O Masă Caldă la Satu Mare? Se ocupă Simona Gavrilă și echipa

O Masă Caldă la Satu Mare? Se ocupă Simona Gavrilă și echipa

Punem articolul asta pe site, dar ne-am invatat minte: e ultima oara cand scriem despre mancare buna pe stomacul gol. Serios, e o greseala de incepator. E ca si cand te-ai uita de pe margine la prieteni cum joaca fotbal, iar tu ai piciorul in ghips.

Ati auzit de asociatia O Masa Calda? La intrebarea asta raspunsul trebuie sa fie "da, fac o treaba excelenta". Dar va primim si cu "nu, dar ia sa vedem, suna ca o chestie delicioasa". Cum spuneam, chiar este. Si altruista. Si utila. "O Masa Calda" se ingrijeste sa faca de mancare pentru cei care au nevoie. In mai multe orase din Romania, dar noi vorbim astazi cu si despre super-echipa de la Satu Mare. 

Simona Gavrila isi vede, de obicei, numele in ziare, alaturi de al colegelor, fara sa dea interviuri. De data asta e altfel, pentru ca a fost de acord sa ne povesteasca despre voluntariat, retetare, meniuri, oameni care au nevoie de ajutor si oameni care stiu sa-l acorde fara sa stea pe ganduri. Asa ca, multumim, Simona & team!

 

4 decembrie 2015

Asociatia O masa calda are la Satu Mare o echipa nucleu formata din Simona Gavrila, Viorica Cotan, Orsolya Varga si Angelica Stratulat. In viata de zi cu zi nu ne plictisim.

Viorica administreaza firmele proprii: un service auto, o fabrica de confectii metalice si pentru relaxare, cum ii place ei sa spuna :) face tratamente cosmetice si masaje faciale la salonul de cosmetica pe care l-a infiintat de curand.

Simona, adica eu, este consultant pentru obtinerea de fonduri europene. Fac cu pasiune aceasta munca si cred ca in cei 10 ani de experienta am obtinut rezultate de care nu ma bucur doar eu, ci si numeroase alte persoane. Cu Orsolya suntem colege de birou, ea se ocupa de partea economica a proiectelor.

Angelica este comisar la Garda de Mediu din Satu Mare si are grija ca mediul inconjurator sa fie protejat, ca noi toti sa fim mai sanatosi si mai veseli.

Noi 4 nu lipsim de la cantina in nici o vineri, decat daca avem motive foarte intemeiate. Suntem 4 tipe vesele, nebune si slobode la gura, fara care O masa calda nu ar fi ceea ce este, aici, in Satu Mare.

Am inceput sa gatim in 4 decembrie 2015 si eram un grup de aproximativ 15 persoane pe lista. Erau toti prietenii mei care au rezonat la invitatia mea de a face voluntariat pentru a asigura o data pe saptamana o masa calda oamenilor care locuiesc la adapostul de noapte din oras.

Dar, povestea a inceput putin mai devreme. Intr-o buna zi de octombrie m-am trezit cu o puternica determinare interioara de a trece la actiune si de a-i ajuta pe oamenii suferinzi. Vazusem la televizor un reportaj despre Asociatia O masa calda si m-am indragostit pe loc de aceasta forma de a-ti ajuta semenii.

Dar mi-a placut si colaborarea flexibila dintre autoritati si sectorul ONG, pe care acest program il presupune, si nu in ultimul rand m-am gandit ca ar fi o idee buna sa valorificam pasiunea pentru gatit si disponibilitatea de a face munca de caritate a unor oameni care nu aveau la acel moment oportunitatea necesara.

Am aderat rapid la una dintre principiile asociatiei si anume ca oricine intinde mana pentru o portie de mancare inseamna ca are nevoie. Deci, noi trebuie sa gatim mancare buna si calda si sa o oferim celor care au nevoie de masa calda. Ne-am gandit ca nu vom duce lipsa de beneficiari.

 

Cum a inceput povestea?

