Adevarul e ca daca tot n-ai bani, de ce sa nu te filmezi in timp ce supravietuiesti? Iese o serie video misto, te poti plange in voie si daca n-ar fi detaliul asta agasant, ca nu esti platit pentru asta, ar fi chiar un job bun. Fara bani, dar cu un scop!
Cum a inceput totul? Prietenii de la Cloud9Film au primit vizita a doi actori care aveau o idee. Bogdan Albulescu si Radu Micu. Si stiti cum sunt actorii: insistenti si cu mult timp la dispozitie. Ideea lor, rafinata si intoarsa pe toate partile intre timp, era sa se filmeze in situatii care mai de care mai dificile. Si ce situatie mai grea cunoasteti decat aia in care n-ai un ban in buzunar?
Asa a aparut "Fara Granite", un web reality series unde doi baieti infrunta greutatile vietii de dragul artei. Producatorul acestui pionieriat pe la noi este Emilia Vlad, care ne-a povestit tot ce-i mai fun, mai enervant si mai imbucurator la demersul acesta.
#Farabani este prima serie produsa sub umbrela "Fara Granite". Da, este destul de greu fara bani. Dar nu mai rau decat cea de-a doua serie pe care echipa Cloud9Film o pregateste: #farasomn.
Fara Granite inca de la inceput
Fara Granite a inceput de la cei doi prieteni foarte buni si actori, Bogdan Albulescu si Radu Micu. Plictisiti, si mai ales fara bani (cum, by the way, sunt marea majoritate a actorilor de la noi) s-au gandit acum vreo 2 ani sa plece intr-o aventura in muntii Fagaras si sa isi testeze limitele. Mai ales pe cele psihice si emotionale.
Si daca tot sunt in domeniu si-au zis sa se si filmeze. Si s-a dovedit, in momentul intoarcerii, ca scopul propus nu a fost atins, dar materialul filmat avea potential care putea fi dezvoltat :)
Asa ca, prieteni fiind cu totii, au venit la Cloud9film, respectiv la mine si la Alex Fotea (regizor) si asa s-a nascut ideea acestui proiect. Initial nici nu stiam ca vom face un webreality series. A durat un an de zile sa ne dam seama ce vrem sa facem cu el, ce forma ar putea avea, care sa fie structura, continutul, ce vrem mai departe.
Totul sub Cloud9film
Cred ca este proiectul cu echipa cea mai redusa la care am lucrat pana acum. Sunt cei doi actori/protagonisti, eu (producator), Alex Fotea (regizor) si un editor.
Avem intalniri saptamanale despre ce vrem sa mai facem, ce idei ne-au mai venit, care e directia in care sa mergem. Teoretic, facem toti de toate. In faza de dezvoltare a unei idei pentru o noua serie, cu totii visam pe mai multe subiecte, dar Alex are cel mai mare aport aici. Atat pe continut cat si pe montaj.
De fapt, Alex ne mai aduce cu picioarele pe pamant din cand in cand :) Stiu, da, in mod normal ar trebui sa fie rolul meu asta, dar pentru ca proiectul este fara limite si din acest punct de vedere ne place sa visam. Dar Alex vede cel mai realistic potentialul unei idei.
Dar din momentul in care am decis pe ce idee vom merge pana ca ea sa devina online este multa, multa munca. Desi nu s-ar spune. Pentru ca materialul brut filmat este enooorm, enorm.
Cei doi se filmeaza non-stop si trebuie trecut prin tot materialul pentru a vedea ce ramane in montajul final si ce nu. Foarte mult material este aruncat. Asta si pentru ca am decis sa nu avem regizor la filmare. Pentru ca vrem reality, nu script reality. E ca un rollercoaster acest proiect.
Si la treaba!
Cred ca mai important decat scopul sunt solutiile pe care le poti gasi pentru a depasi provocarile. Cuvantul "fara" are in principiu conotatii negative. Dar Bogdan si Radu reusesc intr-un fel sau altul, de fiecare data, sa redea experienta ratarii intr-un mod atipic prin care fac infrangerea mai "dulce".
Locurile "fara"
Aici este marea noastra provocare. Pana acum cred ca am avut cel putin 100 de idei in ceea ce priveste subiectele pe care sa le abordam. Au fost muulte, dar foarte muulte care ni s-au parut foarte misto, cool, usor de facut, dar la a doua intalnire ne demontam singuri ideea.
De la inceputul acestui proiect cred ca am setat doua reguli, nescrise/nerostite: sa facem doar ce ne place noua si sa fim de acord toti 4 cu ce directii abordam. Indiferent ca vorbim de subiectul unei serii, ca vorbim de promovare, de directia pe care o dorim pentru proiect. Astea au fost regulile.
