Pana si baietii care fixeaza manual portierele la Logan-uri sunt creativi. Este reconfortant sa-ti spuna cineva ca orice ai face, orice background sau job ai avea, esti o persoana plina de creativitate. Sau poate nu plina, dar ai ce-ti trebuie pentru a face lucruri interesante.
Oamenii care au creat (sic!) Laborazon, in frunte cu Alina Floroi, invitata noastra de zi, asa cred: ca orcine este creativ. Iar daca nu crezi, e clar, ai nevoie de cineva versat in artele zgandaririi creativitatii. Caci asta este spatiul Laborazon: un loc pus la dispozitia celor care vor sa construiasca si sa experimenteze tehnologic, artistic si inovator.
Alina insasi este un om de comunicare interesat de tot si toate, inclusiv intreprenoriat si film. Inainte de Laborazon, a lucrat in televiziune, dar si in publicitate, la TBWA sau prin propria agentie de advertising si cercetare, shortCUT.
O lasam pe ea sa ne povesteasca in continuare despre workshop-urile, evenimentele si copiii de care s-a ocupat Laborazon de-a lungul timpului.
Salut, Alina!
Salut, ma bucur de cunostinta. Sunt un om de comunicare cu interese intr-o arie extinsa de discipline, cum ar fi cercetare sociala, tehnologie, arta, film ca disciplina aparte si oarecum si antreprenoriat. Am activat independent prin propria mini-agentie de publicitate si cercetare, shortCUT.
Inainte, am lucrat in publicitate la TBWA\ si in televiziune. Am infiintat cu Rucsandra Pop Hydra Society, prin care am organizat cateva conferinte in Bucuresti (primul TEDx din Romania) si cateva lecturi publice de poezie.
Am facut un master de audio-vizual la UNATC si am absolvit jurnalism la FJSC. De aproape 4 ani stau in Brasov si cam tot de atunci am pornit Laborazon Maker Space, un spatiu in care pasionatii si amatorii sa creeze obiecte, un atelier si un spatiu comunitar in acelasi timp.
Ideea unui... Laborazon
Eram cu doi prieteni reveniti din strainatate in Brasov si voiam sa pornim ceva care sa se afle la intersectia interselor noastre: Dani Radu cu tehnologia si Andreea Bodea cu designul. Am tot facut planuri si am prins o mica finantare care ne-a permis sa luam un spatiu. Echipa s-a mai schimbat pe traseu. Au venit Oti Hrebenciuc si Magda Vieriu. Am facut chestii si cu Silvestru Munteanu, Sergiu Neagu, etc.
Primul eveniment
Primul eveniment a fost petrecerea de deschidere. A contribuit toata comunitatea. Am avut trei DJ - Bella, Lektronikmuz, Alexander Silvermountain si Robert Erdos a pus visuals. Oamenii puteau sa doneze ceva pentru makerspace-ul nostru la intrare. A fost ceva lume si astfel s-a dus vorba despre noi.
Credem ca toti oamenii sunt creativi si ca putem sa organizam un context in care sa o faca. Initial, ideea era sa organizam workshopuri cu tema data. Dar ulterior, conceptul s-a extins si am dezvoltat produse.
Un exemplu este lampa Blank, o lampa in forma de cub pe care poti sa o personalizezi cum vrei daca ii dai gauri cu masina de gaurit. Am dezvoltat instalatii interactive care le ofera oamenilor o experienta cu ajutorul tehnologiei, a senzorilor.
Am facut o instalatie cu biciclete care produc curent electric. Era un concurs, care genereaza mai mult curent. Vijorul este o instalatie facuta cu Sergiu Neagu si Silvestru Munteanu prin care desenezi simetrii spectaculoase pe o proiectie.
De asemenea, Labirintul sonor facut cu Ciprian Branea te ajuta sa iti descoperi alte simturi pentru orientare.
Anul trecut am fost pe la mai multe festivaluri. Unul din ele a fost Waha. Acolo am creat un spatiu alaturi de Colectiva Vagenta, care avea un mesaj feminist. Era vorba despre intimitate, transparenta, dar si despre privirea care transgreseaza spatiul intim, in special privirea masculina. Era si un loc al dialogului, intre noi si oamenii de la festival, dar si un loc care permitea dialogul intre prieteni.