Pe 1 iunie 2013, un grup de voluntari neafiliati vreunei asociatii, format la initiativa Cosminei Paul, au gatit pentru prima data 50 de portii de mancare calda la Cantina Primariei de pe strada E. Zola, acestea fiind impartite in Piata Muzeului unui grup de persoane cu venituri reduse. De atunci, in fiecare joi, la ora 16, se distribuie peste 50 de mese calde, in Piata Muzeului.

In prezent, functioneaza 9 cantine in Cluj, Bucuresti, Bistrita si Satu Mare, proiectul a crescut de la o cantina si 50 de portii la 9 bucatarii, 4 orase si peste 700 de portii saptamanal.

Intreaga poveste despre cum a pornit si cum a evoluat Asociatia O masa calda o poti gasi pe site.

 

Punerea in practica

De la idee pana la fapte am parcurs urmatoarele etape:

- Am luat legatura cu reprezentantii Asociatiei, care au reactionat uimitor de rapid la mesajul meu. Mi-au dar coordonatele: sa fac rost de cantina, sa identific beneficiarii, sa identific furnizori, etc

- Am intocmit o cerere si am depus-o la Consiliul Judetean din Satu Mare. Acolo am avut parte de sustinere din partea unor oameni cu inima mare si am fost ajutati sa incadram programul nostru flexibil in cadrul legal rigid din domeniul igienei si nu numai. Am descoperit oameni cu sufletul mare, angajati in institutiile statului care desi puteau sa ne puna bete in roata, nu au facut-o.

Si asa, ca intr-un vis, totul a prins contur si dupa 2 luni de pregatiri am gatit pentru prima data in 4 decembrie 2015 in cantina Liceului Tehnologic C-tin Brancusi din Satu Mare, sau Liceul forestier cum ii spunem noi aici.

 

Cum merg lucrurile?

Gatim in fiecare vineri intre orele 13.30 - 16.00, cu exceptia perioadelor de vacanta scolara, cand cantina se inchide. In acele zile asiguram hrana rece. Masa calda se transporta la Adapostul de noapte din oras, unde iarna sunt in jur de 80 de beneficiari, iar vara pana in 50.

Meniul il stabilim in asa fel incat sa asiguram diversitatea, dar sa ne folosim si de produsele donate sau de reducerile la pretul unor alimente de baza. Am invatat sa fim economi si sa gatim din bani putini portii consistente si gustoase. Nu am avut nici o plangere pana in prezent :)

 

Fiecare voluntar conteaza

In general eu intocmesc lista de cumparaturi, organizeaz voluntarii, iar Viorica face cumparaturile cu o viteza si precizie cum numai o femeie poate sa le faca.

La 13.30 aterizam toate in bucatarie si incepe programul de imbratisari si pupat, ca doar nu ne-am vazut de o saptamana si am suferit de dor una fata de alta.

Primim voluntarii, distribuim sorturile si ne apucam de treaba cu o minima organizare. Angi curata si taie ceapa, asta este regula! Restul voluntarilor curata legumele si taie carnea, iar eu pun cratitele pe soba si incepe prepararea.

Bineinteles ca se lucreaza mult cu mainile, dar nici gura nu ne tace si in scurt timp bucataria rasuna de rasete si voie buna. Dupa ce se pun legumele la gatit, atmosfera se relaxeaza putin, pentru ca sarcina este sa amestecam in oala. Atunci se incing cele mai faine discutii.

Voluntarii noi sunt primiti in grup ca si cum ne-am cunoaste de o viata si povestim de parca nu ne-am vazut de ieri. Iubesc relatiile si prieteniile care se creeaza in aceasta bucatarie. Ah... si era sa uit, nelipsitele sesiuni foto. Facem multe poze, pentru facebook, dar trebuie sa recunosc ca cele mai faine poze nu au ajuns sa fie publice :)

 

 

La final

Cu toata atmosfera relaxata care se creeaza, nu neglijam normele de siguranta si ne luam foarte in serios sarcinile, mai ales ca manipulam cratite de 50-70 de litri.