Baietii aventurieri
Ne-au ales ei pe noi, nu noi pe ei. Si daca tot s-au oferit sa faca asta gratis, de ce nu? :))
In curand, vom fi online cu seria #farasomn. Si mai sunt cateva pe care le vom filma, dar depindem, ca orice productie, de muuulti, muulti factori.
Cea mai cea intamplare
Din punctul meu de vedere, desi ei nu vor recunoaste, cred ca momentul cel mai greu a fost la seria #farabani cand au ajuns in Praga si si-au dat seama ca intr-adevar nu au unde sa doarma si trebuie sa se descurce singuri.
Si ca varianta de a le trimite bani productia nu exista. Atunci cred ca a fost panica cea mare, atunci si-au dat seama cat de serioasa e treaba. Daca ii intreb pe ei vor spune ca la #farasomn. Ca e foarte greu psihic sa rezisti cu cineva langa tine atatea ore nedormit fiind.
Provocarile proiectului
Este un proiect sustinut 100% de Cloud9film. Exact cum spune si Bogdan, ceea ce facem se numeste pionierat. In materie de continut, numar de episoade, durata episoade, frecventa de difuzare, etc.
Neavand nicio experienta in astfel de proiecte si neexistand un precedent in Romania din acest punct de vedere, facem totul bazat pe experienta noastra in domeniul telling story-ului si incercam sa ne si adaptam din mers.
Feedbackul celor din jur este extrem de important in acest proces. Nu ne-am asteptat si nici nu asteptam ca acest proiect sa devina ceva "viral". Tocmai de aceea stiu si vreau ca acest proiect sa creasca organic si sanatos, fara sa il "fortam/ajutam" prea mult.
Resurse
3 camere go pro, 3 lavaliere , 3 mixere si cam atat. A, ok si un grup de montaj. Ce ni s-a parut important de la inceput si continuam sa credem in aceasta idee a fost sa ii lasam pe cei doi singuri la filmari. Fara regizor, operator, sunetist, producator.
Pentru ca am vrut ca reality-ul sa fie reality de la inceput pana la sfarsit. Cu riscurile de rigoare pentru ca, evident, acest lucru ne-a adus cateva probleme in partea de postproductie si continut. Dar ni se pare in continuare ca merita efortul. In plus, neavand un scenariu, nu stim decat la sfarsitul filmarilor cate episoade poate avea o serie. Atunci cand vedem tot materialul filmat.
Evident ca totul pana la urma se reduce si la partea financiara, dar am pornit de la inceput cu asteptari pe termen lung. Folosim aceasta perioada pentru a imbunatati proiectul, pentru a invata si pentru a creste odata cu el. In acest moment avem filmate 2 serii. #farabani" si #farasomn.
Prima este deja online iar in scurt timp va urma si #farasomn. Si vom continua atata timp cat ne va face placere acest proiect si cat vom avea resursele necesare sa il si producem.
Asteptari
Proiectul are un mare avantaj: se poate adapta fara probleme oricarui produs, deci noi speram, vorba lui Radu, ca ne va cumpara cineva, candva.
Intr-un minut se incarca pe youtube peste 100 de ore de continut, ceea ce inseamna o competitia extrem de mare si mai ales de variata. Dar intentionam sa ne mentinem pe o traiectorie serioasa care sa poate fi urmarita de orice consumator de internet, fara sa fim foarte nisati.
Vrem sa ne pastram integritatea morala. Deci s-ar putea ca asta sa fie un minus pentru noi. Pentru ca va mai dura destul de mult pana cand oamenii vor fi atrasi si de astfel de subiecte si nu doar de vloggerii prezenti in acest moment pe piata online. Sau de scurtele materiale video cu pisicute si alte animalute.
Cu promovare sau "fara" promovare
Hmm... am cantarit mult aceasta decizie, crede-ma. Dar intr-un final mi-am dat seama ca noi nu putem face asta si de aceea exista profesii si meserii pe lumea asta. Asa ca, in prima faza , proiectul a avut parte de sustinerea COOLtura Mall, prietenele mele Alina si Cami de acolo au contribuit la ceea ce ne doream in acel moment: sa ne facem cunoscuti. So, multumim frumos #faragranitePRteam :)
Am ales o promovare clasica: comunicate de presa, materiale video, radio, interviuri. Nu avem un model de promovare pentru online la noi in Romania, doar suntem una dintre cele mai atipicie piete media din Europa cel putin.
Decat pe net?
#decatpenet vine de la Bogdan care zice: "pai daca la tv nu am reusit sa ajungem, atunci macar pe net". Nu excludem tv-ul, absolut deloc, dar cred ca trebuie sa mai crestem un pic pana acolo.
Cred ca mai avem un pic de invatat. Noi, ca productie, dar si publicul mai trebuie un pic educat pentru asta.