Initial am pornit cu ideea ca facem un maker space, adica un atelier, dar apoi s-a transformat intr-un container mai general pentru comunitate si idei creative. Am facut petreceri, expozitii de arta, am dezvoltat produse si am petrecut multe momente placute in sediul de pe ND Cocea 12. Cand a venit frigul in iarna 2015-2016 am devenit nomazi, am renuntat la sediul din Cocea.
Workshop-uri
Mai nou nu avem spatiu permanent si ne-am reorientat spre activitati mai punctuale. Anul trecut am avut un sezon de sesiuni dedicate imprimarii 3D, cursuri de CAD, intalniri ale clubului de electronica.
Mai tinem workshopuri legate de proiecte culturale, cum a fost Facem teatru de papusi, cand ne-am dus in trei localitati rurale din judetul Brasov si alaturi de actori de la Teatrul Arlechino, i-am invatat pe copii sa creeze papusi si sa organizeze un mic spectacol.
Orice e legat de tehnologie suscita interes, in special daca e vorba de ceva foarte nou. De asemenea, ce e legat de creativitate si comunicare este la mare cautare. Oamenii vor sa invete despre lucruri care ii ajuta in dezvoltare in lumea de azi.
Obiectivul nostru este sa le dam curaj oamenilor si cateva notiuni de baza. Dupa cursurile de introducere, ei pot exersa foarte bine si singuri. E adevarat ca e foarte imporant si contextul social.
Cand ai cateva ore pe care le blochezi pentru o activitate, ai mai mult spor decat acasa unde te distrag tot felul de lucruri. Marele dusman e timpul. Nu multi sunt gata sa participe la un curs de durata medie de 6-8 saptamani. Asa ca ne-am concentrat pe cursuri cat mai eficiente.
Cine vine?
Oameni care se preocupa sa investeasca in ei insisi, capabili sa isi gestioneze resursele si timpul. Am comunicat bine cu studenti pe workshopuri de Arduino, cu persoane peste 25-30 de ani pentru croitorie si reconditionare de mobilier.
Parinti pentru workshopurile cu copii. Cat timp am avut si spatiul, Laborazon a fost un loc permeabil pentru cultura venita din alte orase, un fel de gara pentru colaborari cu Funky Citizens, TamTam, Karpov not Kasparov, Plurabelle.
In ultimul timp, finantarea noastra a stat in contributii ale participantilor la workshopuri si proiecte finantate de diverse entitati publice sau private. Am mai atras si sponsorizari in cazul unor evenimente cu reach mai mare.
Provocarile unui astfel de proiect tin de dorinta de a face ceva si de cat de mult tii la asta. Apoi puterea de a transmite asta si altora. Cred ca totul pleaca de la valori si de la a te tine de ele.
Promovarea Laborazon
Folosim social media, in special Facebook, updatam site-ul si comunicam cu o baza de abonati prin newslettere. Cand facem ceva mai mare, apelam la parteneri, facem afise, dam comunicate de presa. Documentam cat mai mult foto si video ce se intampla pentru a-i tine informati si pe cei care nu sunt prezenti, dar sunt curiosi despre ceea ce facem.
Amintiri
Am fost vizitati de niste tipe si un tip din Franta. Ei ne-au propus un concept de workshop. Eram cel mult 10 oameni in total. Urma ca fiecare din noi sa impartaseasca un skill timp de 10-15 minute. Ne-am uitat prin niste ochelari stil lupa la plante, am invatat cum sa ne dezratacim de pe munte, am cantat, am scris si ne-am miscat. Frumusetea spatiului pe care il aveam era ca puteam sa amenajam foarte versatil locul in functie de activitati.
Ce urmeaza pentru voi?
Vrem sa facem o expozitie de instalatii interactive pe nume Celest, unde arta se imbina cu tehnologia. Fiecare piesa din expozitie permite utilizatoruli sa controleze ce se intampla si sa devina parte din ea.
Pretextul este descoperirea spatiului cosmic, intr-un mod plin de umor, care aminteste de copilarie. Sergiu Neagu se va ocupa de programare si Silvestru Munteanu de partea fizica a instalatiilor. Eu ma ocup sa tin totul impreuna.