[Stream cu gameri] Cu ce se ocupă un Community Manager cu drag de eSports? Ne spune Ionuţ Chepeneag

[Stream cu gameri] Cu ce se ocupă un Community Manager cu drag de eSports? Ne spune Ionuţ Chepeneag

A fost, dar nu mai e. Gamer, adică. Asta ca să înțelegeți de ce l-am pus, totuși, pe Ionut Chepeneag, EU Publishing Lead la Riot Games, să ne răspundă la câteva întrebări în cadrul stream-ului nostru cu gameri. Deși nu joacă la nivel profesionist, rolul lui Ionuț este de a participa la organizarea concursurilor și evenimentelor conexe care formează o comunitate tot mai prolifică si, mai departe, o industrie în care se invârt sume tot mai mari. 

Cariera în eSports a lui Ionuț Chepeneag începea cu rolul de voluntar în cadrul primului eveniment ESL (Electronic Sports League) din România , care a avut loc la Romexpo in urma cu aproape 10 ani. În plus, tot pe-atunci, a făcut interviuri și a scris articole despre FIFA și Counter Strike pentru SK-Gaming, o revistă/site ce aparținea unuia dintre cele mai titrate clanuri de gaming din istorie.

Jonglând cu voluntariate în gaming și joburi în IT (pornind de la radacini ~ intr-o sala de net), Ionuț ajunge ani mai târziu în Irlanda, la Riot Games, o companie americană de jocuri video care are în portofoliu inclusiv League of Legends.

Aici îl găsim și azi, într-un rol de liant între companie și organizatorii de competitii și evenimente care formează ecosistemul gamerilor de pretutindeni. Apropo de pretutindeni, rolul lui Ionuț merge dincolo de Romania, în țări precum Lituania, Bulgaria, Serbia sau Croația. Mai multe ne spune el în continuare.

 

Start: hașceul

Am făcut mate-info la liceul Petru Maior din Bucureşti, după care, în timp ce eram angajat, am terminat şi facultatea de istorie la Spiru Haret. Am cochetat de mic cu jocurile video şi mereu am fost atras de ele.

În perioada şcolii primare am reuşit să pun mâna pe un HC91 şi testam toate jocurile care erau la vremea aia în vogă. Mai târziu, am început să joc simulatoare fotbalistice precum FIFA, Premier League Manager şi Championship Manager. Mă rog, încercam orice joc de pe piaţă, dar astea erau preferatele mele.

Am făcut cunoştinţă cu industria de video gaming imediat după liceu. M-am angajat la o sală de internet şi acolo am descoperit pentru prima oară o lume cu totul şi cu totul nouă. Existau campionate profesioniste şi multe alte evenimente offline ce aveau loc în decursul unui an.

Mi-am dorit imediat să fiu implicat în asta şi am început să îmi fac diverse echipe, aşa-zise competitive, împreună cu prietenii mei.

După o perioadă în care am fost doar jucător, m-am decis să mă implic şi în partea organizatorică. Încet, încet, am realizat că vreau să fac asta pentru o perioadă nedefinită de timp.

 

Din IT, în gaming

Totul a început în 2008, era primul eveniment major ESL (n. red. The Electronic Sports League) în România. Avea loc la Romexpo în cadrul CERF-ului de pe atunci (n.red. Computers and Electronics Romanian Fair, expoziţie IT&C organizată de compania Expotek).

Încă lucram la internet cafe, eram voluntar pentru ESL şi scriam articole pentru SK-Gaming.

Cu un an înainte, reuşisem să plec pentru prima oară din ţară şi pentru prima oară la un eveniment de gaming major (Finalele ESL ProSeries din Germania).

Am ajutat la crearea unui eveniment de gaming major pentru comunitatea din România şi pot să spun că am fost super mulţumit la final.

Eram bucuros că pot să fac lucruri şi să mă implic în livrarea de conţinut către comunitatea din care făceam parte.

După acest eveniment, mi-am schimbat job-ul trecând de la sala de net către UltraPro Computers, ca agent de vânzări într-un magazin de retail.

În tot acest timp, am rămas în toate poziţiile de voluntar pe care le aveam, păstrându-mi un loc activ în comunitatea de gaming. După aproximativ doi ani, m-am mutat full time la compania ce deţinea licenţa ESL pentru România.

