[Stream cu gameri] Iulian ”Snapple” Constantin si cele peste 10.000 de ore petrecute in Counter Strike

[Stream cu gameri] Iulian ”Snapple” Constantin si cele peste 10.000 de ore petrecute in Counter Strike

Noi nu putem face ce fac baietii in eSports, dar daca avem memoria suficient de buna, sigur am putea povesti de vremurile in care ne jucam pe PC si aveam impresia ca suntem foarte buni. In cazul meu, a fost Bomberman. Da, un joc foarte complex. Pentru cei care nu stiu, in jocul asta (care se juca intr-un singur ecran), trebuia sa lasi bombe printr-un labirint, astfel incat oponentul tau sa explodeze.

Eram foarte bun. Ah, ce revelioane pe cinste am mai facut! La un moment dat, aveam vreo 60 de meciuri fara infrangere. Singura chestie era ca jucam doar cu un prieten, deci e foarte greu de spus daca eram, intr-adevar, printre cei mai buni din tara. 

Iulian Constantin (aka Snapple) este unul dintre cei mai buni jucatori romani de Counter Strike. Si el a inceput tot cu Bomberman, zodia incontestabila a oamenilor de succes. Ca sa exceleze intr-un joc precum Counter (CS 1.6 si CS:GO), a fost nevoie de mai bine de 10.000 de ore jucate. 

Are 25 de ani si crede ca ” aproape niciun jucator cunoscut la nivelul Romaniei nu se poate intretine numai din Counter Strike, DOTA sau League of Legends”. Inclusiv din acest motiv, Iulian lucreaza in IT, unde face retelistica. In plus, este student. Mai multe despre el si calculatorul parintilor sai puteti citi in continuare.

 

Intro rapid

Salut! Am 25 de ani si in prezent, lucrez la o companie din domeniul IT, pe partea de retelistica. In paralel, sunt student la o facultate cu profil de informatica. M-am apucat de gaming in 1996 pe calculatorul parintilor mei.

Primul joc pe care l-am jucat a fost probabil ceva similar cu bomberman. Iar unul din primele jocuri care mi-au placut mult si mi-au ramas in minte a fost Delta Force.

 

Primul turneu pro

In 2006 m-am inscris la cea mai mare liga de Counter-Strike din Romania, Professional Gamers League (PGL). PGL-ul forta participantii sa joace meciurile oficiale doar din anumite internet cafeuri afiliate acestei ligi. Imi aduc aminte ce soc am avut cand am ajuns la respectiva sala de internet (Zoomless) si am realizat ca mediul in care te joci conteaza enorm si trebuie sa fii capabil sa te adaptezi la schimbari (scaun, birou, monitor, etc.).

La primul meci jucat, am avut niste emotii incredibile. Poate printre cele mai puternice momente din punct de vedere emotional prin care am trecut. Harta jucata a fost de_inferno si am pierdut 14-16 .

 

Gaming-ul. Skill-uri necesare

Am purtat discutii repetate pe aceasta tema cu alti jucatori, dar niciodata n-am ajuns la un consens cand vine vorba de caracteristicile necesare unui gamer pentru a avea succes la nivel profesionist.

Ca in orice domeniu, din punctul meu de vedere, atributele principale sunt perseverenta, ambitia si disciplina. Dar, pe langa acestea, mai intervine factorul greu de definit numit "talent".

 

Snapple. O zi obisnuita

La momentul actual, timpul investit in joc a scazut dramatic. Dar, in perioada in care participam activ la competitii, petreceam in jur de 7-8 ore pe zi in joc. 3-4 ore de joc individual, 3-4 ore antrenamente cu echipa.

 

De ce te joci atata + intrebarile de rigoare

Incerc sa le explic celor care pun astfel de intrebari ca jocurile de esport se diferentiaza fata de jocurile traditionale prin faptul ca apeleaza mult mai mult la latura competitiva a fiecaruia.

Astfel, daca dupa o perioada majoritatea jocurilor incep sa devina monotone, jocurile de esports tind sa te tina in priza.

Desi m-au pasionat multe jocuri de-a lungul timpului, nu am investit mai mult de cateva sute de ore in ele (individual). In CS 1.6 si CS:GO adunat, am strans peste 10.000 de ore.

In rest, nu pot spune ca am tratat vreun joc cu seriozitate deosebita inainte sa descopar CS-ul. Am jucat majoritatea titlurilor majore de-a lungul timpului, de la Doom pana la The Witcher 3.

 

Cum e treaba cu echipele profesioniste?

Din punctul meu de vedere, sunt doua modalitati de a te face remarcat la momentul actual.
Metoda oldschool: te joci foarte mult individual si fie iti creezi o echipa, fie aderi la o echipa aflata la un nivel similar cu tine. Daca progresezi, vei intra in contact cu alti jucatori mai buni cu care vei forma in continuare alte echipe.

Pe masura ce trece timpul, vei participa la diferite concursuri, iar aceste meciuri iti vor mari vizibilitatea in fata altor echipe mai bune. Procesul este de lunga durata.

Metoda faceit: pe scurt, faceit-ul este o platforma pe care jucatorii au posibilitatea sa joace impotriva altor indivizi cu skill apropiat. Platforma aceasta foloseste un sistem de ranking care separa jucatorii pe mai multe nivele, in functie de abilitatile fiecaruia.

Pe masura ce progresezi, nivelul rankului creste. Odata ajuns la nivelul maxim, "if you have what it takes", ai posibilitatea sa te califici si sa joci impreuna cu jucatori profesionisti pentru premii in bani.

 

Si-n Romania?

In Romania, gaming-ul nu se poate considera un job. Este trist sa rescunoastem acest lucru, dar in afara de cateva persoane care se pot numara pe degetele de la o mana, niciun jucator cunoscut la nivelul Romaniei nu este capabil sa se intretina doar din CS/DOTA/LOL.

Recomandarea mea este sa-si urmeze pasiunea, dar sa nu-si neglijeze educatia in scopul de a excela in gaming.

 

Concursurile alese

Premiile acordate de concursuri variaza in functie de prestigiu. Astfel, concursurile cele mai ravnite sunt cele organizate de Valve. Acestea se organizeaza de 2-3 ori pe an si au titlul de "Major". Castigatorul unui astfel de concurs baga in buzunar 500.000$, la care se adauga banii stransi din stickerele specifice echipei.

Se vehiculeaza ca echipele din top4 la aceste concursuri strang adunat peste 4mil$.

 

Brandurile implicate

Primele branduri care s-au implicat in sponsorizari au fost cele de periferice, mai exact Steelseries si Razer.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Campanii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related