Când au fondat Save or Cancel, Andrei Racovițan (arhitect) și Cristina Popa (designer social și editor) au vrut să transmită un mesaj simplu: ori ne trezim și readucem clădirile din București, cândva emblematice, la rang de patrimoniu, ori ne luăm gândul. Condiția era să construiască un context spațio-temporal pentru proiecte culturale, editoriale, de ahitectură sau design, pentru a strânge oameni și a face lucruri.
Cam prin etapa asta a proiectului s-a făcut auzit un anunț: Cristian Vasile (sau Igu, fondator) spunea că feeder.ro își închide activitatea. Andrei și Cristina s-au băgat în seamă și au preluat activitatea platformei, dezvoltând noi direcții editoriale, între care și feeder insider și feeder sound.
Activitatea editorială ne ajută să întreținem un contact constant cu comunități bucureștene și internaționale, artiști, muzicieni, antreprenori, să observăm evoluția ofertei culturale și să promovăm proiecte interesante.
Cumva, proiect mișto la proiect mișto trage, iar până acum, Save or Cancel a reușit să:
- reîmprospăteze Teatrul de vară Capitol și să pună un reflector deasupra lui, prin intermediul a 6 evenimente, la care au participat artiști precum: Pisica Pătrată, EarToBucharest, #FLUID, Aural Eye ș.a.
- să se alăture grupului de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcăreşti, un fost lac de acumulare din perioada comunistă, actual ecosistem de 183 de ha, în care își fac veacul 94 de specii de păsări, 4 de vidre și cate un metru pătrat de spațiu verde pentru fiecare bucureștean.
- să mai înceapă un proiect de regenerare, la care sunt invitați muraliști și grafferi să anime locația Lente, din Dionisie Lupu 78.
Acum, Save or Cancel revine la Teatrului de Vară Capitol. Proiectul, care este co-finantat de AFCN, este format din acțiuni care se întind pe doi ani; acțiuni care mizeaza pe creativitatea, ca alternativă sustenabilă la abandonul patrimoniului.
Am vorbit mai pe larg despre ce implică regenerarea urbană, care sunt, în sensul ăsta, planurile lor de bătaie și ce clădiri ar mai avea nevoie de ele:
Save or Cancel: fondatori
Save or Cancel s-a format în 2008 ca grup de inițiativă și mediu de propagare a artelor și culturii, iar fondatorii sunt Andrei Racovițan, arhitect / manager, și Cristina Popa, designer social / editor.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de noi au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte culturale, editoriale, de arhitectură, sau design.
Save or Cancel + feeder
feeder.ro este unul dintre cele mai longevive ghiduri coolturale online din România, un proiect care ne place mult, creat de Cristian Vasile. Urmăream site-ul din vremea weekendurilor lungi la Web, așa că Andrei a reacționat rapid când Cristian a anunțat suspendarea activității. Câteva discuții mai târziu, Save or Cancel a preluat activitatea platformei și am început dezvoltarea unor proiecte editoriale noi, cum ar fi feeder insider – seria de interviuri web & print și expoziția itinerantă, sau feeder sound – o serie săptămânală de mixuri.
Activitatea editorială ne ajută să întreținem un contact constant cu comunități bucureștene și internaționale, artiști, muzicieni, antreprenori, să observăm evoluția ofertei culturale și să promovăm proiecte interesante.
Teatrul de vară Capitol: la al doilea demers
Regenerarea urbană a orașului București este un proces multi-disciplinar în derulare, la care participăm activ prin acțiunile de reactivare a Teatrului de vară Capitol, demarate în 2008, și prin susținerea demersului grupului de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești.
Regenerarea urbană este situată la convergența dintre discipline și tratează o zonă folosită în trecut iar acum scoasă din uz (brownfield), care are capacitatea de a fi reactivată prin intervenții participative, în beneficiul comunității. Noi propunem intervenția artistică ca oportunitate culturală și funcțională, cu repercursiuni în toate aspectele vieții publice și în trările interioare ale unei societăți, de ex. place-making.