Am stat aici până în octombrie 2012, când oarecum presat de interesul meu pentru călătorii şi de faptul că îmi doream o nouă provocare, m-am mutat în Praga la o companie ce dezvolta jocuri pentru Facebook şi mobile. Aveam nevoie de puţină experienţă internaţională şi faptul că eram Community Manager într-o multinaţională mi-a fost de ajutor.

 

Riot Games

Din februarie 2014 m-am mutat în Irlanda şi lucrez pentru Riot Games. Mutarea a fost destul de simplă, însă a trebuit să aştept ceva timp până s-a realizat. Semnasem contractul încă din decembrie, dar am avut un preaviz destul de lung (aproximativ 2 luni).

În februarie mi-am pus tot ce aveam mai de preţ în două valize şi doi saci şi am făcut a doua mutare de ţară din viaţă.

 

Ce face Ionuț acum

Sunt mereu conectat la ce se întâmplă în țară.  Mai exact, la evenimentele care organizează și felul în care se organizează (convenţii, petreceri de vizionare, turnee lan, etc). Țin legătura, de asemenea, cu streameri, cosplayeri, artişti şi alți membri ai comunității.

Încerc să-i fac cunoscuți pe toți în grupurile jucătorilor de League of Legends. Iar în ceea ce privește organizatorii de turnee, mă pun la dispoziția lor cu arme și bagaje pentru a oferi turnee și experiențe grozave jucătorilor. 

 

Evenimente proprii si conexe ale Riot Games

În momentul de faţă, majoritatea evenimentelor proprii sunt cele de esports, cum ar fi LCS (n. red. League of Legends Championship). În rest, suntem prezenţi la evenimente de genul East European Comic Con din România. De asemenea, suntem în contact cu organizatorii de competiţii şi evenimente cu specific din Europa.

În aproape 99% din cazuri, venim cu un stand unde ne putem juca alături de comunitatea din România, putem să discutăm cu ei şi să le oferim diverse premii.

În ultimii ani am fost prezenţi la câteva ediţii Dreamhack şi în fiecare an din 2012 încoace, la EECC. Activările de regulă depind de mărimea standului pe care-l avem, însă de fiecare dată avem calculatoare pe care ne putem juca împreună cu vizitatorii.

Dacă spaţiul ne permite, încercăm să adăugam cât mai multe activităţi ce pot fi pe interesul jucătorilor, de la zone foto sau zone în care avem diverşi invitaţi din comunitate (streamer, cosplayeri sau artişti).

Personal, cred că cel mai important lucru este să ajuţi cât mai mult organizatorii locali şi regionali. Este absolut vital ca şi atunci când nu putem fi prezenţi personal la un eveniment, jucătorii noştri să aibă parte de o experienţă cât mai placută.

Cred că cel mai mult m-a surprins plăcut mereu energia şi pasiunea jucătorilor! Este absolut uimitor să vezi oameni ce îşi dedică propriul timp şi propriile resurse să creeze ceva pentru întreaga comunitate. Aici mă refer la streameri, artişti, cosplay, editor video ş.a.m.d. Personal le mulţumesc!

 

eSports în România

Sunt ani buni de când am început să avem o comunitate românească de eSports. Dacă ar fi să estimez din amintiri, cred că de prin 2001-2002. Pe atunci începeau primele campionate naţionale organizate de către PGL, campionate ce au pus baza comunităţilor de esports de atunci şi de acum.

Majoritatea eram tineri, plin de energie, dornici de afirmare şi foarte competitivi. Înfrângerile erau mai mult o motivaţie în plus decât un motiv de ceartă şi căutam să identificăm ce putem îmbunătăţi de la meci la meci. Cred că multe dintre acesta caracteristici s-au păstrat până în ziua de azi mai mult sau mai puţin.

 

Ce urmează?

Următorul eveniment va fi în Bucureşti, la East-European Comic Con în weekend-ul 5-7 mai. Vom fi prezenţi cu un stand dedicat comunităţii din România unde vom avea o mulţime de activităţi!

Pe lânga asta, vom avea şi finala turneului national de League of Legends pe scena de gaming a convenţiei. Acolo se vor înfrunta Great! Team şi Nexus Gaming, o reeditare a finalei de anul trecut.

Mai departe vor mai fi câteva evenimente în regiune, în Bulgaria, Serbia, Cehia, Lituania, unde voi lucra cu organizatorii locali pentru a vedea exact necesităţile comunităţii şi cum îi putem ajuta să ofere un conţinut de calitate.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related