Falsuri, dar din alea bune. Alex Teaca e un publicitar pus pe fakereala

Falsuri, dar din alea bune. Alex Teaca e un publicitar pus pe fakereala

In bazarurile din Indonesia, veti gasi din loc in loc magazinase pe care scrie ”Genuine Fake Shop”. Adica ok, nu-s originale Nike-urile alea, nici tricoul ala cu Messi, dar sunt atat de bine facute, incat nici prin gand nu ne trece sa ne rusinam ca-s fake-uri. Dimpotriva.

Asa si cu arta lui Alex Teaca. Un designer care, pe langa jobul dintr-o agentie din Iasi, are si un proiect in care face... fake-uri. Fotografii, adica. Le modifica pana cand nici rudele nu-i mai recunosc pe protagonisti. Iar proiectul se numeste chiar asa: Fake-Up Artist.

Alex e un fan al stand-up-ului si de-aia s-a gandit sa le aduca un mic si migalos omagiu celor care il pratica pe scenele din Romania. Este inca un proiect la inceput, care mai mult mananca resurse decat sa produca si altceva decat like-uri, dar planurile artistului Teaca sunt ambitioase. Cititi-l si admirati-i falsurile creative.

 

Un artist al fakerelii

Ma numesc Alex Teaca, sunt senior designer la Agentia Artvertising, in Iasi, unde in decursul celor 4 ani am reusit sa creez o varietate de concepte grafice plecand de la identitati vizuale, pliante, cataloage, site-uri web si pana la etichete de produs, ambalaje si chiar spoturi video. Asadar, lucrez ca designer profesionist incepand cu anul 2009, dar cochetez cu aceasta meserie incepand  din 2004. 

 

Fake-up Artist

A aparut in septembrie 2016 ca urmare a unui podcast al celor de la Intre Show-uri, in care aminteau de alte imagini pe care le-au primit ei.

In esenta, ideea de trucaje/fakereala a aparut undeva prin anii 2002-2003, cand am inceput sa iau cateva fotografii cu membrii familiei mele de la diverse evenimente si sa le modific in asa fel incat la o vizualizare ulterioara acestea sa starneasca amuzamentul.

Ca sa dau cateva exemple: la o fotografie de grup de la nunta surorii mele le-am adaugat tuturor ochelari de soare, in asa fel incat sa para ca o nunta din Matrix. La o alta fotografie de la un evenimente aniversar am inlocuit capetele parintilor intre ei :)

Deci as putea spune ca fake-urile au fost primul meu contact cu editarea grafica, facuta pe vremea respectiva cu un program de amatori. ACDsee parca se numea.

Sa revenim in anul 2016, la Fake-up Artist, unde mi-am dorit sa creez anumite fake-uri dar care sa fie realizate la un alt nivel de editare grafica. Si sa aiba si o parte de text/copy amuzanta.

 

Cu pensula peste comedianti

In fake-urile pe care le-am facut pana acum sunt preponderent comedianti romani. E zona artistica pe care eu o apreciez si o sustin in mod deosebit.

Stand-up-ul pentru mine a fost ceva revolutionar in momentul in care am luat contact cu el prin 2004-2005. Atunci au aparut primele clipuri pe internet cu acest gen de umor. Am apreciat doza foarte mare de realism si libertatea de exprimare in descrierea unor situatii care pentru unii erau considerate subiecte tabu.

Pentru mine a fost urmatorul nivel de evolutie dupa spectacolele celor de la Vacanta Mare sau Doru Octavian Dumitru. Alea au fost preponderent sketch-uri bazate pe replici vulgare mascate, parodii muzicale si acte bazate pe costume. Printre primii comedianti pe care i-am vazut au fost Teo, Vio, Costel, Bobonete, Micutzu si Bordea.

Folosesc Adobe Photoshop CC, program pe care il consider cel mai complex cat priveste editarea grafica. Desigur, pe langa Photoshop, in functie de fakereala, mai pot folosi si Adobe Illustrator sau Corel Draw pentru diverse elemente vectoriale.

 

Fake-ul preferat

Cel care imi place cel mai mult pana acum este cel in care Teo, Vio si Costel sunt pus in locul celor de la CTC, Doc, Deliric si Vlad Dobrescu. Imi place cel mai mult pentru ca pe langa efectul vizual si direct al schimbarii personajelor are si o particica de umor subtil (modificarea logo-ului CTC in VTC - Vio, Teo, Costel).

 

Detalii

Acest proiect este unul mai mult de suflet pentru mine deoarece toate fake-urile sunt facute fara avantaje financiare deocamdata. Deci nu pot aloca foarte mult timp. Dar am avut multe fake-uri care au multe ore de munca in spate. In general, un fake poate sa ia de la 4-5 ore pana la cateva zile de munca, in functie de complexitatea proiectului.

Cred ca stand-up-ul din Romania a trecut printr-o etapa de uzura in care publicul din Romania a luat contact cu acesta si a invatat sa aprecieze umor construit, lucrat, gandit si nu neaparat umor vulgar.

Desi nu sunt prins in fenomen si desi mi-as dori sa incerc stand-up, cred ca nu apar nume noi in prim-plan pe scena pentru ca foarte multi nu inteleg ca trebuie sa treci printr-un proces destul de lung 2-3 ani de munca si exercitiu.

 

Preferati

Preferatii mei din stand-up sunt cei care au muncit cel mai mult si care au stiut sa evolueze odata cu publicul  din Romania: Teo, Vio, Costel, Bobonete, Micutzu, Bordea si din cei mai noi in domeniu Maria Popovici si Mincu. Din afara imi plac Louis CK si Bill Burr.

 

Ce urmeaza?

Planurile mele legate de proiectul Fake-up Artist sunt strans legate de feedback-ul pe care il voi primi. Mi-as dori sa pot extinde vizibilitatea acestui proiect si sa fac fake-uri si cu alti oameni pe care ii apreciez din Romania. Evident ca mi-ar placea sa dezvolt acest proiect si mi-ar placea sa-mi pot permite sa traiesc din lucrarile create, dar ramane de vazut.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related