Un BroHouse cu specializare in branding

Un BroHouse cu specializare in branding

Nu stii niciodata de unde rasare specializarea unui business. Si daca esti chiar chitit sa fii antreprenor, sigur ajungi la ceva concret. Cum au facut fratii Oane, Costin si Horia, care, din nevoia fiecaruia de a se diferentia unul de celalalt, au ajuns sa-si faca agentie de branding. BroHouse i-au spus si-au pornit cu ea la drum, timizi, cu proiecte pro-bono, pentru portofoliu. 

Ca sa poata mai tarziu factura cu mai multa convingere, cei doi au depasit limitele intalnite in facultate, in Romania. Mai intai au trecut praguri de ONG-uri studentesti (Advice Students si VIP) si, mai apoi, au trecut si granite - catre Belgia, cu oprire la Katho University, catre Turcia, la Sakarya University si impreuna, in Anglia la Nottingham Trent University, sectiunea Branding si Identity Design.

Sunt 8 ani de cand BroHouse isi face veacul prin industrie, asa ca trebuia sa-i aflam povestea:

 

Fratii Oane, fondatorii BroHouse

Costin Oane: Noi nu am renuntat la scoala si nici nu am vandut masina. Mai mult, spre deosebire de Gates care a facut puscarie pentru „galagie” sau Steve Jobs care fuma „maria ioana” noi chiar am luat si bursa la facultate. Poate era nevoie sa facem si noi un gest de rebeliune impotriva sistemului, sa ne aliniem si noi la aceste „povesti de succes”. Eram, dupa cum spunea bunica noastra: niste copii cuminti, care au avut grija de carte.  

Amandoi am fugit din provincie, si am intrat cu multe sperante la Facultatea de Relatii Publice (SNSPA) din Bucuresti. La facultate nu am gasit ce ne-am dorit, insa am gasit ce cautam cu adevarat, in diverse proiecte ONG-iste, respectiv: eu in Advice Students iar Horia in VIP. Ai rade, dar chiar ne-am dorit sa terminam cu scoala, convinsi ca daca vrem sa facem ceva, trebuie sa incepem sa construim de la capat.

A fi elev in ziua de azi, fara indoiala, este o condamnare la un viitor incert. Iar lipsa unui orizont clar pentru noi, ne-a determinat sa ne punem intrebari.

 

De ce un studio de branding? Povestea

Horia Oane: Pasiunea mea si a lui Costin pentru branding s-a nascut cu mult inainte ca macar sa ne dorim o cariera in domeniu. Fiind 2 frati gemeni, problema identitatii ne-a urmarit aproape mereu, incepand de la scoala generala, liceu, prieteni etc.

Cred ca nimeni nu a acordat o asemeanea importanta de la o asemenea varsta pentru identitatea vizuala. Noi doi, nu numai ca ne-am confruntat cu aceasta lipsa de identitate, dar am si constientizat-o ca o problema si de aceea am si tratat-o ca o problema in conturarea personalitatii si identitatii noastre.

„A fi diferit” este cheia succesului in orice. Iar noi l-am inteles, ni l-am dorit, cei drept, fara sa fi avut vreo pregatire in aceasta directie. Pot spune astfel ca experienta personala, similaritatea dintre mine si fratele meu, a fost cea care ne-a invatat cat de importanta este diferentierea si crearea unei imagini distincte, fie ca vorbim de viata personala sau business.  

Mai sunt clienti care tin sa-mi aduca aminte „Horia, nu ai idee cat de mult ne dorim sa fim diferiti”. Ohh, tell me about it!

 

Decizia de a se specializa pe branding

Costin: La varsta de 22 de ani, am infiintat studio-ul de creatie BroHouse, impreuna cu Horia, insa sincer nu pot spune ca ne-am gandit foarte mult. Ne-am aruncat putin cu capul inainte. Cu siguranta, am fost putin inconstienti. Cred ca daca fiecare antreprenor ar sti drumul care il asteapta, probabil ca nimeni nu s-ar mai apuca de nimic. Nu stiu daca exista si norocul “antreprenorului-incepator”, deoarece in timp reusesti sa faci cam toate greselile posibile.  

Prea multe solutii de invatare si specializare pe zona de branding sunt inchise in Romania, insa sunt deschise in alta parte. De aceea am ales si calea studiilor in afara: in 2008 am urmat studii de „Business Management” in Belgia, la Katho University, iar Horia a urmat specializarea „Fine Arts” in Turcia, la Sakarya University. Nu a fost suficient pentru ca 4 ani mai tarziu, am plecat impreuna in Anglia si am terminat la Nottingham Trent University, prestigioasa sectie de profil „Branding and Identity Design”.  

