22 de zile de protest, 22 de povești. O carte pentru copii inspirată de #rezist

22 de zile de protest, 22 de povești. O carte pentru copii inspirată de #rezist

Ohohoho, dragii mosului, cate cuvinte au curs pe Facebook in legatura cu protestele din aceasta iarna, dar cate au mai curs in legatura cu copiii care au participat la ele. Si cata inflacarare si suparare, ajunse chiar la nivel de plangeri la Protectia Copilului, au mai dat roata printre prieteni, transformand astfel oameni calmi si echilibrati in torte polemice inflamate. 

Nu o sa facem nefacuta sa reluam aceasta tema de dezbatere. Ci doar sa vorbim despre unul dintre efectele ei: o carte interactiva de povesti pentru copii inspirata de protestele din Romania. 

Ideea este a Andreei Tanasescu, fondatoarea La Blouse Roumaine, cea care a avut si initiativa ca 24 iunie sa fie "Ziua Universala a Iei”.

Andreea explica, mai jos, care sunt pasii ca aceasta carte sa apara in librarii si cat de mult a calatorit pana acum ideea spre realitate.

 

 Ideea

M-au inspirat mult imaginile cu copii din Piata Victoriei si de oriunde romanii au iesit in strada.

Urmaresc de mult ideea participarii copiilor la proteste sau revolutii. Ei sunt un mesaj al viitorului, al  sinceritatii si al pacii. Copiii aduc schimbarea, ne obliga sa o facem.

Insa in Piata Victoriei, acolo unde am fost si eu cateva seri la rand, s-a intamplat ceva mai mult decat un protest sau o revolutie. In Piata Victoriei  s-a nascut o miscare extraordinara, in care spectacolul, creativitatea, art performance-ul colectiv si educatia au generat samburele unui nou mod de manifestare si comunicare interumana.

Cand am vazut continutul generat in social media din toata lumea, am vazut si acesta carte de povesti pentru copii.

 

Povestea desenului - coperta

Ilustratia Cristinei Ion e absolut magica, la fel ca atmosfera de la proteste. Felul in care intunericul si fulgii de zapada se transforma in luminite care formeaza o Romanie solara in mainile fetitei este cea mai frumoasa metafora a aspiratiilor noastre. Usor de inteles pentru copii de toate varstele. Fetita e un simbol, suntem noi toti.

Nu stiu povestea din spatele ei, insa. Vom afla in curand. A aparut in newsfeed-ul meu si a devenit instantaneu imaginea copertii pentru cartea de povesti.

 

 

Propuneri de implicare?

Da, am primit foarte multe. Monica Badiu m-a ajutat sa creez aseara un grup pe Facebook pentru brainstorming si organizare. Am ceva emotii, desi am mai facut multe proiecte de acest gen.

 

Cartea

O vad ca pe o carte colaborativa la care poate participa oricine. Momentan m-am gandit sa lansam un call pentru povesti si continut in urma caruia sa alegem 22 texte si 22 de artisti care sa ilustreze cartea.

22 este numarul zilelelor in care oamenii au stat in strada. Mi-as dori sa avem si copii care sa contribuite, vom rafina ideile in perioada urmatoare.

Website-ul cartii poate deveni o scoala online de civism si storytelling. De altfel am propus ca eventualul profit rezultat din vanzarea acestei  carti sa fie reinvestit in educatie civica si creativa.

 

Cum se poate transforma civismul in poveste

Povestile ne ajuta sa gasim sensul, povestile ne ajuta sa ne cream o viziune asupra lumii si despre noi insine. Cred ca fiecare mare poveste are doza ei de civism. Fiecare erou sau eroina este arhetipul unei comunitati.

Se lupta pentru binele tuturor. Iar eroii din povesti, din filme, au fost prezenti in Piata. Povestea ne ajuta sa fim empatici si transmitem mai departe un mesaj. Este in gena noastra.

Trebuie sa reinvatam sa fim o comunitate si sa spunem povesti.

 

Implicarea personala

In primul rand cu o poveste. Apoi, in rol de creativ, in tot procesul de fabricatie al acestei carti. Trebuie sa pastram spiritul protestelor. Acolo nu am fost eu, am fost noi. La fel se va intampla si cu cartea.

Viitorul are autor colectiv (un mesaj genial preluat de la Autor, Targul de bijuterie contemporana).

 

Cea mai frumoasa poveste din copilarie

Cea mai frumoasa poveste din copilaruie a fost "Inima De Aur". Era povestea unui supererou care facea tot felul de lucruri extraordinare pornite din inima lui mare, stralucitoare, ca o inima de aur.

Mi-o spunea tata si cred ca multe din aventurile lui Inima de Aur erau inventate de el. Asta mi se parea fascinant, niciodata nu se repeta, era mereu alta. Cumva fetita cu Romania luminoasa in maini e Inima de aur din copilaria mea.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related