În 2008 am început reactivarea Teatrului de vară CAPITOL prin igienizarea spațiului și lansând un apel pentru evenimente și proiecte. Ne-am pus întrebări despre spațiu, i-am investigat istoria, l-am folosit și l-am desenat, împreună cu zeci de artiști și sute de vizitatori. Diversitatea evenimentelor atrase în acest spațiu remarcabil ne-a energizat iar în 2009 am continuat inițiativa cu o nouă vară în grădina teatrului. Atunci, Pisica Pătrată a desenat un personaj pe ușile metalice care a devenit un reper urban și selfie-wall, dar și un fel de spirit al locului :)
În 2016, am aniversat 100 de ani de la construirea Teatrului de vară Capitol printr-o serie de 6 evenimente stradale și un apel deschis pentru proiecte artistice au reactivat memoria colectivă, reintegrând monumentul în circuitul public. Ne-am bucurat de participarea unor artiști minunați - Pisica Pătrată, EarToBucharest, #FLUID, Aural Eye, CititÎn, Oana, Ada Kaleh, VJ VLC, Alina Turdean și Martin Balint, Cinty Ionescu, și de vecini prietenoși cu care am devenit parteneri – Teatrul Mic și Palatul Universul. Campania a fost unul dintre cele 11 proiecte selectate în #OpenLab Accelerator de Idei, organizat de ARCUB.
Regenerarea urbană
Regenerarea urbană are ca scop îmbunătățirea calității vieții iar beneficiile naturii în mediul urban sunt extrem de interesante, referindu-se la sănătate, economie, sentimente de apartenență, identitate, loisir, etc.. București este una dintre cele mai deficitare capitale din Europa dacă vorbim despre politici de mediu, ecologie sau calitatea spațiului verde (green city index).
Este incredibil că în această situație haotică există 190 de hectare de spațiu verde mlăștinos, o resursă ecologică de importanță majoră pentru oraș, care a devenit între timp o zonă protejată, în urma demersurilor independente ale unor oameni foarte pasionați. În opinia noastră, aceasta este cea mai matură inițiativă a societății civile bucureștene din ultimii 27 de ani. Astfel, între 2012 și 2015, ne-am alăturat grupului de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcăreşti, producând o serie de studii, mese rotunde și expoziții. Investigațiile noastre au luat forma unui proiect care a câștigat premiul secțiunii "Viziuni și cercetare prin arhitectură", în cadrul Anualei de Arhitectură București 2016.
Am povestit deja un pic despre activitatea feeder.ro "agenția de știri a națiunii alternative", și despre noile proiecte editoriale feeder insider web & print, feeder sound.
Un alt proiect simpatic la care lucrăm acum împreună cu Lente este Pictăm Pereți, o inițiativă de animare a unei case, invitând artiști vizuali să aducă formă, culoare și personalitate camerelor din Dionisie Lupu, nr. 78.
Începând din Ianuarie, o dată la două săptămâni, fără reguli sau teme impuse, fiecare cameră este transformată de câte un artist sau grup de artiști – Kitră, Ada Mușat & Cutărică, Saddo & Pren, Praf de cretă, Pisica Pătrată, Irlo, Sorina Vazelina. Vrem să descoperim mereu noi artiști alături de public, așa că un perete este pus deoparte pentru câștigătorii open call, Livia & Reg, doi tineri ilustratori, a căror propunere a fost aleasă unanim de public și de juriul format din artiștii implicați și organizatori. Desenele arată minunat așa că, la invitația partenerilor Lente, ne-am bucurat să colaborăm la noul meniu Lente primăvară/vară cu conținut editorial feeder insider despre artiștii invitați, explorând universuri creative și procese de lucru.
Nu vrem să fim exhaustivi, așa că menționăm încă una dintre activitățile curente și ne oprim aici :) Suntem parteneri ai expoziției Rone / Abstract Puzzle, la care vă așteptăm până pe 9 Aprilie, la Kube Musette, Calea Victoriei.