Nu am fost niste „snobi” ai diplomelor. Ce-i drept, la 28 de ani am reusim sa adunam dosare de diplome, certificate de absolvire si premii la diverse concursuri. Probabil aceste „documente” ne-ar fi asigurat un job foarte ok. Toate aceste experiente au ajutat, insa pregatirea fiecaruia ca specialist nu trebuie sa se incheie la finalul unei facultati sau curs. Specializarea trebuie sa fie un proces continuu si dinamic si trebuie sa fie extrem de divers. Sa nu confudam specilizarea cu ultra-specializarea.  

 

Ovolutia portofoliului de servicii: 2008-2017

Horia: Romania este o tara care nu a avut foarte mult noroc in acest domeniu. Trecutul comunist a reusit sa stearga orice concept capitalist de marketing. Brandingul nu poate exista decat intr-o piata libera si concurentiala. Chiar si dupa 27 de ani de democratie, brandingul se afla intr-o faza de copilarie, este inca la inceput de drum (directia e buna), noi neavand nicio traditie in aceasta disciplina. Destinul brandingului in Romania a fost decis de perioada comunista si apoi completat de nenumaratele crize economice prin care trece aceasta tara.  

Portofoliul de clienti BroHouse a evoluat in stransa legatura cu intelegerea si aprecierea acestui domeniu. BroHouse a evoluat cu fiecare proiect in parte, portofoliul de clienti cuprinzand nume din ce in ce mai mari din online-ul si offline-ul autohton si international. Se implinesc aproape 8 ani jumatate de cand am inceput BroHouse, de cand construim “branduri de poveste” la cel mai inalt nivel, insa adevaratul succes este dat de valoarea generata de brandul construit pentru afacerea fiecarui client in parte.

 

Clientii

Horia: In decursul anilor cred ca am reusit sa acoperim destul de multe industrii si domenii de activitate. Sunt convins ca nu le-am acoperit pe toate si nici nu facem un obiectiv din asta. Majoritatea clientilor sunt antreprenori cu un business stabil sau la inceput de drum care vor sa-si defineasca mai bine ceea ce pot sa faca, sa-si constientizeze punctele forte si sa se prezinte mai bine.

As evita sa spun ca ii ajutam sa se vanda mai bine, pentru ca nu acesta este rolul nostru. Noi incercam sa-i ajutam sa se exprime cat mai eficient si mai relevant afacerii, si pentru aceasta, ne propunem sa ajungem la miezul de autenticitate al fiecarui proiect pentru a le putea formula cat mai bine valoarea adaugata pe care o aduc prin afacerea lor.   

 

Primele proiecte

Costin: Primele proiecte au fost pro-bono. Nu puteam indrazni sa facturam fara sa avem un mic portofoliu de lucrari. Nici nu a fost foarte greu sa obtinem astfel de proiecte. O mare parte din clientii cu care am plecat in proiectele pro-bono ne-am intalnit si ani mai traziu in proiecte mai mari si mai complexe pentru care am taiat si cateva facturi. Din toate proiectele de inceput am castigat experienta, prieteni, dar si oameni din industrie care ne-au recomandat mai departe.  

Aproape in fiecare an de activitate, am ales un proiect care ne-a placut super mult si pe care l-am realizat in regim pro-bono. E un exercitiu foarte bun si ar fi excelent daca am putea tot mai multi sa facem asta, si nu doar in a muta produse de pe rafturi in cosurile de cumparaturi ale consumatorilor.

 

Cel mai complex proiect

Costin: In 8 ani de BroHouse am reusit sa ne intalnim cu multe proiecte complexe, atat din punct de vedere al dificultatii cat si a marimii proiectului. Un proiect mai recent care ne este extrem de drag este Castelul Bran, cel mai important obiectiv turistic din Romania. Pe langa valoarea istorica, castelul vine la “pachet” si cu o legenda extrem de seducatoare capabila sa atraga turisti, producatori de evenimente, de entertaimant etc.

Din perspecitva brandingului, tot ce conteaza este povestea, iar efortul nostru a fost sa lipim tot mai mult legenda contelui Dracula de Castelul Bran.  

Practic aveam o poveste care este un izvor de imaginatie si mister si aveam si o locatie, care este in sine o sursa de aventura si inspiratie. Doua ingrediente ce pot genera un business extrem de frumos, din perspectiva brandingului. De mai bine de 1 an, am reusim sa comunicam impreuna aceste doua elemente, print-o serie de elemente grafice care au populat muzeul castelului, materiale promotionale pentru targuri internationale, materiale interne etc.

Pozitionarea castelului Bran in aceasta directie nu este relevanta numai din perpectiva de business care poate sa o genereze, dar si din nevoia de consolidare a brandului de tara.  

 

Briefurile si cunostintele clientului

Costin: Brieful este acel document care pleaca de la client si care contine date esentiale despre liniile pe care ar trebui sa le urmareasca orice produs, idee sau serviciu, un instrument care nu permite ca orice idee creativa sa fie intamplatoare. Exercitiul scrierii oricarui brief de catre client este un excercitiu de autocunoastere,  care te obliga la claritate, la o definire mai buna, o cunoastere mai larga a pietei etc.   

