La inceput de secol XX, pe Ion Brezoianu 23 era sediul ziarului „Universul”. Birourile erau in Palat, iar tipografia, in corpul din spate. Palatul Universul de azi e hub cultural, unde „locuiesc” Apollo111, Fix me a drink, cafenele si birouri de agentii. LINOTIP, Centru Independent Coregrafic, e cel mai nou dintre ele. Se cheama asa pentru ca la etajul 1, unde centrul si-a instalat sediul si spatiul pentru spectacole, se afla linotipia ziarului, adica locul unde masinile tipareau ziarele.
Proiectul a fost lansat in august 2016, primele activitati - ateliere, in cea mai mare parte - au inceput in octombrie, iar din februarie, au lansat si primele spectacole de dans contemporan.
Arcadie Rusu si Ioana Marchidan, coregrafi si dansatori, sunt cei care au initiat proiectul. De opt ani tot cautau un spatiu in care sa poata repeta, construi spectacole si tine ateliere. Unul constant. Pe langa nevoile lor, mai stiau si ca publicului ii trebuie un loc unde sa vada si sa inteleaga dansul contemporan. Stiu ca e e nevoie timp, rabdare si energie, ca mai intai o sa fie o perioada de educare si formare a publicului, dar simt ca momentul e potrivit si pot contribui la procesul asta.
Despre cum au lucrat la proiect - inclusiv identitatea vizuala si comunicarea - , dar si despre spectacolele lor, Arcadie Rusu, directorul LINOTIP, ne zice mai multe. Aperitiv:
Mi se pare ca acum poate fi o perioada buna pentru dezvoltarea dansului contemporan si a artei coregrafice pe plan local. Imaginati-va ca in Franta elevii si studentii fac dans contemporan la ora de sport, iar la noi multi nici macar habar nu au ce este acesta.
Punctul de pornire
Spatiul a aparut din mai multe nevoi reale pe care le are un dansator sau coregraf. Eram in cautarea unui spatiu constant, a unui spatiu mai modest, in care sa putem crea, repeta, in care ne putem antrena, dansa, construi spectacole si tine ateliere. Aceasta nevoie o aveam cam de 8 ani incoace.
Coregrafia este o arta speciala care lucreaza direct cu cel mai concret instrument, cu propria materie si anume corpul. Aceasta cultura legata de dans si de exprimare prin corporalitate este foarte putin vazuta.
Ideea de a construi un spatiu care sa acopere nevoile unui grup de artisti, proportional cu nevoia publicului de a putea vizita constant un spatiu cu spectacole de dans contemporan, de a putea pearticipa la ateliere, a dus in cele din urma la ideea unui centru coregrafic. Aceasta idee a venit din clipa in care am vazut spatiul.
Echipa
- Arcadie Rusu - Director LINOTIP, coregraf, dansator
- Ioana Marchidan - Director artistic la LINOTIP, coregraf, dansator
- Hermina Stanciulescu - Art Director, PR & comunicare.
- Alexandru Suciu - Compozitor & Sound Designer
- Ioana Calin - Manager & coordonator de proiect
Artisti colaboratori:
- Dansatori/performeri in spectacolele „Babel„, „2 Femei Contemporane”, „Nesomn”, „Promised Land”: Diana Spiridon, Galea Bobeicu, Ioana Marchidan, Alex Calin, Alin State, Arcadie Rusu, Stefan Lupu, Attila Bordas, Istvan Teglas, Flavia Giurgiu, Briana Stanciu.
- Compozitori: Alexandru Suciu , Vasile Gherghel.
Despre piata si scopul LINOTIP
Dupa cum se poate vedea, si vorbim acum de Capitala, nu exista o prea mare diversitate a evenimentelor coregrafice si in special a spectacolelor de dans contemporan. Din pacate la ora actuala, nu avem nici macar o companie finantata de ministerul culturii, cu atat mai mult una independenta. Cand zic companie, ma refer la o structura dupa forma multor altor pe care orasele Europei le are sau similare teatrelor la noi. Adica, spatiu de lucru si sala de spectacole, buget, oameni angajati pe diverse departamente. Deci prin urmare neexistand produse, nu exista nici piata.
Trecand peste aceste detalii, totusi mi se pare ca acum poate fi o perioada buna pentru dezvoltarea dansului contemporan si a artei coregrafice pe plan local. Imaginati-va ca in Franta elevii si studentii fac dans contemporan la ora de sport, iar la noi multi nici macar habar nu au ce este acesta. E un adevar trist, dar nu este vina lor.
Asa ca nevoie este, dar pana atunci oamenii trebuie sa inteleaga de ce, de ce dans contemporan si nu altceva? Pentru asta trebuie timp, rabdare si energie, este pur si simplu o perioada de educare si formare a publicului asupra acestui fenomen.
