"Ies în stradă, sunt eu, doar eu/ Azi o să merg și singur / Dar mâine o să am alt gând / Azi pot să merg cu tine de mână / Dar mâine vreau să fiu tot împreună". Sunt versurile unei noi melodii Toulouse Lautrec, Pot să merg si singur, care anunță și cel de-al patrulea album al formației.
Videoclipul, lansat săptămâna aceasta, are niște protagoniști speciali și a fost realizat în colaborare cu Samusocial.
Cătălin Rulea, solistul formației Toulouse Lautrec și cel care a gândit conceptul pentru videoclip, spune ca melodia a fost compusă cu gândul la oameni, în general, şi la contrastul dintre individ şi societate în întregul ei (un interviu cu el, despre relația cu publicitatea, aici).
Alături de Sabina Nicolae, director executiv Samusocial, artistul povestește despre lucrurile care ne tulbură și pe care nu mai suportăm să le vedem.
"Atunci când vezi că speranţă este acolo, autoironia şi ironia fină, înţelegerea realistă a contextului, poţi trage concluzia că sunt nişte oameni puternici, chiar dacă în mare parte a jocului social, învinşi".
Inceputul
Cătălin Rulea: A fost o idee care m-a bântuit mult timp în plan personal. Socialismul mi se pare o opţiune care ţine de afecţiune şi cumva aici mă identific cu această poziţionare, în acelaşi timp în care lupta pentru supravieţuire mi se pare un joc palpitant. Cred că morala este mai aproape de empatia socialistă.
Eu îmi trăiesc viaţa undeva la mijloc şi voi, care trăiţi în şi din publicitate, ştiţi mai bine ce vreau să zic. E greu să te dai socialist bând un vin din 2010 sau mergând la Museums Quartier odată pe an.
Ca idee generală a ajuns să mă deranjeze că nu suportam să vedem şi lucruri care ne tulbură, că vrem să stăm noi fericiţi în lumea noastră şi să nu vedem mizerie, sărăcie şi bătrâni sau oameni bolnavi mintal.
Mă interesează în special dimensiunea umană (la nivel individual dar şi colectiv). Cum accepta conştiinţa noastră (individuală sau colectivă) că în Bucureşti spălăm maşina cu furtunul iar în Africa un copil moare de sete, că noi nu mai putem trăi într-o casă fără piscină în timp ce alţii dorm în stradă.
Colaborarea cu Samusocial
Cătălin Rulea: A venit firesc, odată cu ideea paradei de modă. Nu ne ştiam personal dar mai lucrasem în cadrul Saatchi & Saatchi pentru o campanie. În principiu, dacă am o convingere reuşesc să dezvolt o relaţie. În cazul acesta a fost convingerea că ceea ce fac contează.
A durat 3 săptămâni să adun echipa şi să stabilesc toate detaliile colaborării. A fost o zi de filmare (sâmbătă); marţi aproape terminasem.
Melodia
Cătălin Rulea: Piesa este compusă de două luni, este înregistrată de o lună şi finalizata de trei săptămâni. Nu ne-am grăbit. Ea anunţa al patrulea album Toulouse Lautrec. Nu e singura pe care am compus-o... dar toate la timpul lor.
Nu ne-am gândit la oamenii străzii când am scris piesa, ne-am gândit la oameni în general şi la contrastul dintre individ şi societate în întregul ei. Noi spunem de multe ori că România o duce bine, dar cine e România? Noi spunem că romanii au făcut revoluţie, care romani... aia 5.000?
Oamenii străzii
Cătălin Rulea: Eu personal sunt doar un artist şi un muzician în ecuaţie. Toulouse Lautrec este doar o trupă rock. Cred că parteneriatul cu Samusocial vorbeşte despre viziunea mea.
Există o experienţă în a cunoaşte problemele lor, cauzele, efectele, soluţiile. Experienţa aceasta o capeţi în timp şi din colaborarea cu beneficiarii, instituţiile statului, mediul privat. Lăsăm Samusocial să vorbească despre asta mai bine decât am putea să o facem noi.
Noi le-am dat o voce, un job de o zi şi o sacoşă cu haine.
Ce te-a impresionat
Cătălin Rulea: Nu ştiu dacă eu sunt genul cel mai impresionabil. În general emoţiile le trec prin filtrul gândirii. Dar ce este intr-adevar remarcabil este că oamenii cu care am lucrat sunt nişte actori foarte buni şi cu foarte mult bun-simţ.
Nu toţi sunt actori buni prin jocul actoricesc, dar problemele prin care treci în viaţa cred că îţi marchează expresia. În plus, atunci când vezi că speranţă este acolo, autoironia şi ironia fină, înţelegerea realistă a contextului, poţi trage concluzia că sunt nişte oameni puternici, chiar dacă în mare parte a jocului social, învinşi.
A fost o colaborare bună şi cred că o parte dintre ei vor mai participa la castinguri în diferite situaţii. Despre mai multe poveşti, despre a fi puternic în asemenea context, e bine să vorbiţi cu cei de la Samusocial. Vă pot spune doar că de la prima întâlnire am vorbit cu ei despre Led Zeppelin şi am făcut împreună băşcălie de lumea modei.
