TEDxCluj 2017, la final: „Am mintea plina de ganduri si ma duc sa le gandesc”

TEDxCluj 2017, la final: „Am mintea plina de ganduri si ma duc sa le gandesc”

TEDxCluj 2017 pe scurt: Vulpea din „Micul Print”, urmele de pasi de pe Luna si misiunile ca pe Marte, tesut uman construit cu imprimante 3D, robotii si meseriile viitorului, calatoria atemporala, gasirea vocii si efectul Fluture. Medicul neurolog Bogdan Florea este castigatorul TEDxCluj Award, pentru proiectul in premiera nationala „Reteaua de telemedicina in epilepsie”.

Peste o mie de persoane pasionate de cunoastere, doritoare de inspiratie si deschise spre inovare s-au strans la TEDxCluj 2017, eveniment desfasurat sub motto-ul „Going Beyond”. Editia din acest an a conferintei s-a desfasurat la sediul Operei Maghiare.

„Temele propuse la aceasta editie s-au imbinat intr-un mod cat se poate de fericit cu asteptarile participantilor, provocati sa gandeasca, sa-si imagineze, sa scrie si chiar sa cante. Ne-am incarcat cu totii bateriile pentru inca un an, in cadrul celui mai mare eveniment TEDxCluj de pana acum”, a declarat Cristian Dascalu, curatorul TEDxCluj.

TETAPOLIS, in parteneriat cu TEDxCluj, a prezentat TEDxCluj Award 2017. Aflat la cea de-a doua editie, premiul i-a fost acordat medicului neurolog Bogdan Florea, initiatorul primei retele nationale de telemedicina in epilepsie. „Ca parc stiintific si tehnologic, TETAPOLIS isi asuma prin activitatea desfasurata o participare activa in schimbarea paradigmei din „Cluj-Napoca, un oras de export al ideilor inovative” in „Cluj-Napoca, un oras de incubare a ideilor inovative”, sustinand acele idei care schimba lumea in care traim prin cercetare si inovare.

Mai mult decat atat, acest premiu reflecta o validare a potentialului inovativ al acestor idei’’, a declarat Mihai Coca, director de dezvoltare TETAPOLIS. De asemenea, in calitate de partener TEDxCluj, Emerson, in dorinta de a contribui la raspandirea ideilor care merita sa fie infaptuite, a premiat castigatorul TEDxCluj Award 2017.

In cadrul primei teme a conferintei, „Spatiul cosmic”, Pierre-Philippe Mathieu a prezentat o perspectiva cosmica asupra fragilitatii Pamantului si a noastra, ca oameni, trecand in revista misiunile de observare a planetei si importanta cercetarii Pamantului din afara sa pentru dezvoltarea civilizatiei umane.

Ideile i-au fost continuate de Philippe Lattes, care a urcat pe scena TEDxCluj cu o propunere indrazneata pentru antreprenori: explorarea domeniului spatial, datorata democratizarii accesului la aceste date si ieftinirii tehnologiei spatiale – inclusiv nano-satelitii. Gernot Gromer a invitat apoi audienta spre... Marte, povestind din experienta sa de „pilot de incercare” pentru conditiile planetei rosii, desfasurate in cele mai neobisnuite locuri de pe Pamant. S-a ajutat si de un indemn: „Nu-mi spuneti ca cerul e limita, cand pe Luna sunt urme de pasi”.

A doua sectiune a zilei, „Inovare”, a inceput cu Julio Cesar Aleman, care le-a aratat participantilor cum constructia de tesuturi umane in afara corpului, pe baza tehnologiei 3D, devine tot mai mult o realitate si va contribui in anii urmatori la tratarea eficienta a unor boli precum cancerul. I-a urmat Florin Talpes, care a indemnat managerii si liderii de echipe sa inlature gogoasa emotionala in care se infasoara tot mai multi tineri profesionisti si sa incurajeze tehnologia disruptiva.