Echipa din spatele campaniei “hub cultural Cinema / Teatru de vară CAPITOL”
Cristina și Andrei, Ana Dămoc – graphic designer, Vlad Dumitrescu – editor / jurnalist, Alex “Reptilianul” Iacob, ale cărui explorări urbane poate le cunoașteți deja.
Conferințele, expozițiile, instalațiile, apelurile deschise și audiența: 2017
Proiectul face parte din programul pilot multianual AFCN și se desfășoară de-a lungul a 2 ani. Pe 3 Mai vom lansa OPEN CALL I destinat designerilor și creativilor care au o viziune holistică asupra identității hub cultural Cinema / Teatrul de vară Capitol.
Pe 27 Mai, ne întâlnim la CNDB, partenerii proiectului, cu Asociația Icult, promotorii proiectului de reactivare a Cinema Marconi, Pisica Pătrată, un artist ale cărui intervenții semnalizează abandonul și potențialul în București, și alți invitați care sunt implicați în regenerarea urbană locală. Evenimentul este conex Romanian Design Week 2017, deci un moment perfect să anunțăm propunerea câștigătoare a apelului pentru identitatea CAPITOL.
Pe 3 Iunie vom inaugura un nou semnal urban realizat de Pisică Pătrată, o intervenție asupra unor elemente ale fațadei din str. Constantin Mille, care nu fac parte din proiectul original.
Materialele și studiile acumulate sau produse de-a lungul timpului, împreună cu desenele publicului și ale artiștilor, dar și noul booklet Capitol, compun o expoziție, prezentată pentru prima dată la ArCub, în Noiembrie 2016. Ne-ar plăcea să itinerăm această expoziție în cât mai multe locuri, ca suport de discuție pentru teme ca rolul artei în renegerarea urbană, patrimoniu, acțiuni similare ale societății civile. Așteptăm lansarea apelului de proiecte Someș Delivery, ar fi interesant să putem călători cu expoziția la Cluj, învățând din exemplele pozitive din zonă.
În toamnă vom anunța tema Open Call II, o discuție pe tema închiderii spațiilor culturale din ultimii ani, realizată în parteneriat cu Teatrul Mic, și un nou semnal urban, performance stradal.
Nu ne așteptăm ca evenimentele produse să aibă un public neapărat numeros, considerând că vorbim totuși despre un obiect abandonat. Cei atrași de activitățile propuse vor fi acei puțini influencers, lideri de opinie în cercurile lor creative, care experimentează și testează constant produse și idei noi.
Căutăm parteneri cu viziune, care pot contribui în proiect. Niciun ajutor nu este prea mic, astfel că edițiile precedente ale campaniei de sensibilizare au atras susținerea unui grup organic de persoane, instituții și companii.
Până acum, partenerii ediției 2017-2018 sunt AFCN, ArCub, CNDB, Teatrul Mic, Cinema Marconi, Revista Zeppelin, IQads, SMARK.
"Creativitatea, ca alternativă sustenabilă la abandonul patrimoniului" și clădirile care au beneficiat de ea
Inspirația pentru această abordare vine din practici actuale de regenerare urbană și de reabilitare, dar și din istoria ansamblului. Aceasta relevă viziunea creatoare a trupelor independente de spectacol de la începutul secolului XX, efervescența și multi-culturalismul care a favorizat colaborarea și schimbul de experiență, acea mobilitate culturală care a generat spații dedicate culturii.
Funcțiunea de spațiu cultural poate fi reactivată prin investiții în sisteme artistice, de feedback și dialog, prin descentralizare și re-valorizare.
Dacă vorbim strict despre săli de spectacole, cinematografe și teatre, reabilitări remarcabile sunt Théâtre des Bouffes du Nord, Paris, sau Harvey Theatre (BAM), New York, inovatoare prin relația dintre contemporan și patrimoniu.
