Unul dintre cei mai buni jucatori romani de Overwatch a dat click stanga-reply si a zis "da, facem un interviu". Asadar, dupa doua reprize (prima si a doua) de League of Legends, trecem la urmatorul level de eSports.
Cristi Paunescu (ii veti spune "Meza" daca nimeriti in acelasi joc cu el) joaca, de vreo doua luni, pentru CompLexity Gaming, o echipa din California. Urmeaza sa li se alature nu doar in online, ci si fizic, in saptamanile urmatoare, odata ce primeste viza de State. Echipa are un "gaming house", unde playerii mananca, dorm, se joaca. Ca un fel de cantonament pe termen nelimitat.
Cristi spune ca brandurile au un rol important, iar gamingul nu este nicidecum ceva temporar, care peste x ani va fi dat uitarii. Nicidecum. Odata ce-ti termini cariera de jucator (care poate foarte bine sa dureze si 15-20 de ani), ai destule optiuni sa mergi tot pe drumul asta: manager, antrenor sau director al unei organizatii. Si se castiga bine din Overwatch. Dar nu mai bine decat din DOTA.
"Meza"
Salut! Sunt Cristi ("Meza", in joc) si fac parte din echipa CompLexity Gaming. Cat despre studii, am terminat cei 3 ani de facultate, dar nu am dat licenta pentru ca urma sa intru in echipa LDLC si a trebuit sa ma ocup de Overwatch.
Ma jucam foarte mult League of Legends inainte, dar apoi am zis sa incerc ceva intr-un joc nou, ca Heroes Of The Storm. Nu aveam nicio idee cum sa fac o echipa, cum trebuie sa ne organizam pe cine trebuie sa gasim, etc.
Am intalnit niste playeri si ne-am facut echipa, ne jucam impreuna si atat. Vorbeau ei intr-o zi de un joc Overwatch si cum o sa fie foarte bun.
M-am uitat la trailer si am zis "ahhh asta e ca Team Fortress 2, nu o sa imi placa sigur".
Am primit un closed beta key din primul wave si le-am zis ca ma duc sa il incerc pentru o ora-doua si, dupa, o sa il sterg. Nu m-am mai jucat Heroes of the Storm dupa aceea.
Primul joc
Pe "consola" (cea cu casete galbene daca mai stie cineva de ele). A fost Mario, cred :D iar pe PC, Quake 2.
Turnee
Primul turneu profesionist a fost cu LDLC in Paris, la PGW (n. red. Paris Game Week), unde am castigat finala 3-0 impotriva echipei Melty.
Am jucat intr-un singur LAN inainte de acesta, dar era mai mult ca o deschidere pentru Overwatch in Romania, la Comic-Con.
In general, daca intr-un concurs participa echipe mari sau daca organizatorii sunt foarte cunoscuti, atunci incerci sa participi. Daca este un concurs mic, in care nu sunt prea multe echipe renumite si nu se uita prea multa lume la el, nu are rost. Mai bine continui cu antrenamentele in ziua aceea.
Cateodata e intelept sa eviti si turneele mari daca ai adus jucatori noi, pentru ca e nevoie de timp sa se realizeze chimia intre jucatori, sa se obisnuiasca unii cu altii. Echipele noi trebuie sa participe in orice, totusi, pentru ca fiecare victorie conteaza acolo, ca sa fii remarcat.
Cred ca The International din DOTA 2 a avut tot timpul cele mai mari premii, in jur de 20.000.000$ prize pool anul trecut, nu m-as supara sa fiu profesionist in Dota.
Cel mai bun joc pe care l-am facut cred ca a fost LDLC vs Mousesports, la Dreamhack Winter.
Cum ajungi profesionist
Joci mult solo la inceput, nu te dai batut, urci leaderboards-urile si pana la urma e posibil ca o echipa sa vrea sa iti ofere un trial sau poti sa cauti tu jucatori si sa formati o echipa.
Trebuie sa ai foarte multa rabdare in primul rand, nu ajungi profesionist doar pentru ca ai urcat rank-urile; trebuie sa te antrenezi constant cu echipa si sa nu fii demoralizat cand aveti o saptamana unde rezultatele nu sunt bune.
Deci trebuie sa iti privesti coechipierii ca pe niste egali si sa lucrati impreuna sa deveniti mai buni, sa gasiti solutia impreuna.
Problema cel mai des intampinata de mine este ca multi jucatori au impresia ca ei sunt cei mai buni, iar ceilalti ii trag in jos.
Asta este o mentalitate pe care nu trebuie sa o ai ca profesionist, trebuie sa fii capabil tot timpul sa iti analizezi propriile greseli. Daca reusesti sa ajungi intr-o echipa, nu te culca pe o ureche, ca la fel cum ai reusit sa intri, poti primi kick.
Daca jocul este la inceput, atunci doar trebuie sa joci bine in solo queue sa incerci sa faci echipe cu alti oameni pe care ii consideri playeri buni. E bine sa iti faci multi prieteni.
Daca e intr-un stadiu mai avansat, cum e Overwatch acum, e bine sa te afli undeva in top 500, ideal in top 10 sau foarte aproape.
Nu te poti astepta tot timpul sa incepi cu o organizatie de tier 1, cateodata trebuie sa incepi cu ceva mai mic si dupa sa avansezi de acolo. Si sa prinzi experienta din jocuri, pentru ca scrimurile (n. red. meciuri de antrenament) sau competitiile cu echipele de t1/t2 sunt foarte diferite de meciurile din competitive mode.
