Traseu artistic, cazul George Popa: de la Rahan in publicitate

Traseu artistic, cazul George Popa: de la Rahan in publicitate

La prima intrebare ne raspunde cu "Primele amintiri legate de desen sunt niste capete de cai desenate de bunicul meu". Capete de cai. Va fi un material bun, ne spunem in gand. George Popa este un artist care s-a lasat prins de bunavoie in lumea publicitarilor. Este art director la GMP, iar aceasta directoreala, ne marturiseste chiar el, il influenteaza in procesul creator.

George are o slabiciune pentru vopseaua in ulei, pentru ca aceasta are un timp de interventie suficient de mare pentru ambitiile lui: acelea de a-i studia pe maestrii romani in ale picturii. Stilul sau insa, este un dozaj potrivit intre relasim, simbolism si conceptual. Aici se simt, de fapt, influentele advertisingului. 

Insa nu vom vorbi numai despre pictura si publicitate in continuate, din simplul motiv ca invitatul nostru nu face doar pictura si publicitate. Printre directile artistice alese de el pentru a se exprima, mai mentionam si: desenul, grafica, colajul, pictura, instalatia, gravura pe metal.

 

De la un cearsaf

Primele amintiri legate de desen sunt niste capete de cai desenate de bunicul meu. Imi mai amintesc cum ma ajuta sa lipesc foile de hartie folosind faina si apa. Apoi, dupa ce am mai crescut un pic, in perioada copilariei eram fascinat de orice carte cu ilustratii.

In scoala generala eram un grup de prieteni pasionati de desen si incercam sa desenam personaje dupa eroii din benzi desenate, era un fel de intrecere intre noi, copiii, care deseneaza cel mai bine.

Personajul meu preferat era Rahan. Dupa perioada eroilor de benzi desenate, voiam sa pictez cu uleiuri pe panza, asa ca ma rugam de mama sa imi dea un cearceaf pe care sa il transform in panza de pictura, apoi, cu banii pe care ii aveam stransi mergeam la un tamplar sa imi faca sasiu sau sa imi casereze panza pe un placaj.

Am incercat tot ce se putea in materie de materiale de desen, uleiurile mi s-au parut extrem de potrivite pentru inceputul picturii, vopseaua in ulei are un timp de interventie foarte mare si ma ajuta in incercarea mea de a studia pictura dupa maestrii romani.

In timpul liceului, prin anii 1985-1988, mergeam destul de des la MNAR si zaboveam multe ore incercand sa inteleg cat mai multe detalii. Apoi mergeam acasa si incercam sa reproduc din memorie ce am vazut.

 

Inspiratia - cand si de unde?

Inspiratia mea vine de peste tot. Cateodata este rodul unei intamplari, o imagine vazuta intr-un anumit context, poate un cadru dintr-un film sau niste cuvinte citite pe care mintea mea le transforma in imagini.

Sunt fascinat de oameni, locuri, animalele. Cateodata par superficial deoarece nu incerc sa aflu toata povestea lor. Asta ma ajuta sa las si in lucrarile mele posibilitatea de a reinterpreta un inceput de subiect.

 

Procesul artistic

Pentru mine, desenul, grafica, colajul, pictura, instalatia fac parte permanent din stilul meu de viata.

Am un atelier micut in apartamentul meu din Baneasa si mai am un atelier mai mare langa Bucuresti. Sunt conectat permanent la arta. Cand iau o pauza de pictura, desenez, fac colaje si am reinceput sa lucrez gravura pe metal.

Jobul de art director ma tine destul de ocupat in timpul zilei si de aceea viata mea de artist vizual incepe de la 8-9 seara pana la 12-1 sau cateodata pana spre dimineata. De asemenea weekendul este binevenit pentru a-mi continua arta. Dupa ce imi fac o idee asupra subiectului, schitez direct pe panza cateva elemente si apoi incep sa pun culoare.

Prima ora de pictat este cea mai grea, nu este deloc simplu sa gasesti acel ceva pe care il cauti. Cam dupa 2 ore stiu sigur daca am creat un subiect si o compozitie bune, apoi imaginea  devine din ce in ce mai clara si atunci e momentul sa plusez si sa fortez subiectul sa iasa din zona de confort. Asta ma scoate din manierism si imi da posibilitatea sa vin tot timpul cu ceva nou.

 

Unde expui?

Prima expozitie personala a fost organizata in sediul IAA si am expus vreo 25 de lucrari. Atunci am vandut 3 lucrari si jumatate din bani i-am donat ARAS-ului.

Apoi am mai expus de 2 ori in cadrul galeriei Aiurart. Agentia de arta si Caragiale. Pentru Expozitia dedicata lui Caragiale am lucrat prima mea instalatie - un typography incandescent sapat intr-o caramida BCA. Instalatia se numea "Caldura Mare" si chiar degaja caldura.

 

Promovarea

Acum Facebook-ul si alte site-uri imi ofera o vizibilitate destul de buna.

Ma simt bine asa cum mi-am stabilit prioritatile, si las lucrurile sa se intample in ritmul lor. Asta imi da posibilitatea de a nu fi influentat de nimic si de a produce arta asa cum simt eu. Daca si cei din jur ma apreciaza, asta este o bucurie si mai mare.

 

Stilul propriu

Al meu este este un mix de realism cu simbolism si conceptual. Probabil ca experienta din advertising isi spune cuvantul, stiti vorba cu s-a mai facut asta, si de multe ori, chiar daca sunt intr-o directie vizuala si conceptuala buna, abandonez pentru a cauta o perspectiva noua sau chiar o tehnica noua.

 

Trei pictori preferati

Am foarte multi artisti preferati. Imi plac dramatismul si framantarea lui Francis Bacon.

Ma fascineaza time-freeze effect-ul lui Edward Hopper

Ii invidiez curajul lui Pollock.

 

Lucrarile tale. Preferatele

Keep calm and rolling stones este despre ce simt atunci cand pierd;

Stardust in my lunch este despre lucrurile scapate de sub control;

No worries my dear, I will clean up este despre relatii;

 

The Sky Trap este despre aventura, supravietuire;

The Falling este despre our dark side

Ce ma motiveaza sa continui este bucuria pe care o regasesc de fiecare data cand termin o lucrare si simt ca am pus o mica parte din mine acolo. Arta este un act de curaj si sinceritate care mai intai te face vulnerabil si mai apoi iti intareste increderea in sine. Nu te plictisesti niciodata, ai tot timpul alternative, trebuie doar sa alegi si sa te lasi purtat.

 

Ce urmeaza pentru tine?

Cel mai nou proiect al meu este in colaborare cu managementul GMP si se numeste ARTHOL. A pornit dintr-o nevoie de a da o alta dimensiune spatiului zilnic, de a interactiona la propriu cu energii creative. Am vrut sa ii fac si pe cei din jurul meu sa aprecieze arta si sa interactioneze cu ea.

Caut sa aduc in spatiul nostru artisti cu tehnici si stiluri diferite, sa creez oportunitati de colaborare si promovare a workului lor. Pur si simplu nu ma satur sa stau in lumea artelor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related