Principalul scop al spatiului LINOTIP este sa incercam sa avem mereu un numar din ce in ce mai mare de spectacole, in ideea de a crea un repertoriu constant. Eu nu cred ca dansul are publicul pe care il consuma rapid.
Provocarea este sa ajungem la cat mai multe categorii de varsta si paturi sociale. Aproximativ majoritatea oamenilor danseaza sau le place sa faca miscari pe ritm, muzica. De ce nu ar fi interesati sa vada si alt fel de control, emotie, sens, idei pe care un specatcol le poate aduce folosind corpul?
Finantarea
Investitia a venit din resurse proprii, care la randul lor au venit prin multa munca, speranta si ambitie, acumulate in ani de zile.
Pana in acest moment nu am beneficiat de vreo finantare sau vreun proiect care sa ne sustina direct in acest demers artistic. In schimb multi prieteni au apreciat initiativa noastra si ne-au sprijinit cu ce au putut fiecare, iar asta ne da incredere si convingere.
Posibili parteneri
Da, desgiur avem in plan sa colaboram cu branduri sau institutii, urmeaza sa vedem in ce masura exista interes reciproc, dar suntem convinsi ca in viitor vom colabora cu institutii si ca am putea face parteneriate cu finantatori.
Pregatirea lansarii
Activitatile noastre au inceput din luna octombrie, prin ateliere, workshop-uri, ca mai intai sa existe un rastimp in care sa putem promova spatiul, activitatile si scopul lui. In paralel, am lucrat la doua noi spectacole, care au intrat in stagiunea LINOTIP.
Identitatea vizuala
De partea de branding si identitate vizuala se ocupa Hermina. Suntem mereu deschisi la idei noi pe care le discutam si anlizam, dar cel mai important detaliu cred ca este sa iti gasesti o identitate proprie atunci cand verifici in ce masura ceea ce faci creeaza interes.
Am avut de-a lungului timpului mai multe denumiri la care ne gandeam pentru o structura, fie companie de dans, fie un ONG. Dar parca nimic nu se potrivea cu ideea acestui spatiu. Exact pe acest etaj, in acest loc, in perioada in care tipografia Universul functiona se afla Linotipia.
LINOTIP, linotipuri, s. n. Masina tipografica care (prin apasarea unor clape) culege si toarna literele in randuri intregi. – Din fr. linotype.
Mi-a placut cum suna si m-am gandit sa pastrez ceva din memoria acestui spatiu. De aici a venit ideea de LINOTIP, iar Centrul Independent Coregrafic a fost ceea ce am simtit ca se potriveste activitatilor pe care ni le-am propus sa le dezvoltam aici.
Cu alte cuvinte, spatiul m-a inspirat in gasirea numelui si a sensului care sa insuseasca mai departe directia in care mergem.
Comunicarea
De PR & Comunicare se ocupa Hermina, deocamdata ne promovam prin retelele de socializare, interviuri tv, radio, publicatii, blog-uri etc.
Dar cea mai buna promovare cred ca ramane parerea publicului, care transmite si recomanda altor potentiali spectatori si consumatori de dans spectacolele si evenimentele pe care le derulam.
Primele spectacole
„Babel” (concept, coregrafie: Arcadie Rusu) si „2 Femei Contemporane” (concept, coregrafie: Ioana Marchidan), spectacole create in coproductie cu Centrul National al Dansului Bucuresti si LINOTIP Centru Independent Coregrafic.
Sunt doua spectacole diferite, care abordeaza teme diferite, prin modalitati diferite de exprimare. Si aici revin cu ideea de a oferi diversitate in inceputul de formare a meniului care va sta la baza stagiunii LINOTIP.
„2 Femei Contemporane”, foto Alina Usurelu
Colaboratorii: artisti si institutii
In acest moment colaboram cu mai multi coregrafi, atat din tara, cat si din afara, la capitolul ateliere, cursuri worshop-uri. Urmeaza si o serie de alte proiecte, bineinteles cela mai importante fiind spectacolele de dans, fie invitate, fie create si prezentate la LINOTIP. Deasemenea cautam modalitati sa sprijinim si artistii coregrafi emergenti.
Criteriile de selectie tin de directia si estetica artistica pe care ne-am propus-o.
In acest moment, colaboram cu CNDB, dar suntem deschisi la propunerile oricarei institutii sau a artistilor din comunitate, la care putem sa raspundem in functie de etapa in care ne aflam si posibilitatile pe care le avem in acest moment.
Spectacole viitoare
In acest moment pregatim sa integram in stagiune alte doua spectacole pe care le avem: „Nesomn” si „Promised Land”, semnate de Arcadie Rusu.
In paralel, lucram si pregatim terenul pentru urmatoarele productii, care urmeaza sa imbogateasca repetoriul de la LINOTIP Centru Independent Coregrafic.