În România există o serie de exemple pozitive de reabilitări prin adăugarea de noi funcțiuni culturale, o reală inspirație pentru noi, cum ar fi The Ark, Halele Carol, Palatul Universul, ArCub, Cărturești Carusel, Nod Makerspace, Point, în București, Palatul Culturii din Blaj, sau Fabrica de Pensule și Casa Tranzit din Cluj. Pregătim o listă de 23 de clădiri reabilitate care pun în valoare patrimoniul din România, pe care o vom publica pe feeder.ro
Nevoia acută de spații independente dedicate culturii este accentuată de închiderea unui număr mare de instituții, cinematografe, teatre și galerii de artă, ca urmare a legii 282/2015.
Modul de lucru care reunește comunitatea
Ne dorim să stabilim noi legături între societate și propria memorie, valorificându-le pe cele existente, sporind vizibilitatea și aprecierea publicului pentru patrimoniul construit, stimulând participarea civică.
Proiectul este o invitație adresată partenerilor și beneficiarilor de a explora o varietate interesantă de re-utilizări adaptabile ale patrimoniului prin intervenții artistice, pentru a crea valoare adăugată și pentru a dezvolta noi audiențe, prin abordări multi-disciplinare.
Programul de hub cultural în prezent este situat la convergența dintre discipline, și descrie un spațiu, fizic sau virtual, scalabil în orice punct al său. Concret, în urma campaniei dorim să implementăm un model adaptabil de parteneriat public-privat, un vehicul de dezvoltare, identificând partenerii și resursele necesare procesului de reabilitare.
Ce alte clădiri mai au nevoie de restaurare și resursele necesare?
Numeroase, priviți în jur! De pe trotuarul de vis-à-vis sau de pe carosabil, pentru că “atenție, cade tencuiala”.
Să luăm ca exemplu cinematografele. În cercetările noastre am identificat 41 de cinematografe în București, din cele 77 care funcționau în 1990. Am publicat un studiu fotografic asupra situației actuale a acestora, pe feeder.ro
Studiul „Cartare infrastructură la nivelul municipiului București, spații potențiale pentru activități culturale/creative”, realizat de UAUIM, identifică Spații potențiale – Clădiri de interes public, în București, nominalizând 6 cinematografe abandonate care au primit temporar funcțiuni social-culturale. Acestea sunt: Cinematograful Viitorul (fostul Cinematograf Dichiu), Cinema Melodia, Cinemascop Floreasca, Cinema Festival, Cinematograful Favorit, Cinema / Teatrul de vară Capitol.
Resursele necesare reabilitării nu sunt doar de ordin financiar, dar și de ordin social și cultural. Probleme specifice reabilitării monumentelor protejate sunt: înțelegerea deficitară a beneficiilor conversiei, o lipsă de viziune a factorilor de decizie (autorități, proprietari) care sunt descurajați de aspectul precar al clădirilor propuse pentru reabilitare.
Programul propus de noi este o inițiativă de reabilitare etapizată și adaptabilă, care investighează nevoile comunității: artiști, operatori culturali, rezidenți, comercianți locali, instituții, autorități.
Alte asociații din zona de restaurare din București
În Octombrie 2016, am participat la RE:thinking cinemas - un eveniment care a adus împreună diferitele inițiative legate de reactivarea cinematografelor, în special a celor aflate în clădiri de patrimoniu, deschizând dialogul privind posibilitățile de intervenție în viitor.
Astfel, ne-am întâlnit cu reprezentanții inițiativelor pentru reactivarea: Cinema Marconi, Cinema Favorit, și Cinema Flamura (Grupul de inițiativă Flamura) din București și Cinema ARTA din Cluj, organizatorii evenimentului, și am discutat despre potențialul pe care aceste spații le au pentru comunitate, cât și despre valoarea lor de patrimoniu. A fost o întâlnire productivă, care ne-a inspirat, așa că ne-ar plăcea să continuăm conversația pe 27 Mai, la CNDB.