturi. 

 

Ceva ce n-ati gatit niciodata

Ioana Florescu: Drob de miel: pentru ca mama face unul bestial! (asistata de bunica-mea).
Andrei Carutasu: Foie gras - nu am avut ocazia dar am gustat si am vazut cum se face.

 

Bucatar de renume intr-un univers alternativ. Genre culinar?

Mihaela Maria Popa: Bucataria mediteraneana - Spania, Grecia, Italia, Franta, etc. Ador uleiul de masline si vinul,  ceea ce defineste gatitul in zona mediteraneana. In plus sunt populatiile cele mai longevive atat datorita stilului de viata cat si ingredientelor: Maslinul, graul si strugurele, dand untdelemn, paine si vin, rosiile (care nu sunt traditionale de aici), mirodeniile, etc.

Raluca Ioana Coman: Bucataria franceza, deoarece este  cea mai complexa are o nota de eleganta si rafinament.

Ioana Florescu: Bucataria italiana clar: in primul rand pentru ca parmezan, vin, mozzarella, rosii, busuioc si usturoi. Le gasesti in aproape orice fel de mancare, mai putin in tiramisu sau gelato.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related