Ce faci când îi întâlneşti pe stradă
Cătălin Rulea: Depinde pe cine întâlnesc. Oamenii nu sunt congruenţi cu ei înşişi. Ei sunt ceea ce îi face contextul social să fie. Sau alţi factori.
Un om bolnav mintal (mă preocupă cazul în alt proiect) într-o criză nu este egal cu acelaşi om îngrijit şi sub medicaţie.
Am asistat la o polemică generată de un post pe Facebook al filialei USR din sectorul 5. În mare, era vorba despre un om al străzii reclamat de vecini că "deranjează" şi cineva de la USR care voia să "ajute" reclamanţii.
Unii au ridicat piatra să lovească în USR, alţii în oamenii străzii, alţii în primărie. De aceea e nevoie de organizaţii non-guvernamentale ca Samusocial, pentru că ei nu înseamnă 3 lei la colţul străzii (deşi poate ajuta şi aia, nu mă pricep), înseamnă o organizaţie care face din oameni vulnerabili oameni puternici prin ajutor, empatie şi luptă pe căi legale şi administrative cu sistemul care duce la oameni în stradă ("pe drumuri").
Eu dacă mă întâlnesc cu actorii mei pe strada o să-i mai întreb cum mai merge şi o să le mai ofer câte ceva de lucru dacă am, o să vorbim despre viaţă şi o să mai trec pe la centru să le duc haine şi ce mai am de dat. 2% ajuta de asemenea dacă sunteţi interesaţi.
Actorii
Sabina Nicolae: Persoanele adulte fără adăpost fac parte din grupul celor mai marginalizate persoane defavorizate. Nu au venituri. Dorm pe stradă dar simt nevoia de socializare, de apartenenţă. Acesta este motivul pentru care orice proiect inedit este primit cu mare deschidere de către beneficiarii Samusocial din România.
Cei care au fost de acord să participe la realizarea acestui clip video au fost nerăbdători să fie sunaţi, să fie chemaţi la filmări. După cum bine se poate vedea şi în videoclip, cu toţii s-au simţit foarte încrezători, au fost naturali, au vrut să arate că au talent actoricesc, dar, în acelaşi timp, au vrut să prezinte situaţia reală a categoriei sociale din care fac parte.
Împreună cu Cătălin Rulea am organizat o singură întâlnire pentru explicaţii legate de conţinutul videoclipului, de ce anume se aşteaptă de la ei. A urmat ziua de filmare. Mare parte dintre beneficiarii Samusocial din România nu au adăposturi, dar au multă minte şi imaginaţie. Fără această isteţime, inteligenţă, n-ar fi supravietuit condiţiilor în care trăiesc.
Reacții
Sabina Nicolae: Majoritatea beneficiarilor care apar în videoclip dorm peste noapte la adăpostul municipal Theodor Pallady. Pentru că nu au acces la internet, singura modalitate de a vedea clipul video este să ajungă la centrul nostru din şos Grozăveşti nr 82 bis, unde asistenţii sociali le pot oferi acces la calculatoare.
Începând din această săptămână, când vor veni la centru pentru a accesa serviciile sociale sau medicale, colegii le vor arăta şi produsul final.
Promovare
Sabina Nicolae: Poveștile pe care le prezentăm atât pe pagina noastră de Facebook, pe website cât și prin newsletter sunt spuse chiar de ei, de adulții străzii.
Odată prezentat un caz, încercăm să îl urmărim până la final, astfel încât donatorii să poată urmări evoluţia lui. La final, acesta poate avea satisfacția sufletească că a participat la salvarea vieții unui om, sau că a participat la îmbunătățirea condițiilor lui de trai. Suntem transparenți legat de activităţi şi cheltuieli deopotrivă. Tot ceea ce facem, facem cu mare convingere pentru beneficiarii Samusocial.
Categoria socială cu care Samusocial lucrează se confruntă cu situaţii de viaţă triste, iar proiectele pe care asociaţia le implementează aduc o îmbunătăţire a stării lor sociale şi medicale. Pentru a comunica încercăm să găsim variante de expunere cu care se poate rezona.
Obstacole in comunicarea ONG-urilor
Sabina Nicolae: Subiectele prezentate de ONG-uri sunt legate de problemele reale ale societății în care trăim. Pentru că soluțiile se implementează anevoios, iar în unele cazuri nu există, acestea nu constituie subiecte "fierbinți" care să crească audiențele.
Departamentele de comunicare ale ONG-urilor trebuie să fie cât mai transparente în prezentarea proiectelor și creative în strategia de implementare.
Atitudinea romanilor
Sabina Nicolae: În ultimii ani oamenii au devenit mai empatici în relația cu semenii lor și au început să se implice în campaniile de donații - bani sau lucruri de care beneficiarii noştri au nevoie.
În toate campaniile implementate de Samusocial din România am sesizat o creștere constantă a implicării publicului în acţiunile de donații – de la îmbrăcăminte și încălțăminte, până la cârje, cărucioare pentru bebeluşi sau donații în bani pentru intervenții chirurgicale nedecontate de asigurările medicale.
Mulţumim fiecărui donator în parte pentru că ne-a sprijinit în demersurile noastre. De asemenea, dorim să mulţumim formaţiei Toulouse Lautrec pentru că şi-au dorit o colaborare cu noi şi cu beneficiarii noştri în acest proiect.