O zi obisnuita
Inainte de a parasi Team LDLC, programul era de 5 zile, 6-7 ore pe zi, o zi cu 4 ore, si una libera.
In CompLexity a fost nevoie sa imi schimb programul. Acum ma trezesc in jurul orei 20:00 si ma culc pe la 11.00-13.00.
Asta pana cand primesc viza, sa ma mut cu echipa in gaming house, in California. Jucam 6 zile pe saptamana, 6 ore pe zi scrimuri + 1-3 blocuri de 2 ore de vod/map review. Si o zi libera.
"De ce te joci asa mult" & more
Cand sunt intrebat lucruri de genul asta, raspund ca este o pasiune, ma bucur ca pot sa traiesc din gaming, pentru ca sincer nu stiu daca as fi fost fericit facand altceva.
Le explic ca doar pentru ca esti profesionist nu inseamna neaparat ca joci 24/7, poate fi ca un program de munca, asa cum ziceam mai sus. Asa ca, pe zi pot sa zic ca muncesc intre 6 si 10 ore.
Am fost pasionat de competitie si de jocuri in general de cand eram mic, asa ca daca am reusit sa am o sansa in ceea ce imi place, si sa fiu si platit, nu am niciun motiv sa nu o fac. Plus ca poti sa ajungi sa calatoresti foarte mult si sa iti faci multi prieteni.
eSports. Job
Trebuie considerat un job full time. Se poate considera cu siguranta o optiune de cariera, dar trebuie sa reusesti sa ajungi intr-o organizatie tier1/tier2 . Salariile sunt foarte bune si ai multe avantaje din partea organizatiilor.
E posibil ca gaming-ul sa nu inlocuiasca un sport ca fotbalul, dar poate sa ajunga la cel putin acelasi nivel, asa ca daca ai timp si te pricepi, nu te gandi ca este o pierdere de timp.
Media de "viata" a unui gamer
E foarte greu de spus. In anumite jocuri, gamerii deja sunt considerati batrani la 24-25 de ani, in altele sunt profesionisti la 30 (un exemplu, e Virtus.pro din CS:GO), iar in Overwatch sunt cativa profesionisti de 30 de ani sau aproape.
In LDLC il aveam pe Kabal care are 35 de ani si inca joaca acum pentru ei. Gaming-ul nu este doar ceva temporar, adica dupa ce termini cariera de player, exista o sansa sa continui ca manager/antrenor/director al unei organizatii.
E posibil ca in perioada in care ai fost jucator sa fi facut streaming sau sa ai un canal de Youtube mare si atunci poti sa continui pe partea de entertainment.
Brandurile
Primul brand de care am auzit in eSports a fost Razer. In WoW cred, acum foarte mult timp.
In unele organizatii, sponsorii ofera hardware pe gratis jucatorilor, iar de obicei acesta e pastrat de ei chiar daca parasesc echipa. Iar in alte parti, doar suplimenteaza organizatia cu bani, dar nu cu hardware.
De exemplu, ai sa zicem Logitech ca sponsor in echipa X; intelegerea intre ei e ca ofera doar bani organizatiei, iar in echipa Y ofera si hardware, asa ca toti playerii din organizatie (fie ca joaca Overwatch, Dota, Fifa, CS, etc) trebuie sa foloseasca gear-ul oferit de sponsor.
Posibil sa fie si alte echipe in care playerii nu sunt fortati sa foloseasca asta, depinde de fiecare echipa ce contract are.
Echipele
Pentru cateva luni am avut doar echipe facute din playeri amatori, nu aveam organizatie si inca nu eram cunoscuti. Am primit mai multe oferte de la organizatii, inclusiv de la LDLC, echipa pe care am ales-o in final, iar acum aproximativ doua luni am parasit LDLC pentru ca am considerat ca echipa nu va mai putea progresa.
Plus ca e o sansa buna ca Overwatch League sa nu aiba primul sezon in EU sau sa fie foarte mica liga aici asa ca am preferat sa fac trial-uri cu echipele din SUA. Am intrat in final in CompLexity Gaming.
Daca faci parte dintr-o organizatie, o sa ai anumite obligatii la fel ca la un loc de munca, trebuie sa te antrenezi constant, sa participi in competitii, sa ai rezultate decente, unele echipe trebuie sa faca un anumit numar de ore de streaming pe luna, altii sa puna content pe Youtube.
Daca echipa are gaming house, probabil trebuie sa locuiesti acolo daca se poate etc. Fiecare organizatie are termeni diferiti asa ca e foarte greu sa zic cam ce ar avea fiecare.
Unele echipe isi lasa playerii mai liberi, atata timp cat au rezultate sau fac reclama foarte buna (de exemplu echipe cu streameri renumiti), altele amendeaza playerii pentru ca au intarziat/ratat scrimuri (desi de asta am auzit doar la o echipa sau doua ca s-a intamplat, asa ca e ceva foarte rar si majoritatea playerilor nu ar semna un asemenea contract). La unele echipe, jucatorii trebuie sa manance sanatos, sa faca sport, etc.
Ce urmeaza?
Astept sa imi termin viza, ca sa ma pot muta cu echipa in gaming house. In maximum 3 zile de acum o sa postez un nou video de Overwatch pe canalul meu de youtube si am inceput sa fac streaming de astazi.
In rest, nu stiu ce o sa mai fie, sper doar ca scena de Overwatch din Romania sa creasca si succes tuturor romanilor care vor sa devina gameri profesionisti.