Majoritatea anterprenorilor isi construiesc ideile de business pe o presupunere: "eu cred ca" sau "mi-ar placea". Eu cred ca piata de luxury este foarte mare (sau in crestere) si magazinul meu de bijuterii hand-made o sa fie un succes”. Cat de mare e? Cat de mari si multi jucatori sunt si cat detin din piata? Pe ce procent te poti bate si tu din piata? 

Facem presupuneri de business in fiecare zi si asta poate inseamna un risc, insa cu un brief foarte clar si bine scris, completat de alte cateva ore de discutii si „sapaturi”, impreuna cu un management corect, poti sa speri la un start corect si o intelegere mai buna a business-ului tau de catre publicul tinta. Rolul personajului creativ capata tot mai mult o functie de managament alaturi de conducerea business-ului.   

 

Cele mai mari dificultati intalnite

Cred ca principala dificultate este sa reusesti sa-ti pastrezi entuziasmul intr-o tara ca Romania, care se zbate intr-o cumplita criza economico-sociala, confuza si parasita de cei educati si puternici. Sa vorbim si de taxe? Poate cu alta ocazie.

A doua provocare a noastra a fost sa rezistam intr-o piata dominata de competitori "rai", adica cei care “strica piata”, care violeaza orice cod etic, actioneaza gresit si haotic, iar apoi toata imaginea aia gresita se rasfrange asupra intregii industrii, lansand o amprenta cu care este foarte greu de luptat.

Este loc sub soare pentru fiecare, insa mi-as dori sa avem parte de o competitie buna, de acei jucatori care se straduiesc sa fie performeri, care actioneaza profesionist, corect si sustin progresul industriei. 

Este greu pentru un profesionist-practician sa lupti cu modele lipsite de substanta si "pretul cel mai mic" care au virusat aproape toate domeniile. Cand vad un proiect cu adevarat fain, mai intai ma gandesc ce educat si curajos trebuie sa fi fost clientul respectiv care a ales solutia agentiei. Meritul este al agentiei, dar si a clientului.  

 

Un branding misto facut de altii

Horia: Un proiect de branding care imi devine din ce in ce mai drag mie este Dove, realizat in 1995 de celebrul designer canadian, Ian Brignell.

Logo-ul Dove este unul dintre cele mai recunoscute si apreciate logo-uri din industria de cosmetice. Are o identitate exceptionala, care inspira puritate, eleganta, iubire. Toate aceste valori completeza foarte bine valorile brandului. Insa succesul brandingului Dove nu inseamna doar o identitate reusita, ci si o misiune care trebuie sa produca emotie in randul publicului prin promisiunea zilnica: ajutam sa iti descoperi frumusetea”.

 

Proportia clientilor - nationali si internationali

Horia: O cifra exacta e destul de greu sa-ti spun. In mod cert numarul proiectelor din Romania este covarsitor mai mare. Posibil sa fie un 80% nationali si 20% din afara Romaniei. Pe viitor ne-am propus sa reusim sa atragem mai multe proiecte internationale.  

 

Promovarea agentiei: abordare 

Costin: O sa iti spun acum un “secret” care pare greu de crezut: in toti cei 8 ani de zile, nu am derulat nicio campanie de promovare pentru studioul BroHouse. Si nu pentru ca suntem niste vedete, ci pentru ca retelele clasice de promovare nu functioneaza in aceasta industrie, iar cantitatea nu este un obiectiv pentru noi.

Cred foarte tare in recomandare. Daca reusesti sa multumesti un client, exista sanse mari ca acesta sa devina un agent de publicitate pentru tine sau chiar sa te reintalnesti cu acelasi client in alte colaborari.  

 

Contextul pietei de branding din Ro

Aprecierea si intelegerea fata de acest domeniu este intr-o faza timida, de inceput. Evolutia este buna, pentru ca incet, incet se formeaza o infrastructura de specialisti in branding si design in Romania. Toate acestea se intampla in stransa legatura cu nevoia de schimbare tot mai clara a companiilor. Desi aveam o intarziere istorica dar si un handicap in ceea ce priveste debutul acestei industrii de branding, nu pot spune ca in 27 de ani de capitalism si globalizare, Romania sta mai prejos in comparatie cu alte tari.  

Cred ca aprecierea si importanta acestei discipline o sa fie tot mai evidenta in randul clientiilor care vor fi obligati de presiunea competitiei sa nu mai amane aceasta etapa. Brandingul nu mai este o optiune facultativa intr-o piata aglomerata si competitiva.  

 

Directii pe viitor

Pentru urmatoarea perioada avem in vedere cresterea echipei, ceea ce presupune un efort mai mare de vanzare, spre obtinerea unui portofoliu mai mare de clienti, cu proiecte mai mari si solutii de branding integrate.  

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related