Pronosticul lui Varujan Pambuccian pentru urmatorii ani este ca robotii vor inlocui total categorii de servicii precum lucrul la banda si relatiile cu clientii, iar oamenii se vor reorienta spre domenii unde gandirea umana este obligatorie. George Buhnici a vorbit despre visurile SF-urilor de altadata, devenite acum realitate, si despre posibilitatea repetarii fenomenului si la SF-urile de acum. Giorgio Fabbri a explicat importanta muzicii in dezvoltarea individuala si colectiva prin patru pasi: repetare, extindere, inovare si trairea momentului.

Cea de-a treia sectiune TEDxCluj 2017 a fost „Calatoria”. Marius Chivu a vorbit despre experienta personala a fiecarei calatorii, diferita de la un om la altul, chiar tovarasi de drum. I-a urmat Veronica Soare, cu o prezentare a calatoriei personale de 910 km – Camino de Santiago. Andreea Rosca a mutat apoi discutia spre calatoria profesionala si curajul de a schimba lumea prin antreprenoriat. Discursul inspirational al Melaniei Medeleanu a indemnat audienta sa-si gaseasca vocea – cauza care il inspira pe fiecare.

„Dincolo”, cea de-a patra sectiune a evenimentului, a debutat cu cuvintele si muzica Teodorei Enache, o imbinare unica de doina si jazz. La invitatia Cristinei Dobrescu, sutele de participanti au scris apoi cate-o scrisoare adresata unei persoane dragi. Rusandra Cojocaru a vorbit despre inovare si importanta de a face ce-ti place. Paul Bourne a incheiat discursurile printr-un exemplu dantelat de interconectivitate a faptelor fiecaruia.

Prezentarile invitatilor au fost completate cu interventii artistice sustinute de naistul Radu Nechifor, dansatorul de step Adrian Stramtu si desenele lui Paul Dumitru, iar participantii la TEDxCluj au avut ocazia sa se implice intr-un proiect colaborativ inedit, realizat cu o placa de lemn si o mie de cuie.

Concluzia i-a apartinut lui Iv cel naiv, poetul necunoscut care a dat voce evenimentului cu ajutorul lui Mimo Poetul, intr-un inedit duet de prezentare, in premiera in Romania: „Dragule mim, draga audienta, va multumesc! Eu am mintea plina de ganduri si ma duc sa le gandesc.”

TEDxCluj 2017 - Going Beyond a fost powered by NN Romania. Pentru al doilea an consecutiv, compania de asigurari de viata, sanatate si pensii private a contribuit si in acest an la oferirea de experiente memorabile pentru comunitatea TEDxCluj, iar Parteneriat pentru Arte a sustinut colaborarile creative.

Parteneri principali: Cluj HUB si TETAPOLIS. Parteneri: Emerson, Telenav, Farmec, Betfair. Catalizatori: Parteneriat pentru Arte, EXIMTUR, City Plaza, ARIES Transilvania, Vitrina Advertising, AMM Design, Get Pony, RDS-RCS, Meron, Demmers Teahaus, Donuterie, Iulius Mall.

Un aport special la aceasta editie TEDxCluj l-a avut ARIES Transilvania. Impreuna cu doua dintre companiile sale membre – AROBS Transilvania Software si Indeco Soft - ca reprezentanti ai comunitatii inovatoare de IT din Transilvania de Nord, implementeaza un proiect finantat de Agentia Spatiala Europeana (ESA), care va sta la baza dezvoltarii antreprenoriale in regiune in domeniul Spatiului si al tehnologiei: EO ClimLab.

Parteneri media: Sinteza, Adevarul, Stiinta & Tehnica, ZeList Monitor, Revista CARIERE, Revista Biz, StartUp Cafe, IQads, SMARK, Transilvania Reporter, Zile si Nopti, InfoTrafic, Monitorul de Cluj, I Love Cluj, Cluj.com.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related