Cand mancarea este gata, o distibuim in caserole si avem grija sa iasa numarul minim de portii pe care l-am stabilit. Viorica, Angi si Orsi impreuna cu ceilalti voluntari se ingrijesc de bunul mers al actiunii.

La final, vine masina pe care o asigura Primaria Satu Mare si duce mancare la Adapost, unde se distribuie beneficiarilor. Spalam vasele in bucatarie, maturam, adunam, stergem pe jos, si munca este gata. La final intotdeauna avem o mare satisfactie ca mancarea a iesit buna, portiile sunt consistente si ca noi ne-am incarcat sufleteste ca am facut o fapta bune. Cam asa decurge o zi de vineri pentru noi.

 

Voluntarii si resursele

Voluntarii ne indragesc si mereu vor sa revina, iar noi ii primim cu drag, doar ca trebuie sa ne inteleaga ca avem de jonglat cu liste lungi de asteptare.

Avem multe donatii venite atat de la persoane fizice, cat si de la firme. "Avem lipici" la oamenii buni la suflet si ei ne sustin. Sunt firme care ne fac donatii in fiecare trimestru si chiar o firma care m-a contactat ca vrea sa depuna declaratiile 200 de la 40 de angajati care au decis sa ne sprijine.

Avem parohii de diferite rituri care ne sprijina atat financiar, cat si cu voluntari. Multi dintre voluntarii nostri atrag fonduri pentru ca ne promoveaza cu mult entuziasm.

Fiecare resursa pe care o avem este pretioasa si o apreciem! Pentru moment nu cautam resurse. Cea mai mare bucurie a noastra este sa vedem ca ceea ce facem noi inspira si alti oameni.

Adica multi au realizat ca a ajuta este firesc si la indemana. Prietenii nostri se implica mult mai mult in campaniile umanitare lansate pe plan local si nu numai. Avem voluntari care au au initiat pe cont propriu actiuni similare cu O masa calda. Adica binele este contagios si asta ne bucura! O promovare mai mare de atat nici ca se putea!

 

 

Cel mai bun meniu pregatit

Punem atata suflet si pasiune in mancarea pe care o gatim, incat nu poate sa iasa decat foarte buna. Adica, cine nu ar manca cu placere niste cartofi natur cu frunza de patrunjel proaspat culeasa din gradina, si cu carne de pui si salata de castraveti de gradina?

Sau pilaf de orez cu mazare si carnati, sau paste cu sos ragu imbatat de vin? Na daca salivezi, inseamna ca e buna, nu?

Eu as mentiona mai degraba numarul maxim de portii gatite cu o singura ocazie: peste 220. In iarna aceasta am dus mancare si oamenilor din cartierele sarace ale orasului si am gatit numar foarte mare de portii, constand in 3 meniuri diferite. Am fost o armata de voluntari cu fiecare ocazie. Actiunea a durat cam 5 saptamani.

 

Cum afla lumea de voi?

Promovarea o facem fara sa facem nimic in acest sens :) suna ciudat. Voluntarii vin cu multa placere si ne recomanda si prietenilor lor. De cand am inceput, nu am chemat niciun ziar sau o televiziune sa faca reportaje despre noi. Au venit singuri. Ne-am obisnuit sa citim articole despre noi, fara ca macar sa fi dat un interviu. Acesta este un caz fericit! :))

 

Planuri pentru Satu Mare

Dorim sa continuam ceea ce facem in aceleasi conditii si sa sustinem orice initiativa de a face bine pe care o au voluntarii sau colaboratorii nostri. Mai completam activitatea noastra prin raspunsul la cereri de ajutoare umanitare.

Saptamana aceasta vom dona in jur de 110 sticle si tetine pentru masa calda a bebelusilor abandonati sau proveniti din familii nevoiase, de la Sectia de Neonatologie a Spitalului din Satu Mare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related