Arta din strada si simpatizantii ei de la Urban Collectors

Arta din strada si simpatizantii ei de la Urban Collectors

Doua simpatizante mai exact, Alexandra Soldanescu si Ioana Ilie, al caror mod de a sustine graffiti-ul si street art-ul a fost sa dea drumul unui proiect care sa le aduca pe cele doua la nivelul artelor institutionalizate, adica la nivelul celor promovate si studiate in scoli. Inca mai e de munca pentru asta, caci stim cat de scortoasa este legea vizavi de murdariile alea colorate si muncite de pe pereti. 

Alexandra si Ioana s-au cunoscut pe vremea cand erau voluntare in cadrul Komunitas, un ONG dedicat artei comunitare. Cativa ani mai tarziu, asociatia Quantic, fondata de Ioana, care sustinea deja, printre altele, street art-ul si graffiti-ul, se match-uia cu proiectul initiat de Alexandra, Urban Collectors.

Prima actiune a fost Re:mapping, un festival de 10 zile, care a adus la Roman atat grafferi din Romania, cat si din Italia. A urmat publicarea revistei de specialitate cu acelasi nume, care cuprindea si portofoliile participantilor, si deschiderea unui spatiu care sa serveasca drept biblioteca de profil si loc de networking si tinut cursuri.

Sunt multe actiuni Urban Collectors care s-au intamplat in cei 3 ani de existenta, iar eu risc sa ma intind prea mult. Hai sa aflam toata povestea incepand de mai jos. 

 

Alexandra si Ioana, prietene de 7 ani

Ioana: Intotdeauna am fost interesata de desen, cu toate ca am terminat un liceu cu profil mate-fizica si am absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii Universitatea Bucuresti. Am cunoscut-o pe Alexandra in timp ce lucram la Komunitas, un ONG in cadrul caruia la momentul acela dezvoltam proiecte de arta comunitara participativa cu copii si tineri de la scoli din cartierul Ferentari.

Ne-am imprietenit si am lucrat impreuna cativa ani, iar mai tarziu, cand am infiintat asociatia Quantic, i-am propus Alexandrei sa continuam sa lucram impreuna si ea a venit cu ideea sa dezvoltam primul nostru proiect axat pe miscarea de street art si graffiti, o miscare pe care o urmaream si apreciam de ceva vreme.

Alexandra: Eu am avut parte de tot felul de experiente in scoala si mi-a fost foarte greu sa ma decid doar asupra unui singur lucru, mi-am dorit sa fiu dansatoare, apoi am facut liceu de fizica-chimie si mi-a placut fizica, am incercat sa studiez dreptul si am abandonat pe parcurs, apoi am descoperit fotografia si arta video la Universitatea de Arta unde am interactionat din plin cu arta contemporana.

Tot aici am descoperit arta urbana si oamenii din spatele ei. Acum cochetez cu teoria la CESI (Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii). Prietenia cu Ioana a inceput acum 7 ani si in timp am invatat foarte multe una de la cealalta, am avut parte de tot felul de experiente care ne-au apropiat si ne-au intarit ca echipa.

 

Sub umbrela Asociatiei Quantic, proiectul Urban Collectors

Ioana: Am infiintat asociatia Quantic cu niste prieteni la inceputul anului 2013. Alexandra dezvoltase deja conceptul Urban Collectors, ca fiind o platforma dedicata miscarii de street art si graffiti, pe care urma sa o dezvoltam in proiectele noastre viitoare.

Primul proiect de graffiti pe care l-am coordonat a fost Re:mapping – un festival de street art si graffiti cu artisti urbani din Romania si din Italia, care a avut loc in 2014 in orasul Roman. 20 de artisti au desenat timp de zece zile pe peretii unei scoli dintr-un cartier periferic si pe peretii unui centru pentru copii si tineri cu autism.

A fost un proiect pilot si destul de dificil si am invatat super multe lucruri din aceasta experienta: de la interactiunea cu autoritatile pentru obtinerea autorizatiei si pana la planificarea in detaliu a tuturor activitatilor (selectia artistilor, achizitia materialelor, obtinerea schelelor, coordonarea artistilor in efortul lor de a desena pe un perete comun, coordonarea unor ateliere artistice pentru copiii si tinerii din comunitate).

La finalul proiectului Re:mapping, am editat si prima publicatie de graffiti aparuta sub umbrela Urban Collectors. Revista Re:mapping cuprinde portofolii ale artistilor urbani implicati activ in proiectul de la Roman si a fost lansata in Bucuresti, la sediul asociatiei Quantic.

Cu ocazia lansarii revistei Re:mapping am realizat ca este nevoie de un spatiu de socializare si solidarizare intre artistii urbani locali si ne-a venit ideea sa infiintam o biblioteca de profil. In acelasi timp, experienta acestui festival ne-a atras atentia asupra faptului ca miscarea de street art si graffiti este inca o miscare urbana puternic masculinizata – la Roman doar 3 dintre artistii participanti erau femei – si de aici a aparut ideea unui proiect in care sa cautam artiste interesate sa devina active in aceasta miscare si sa le incurajam sa se auto-reprezinte prin street art si graffiti.

Alexandra: Asociatia Quantic a aparut ca o platforma pentru cei care doreau sa isi puna in practica initiativele activiste, un grup de oameni cu multe idei si multa energie. Un lucru ne era clar tuturor ca vrem sa ne implicam in zona sociala, dar directiile erau diferite.

Stiam care sunt problemele artistilor contemporani din acea perioada. Din facultate eram atrasa de zona artei sociale si activam in cercurile artistilor urbani. Asa a aparut Urban Collectors, o platforma dedicata artistilor “invizibili”, underground si unei arte care nu este institutionalizata.

Experienta proiectului Re:Mapping a constat in multe emotii, in multa munca si in planificarea pana la cele mai mici detalii iar feedbackul primit ne-a motivat sa continuam.

Ne-am dorit de la inceput sa oferim o experienta cat mai completa artistilor si artistelor implicate, sa nu fie clasicul festival de arta urbana, unde artistul/a se gaseste in fata peretului si deseneaza, interactioneaza foarte putin cu ceilalti participanti si cu comunitatea locala.

Asadar am incercat sa-i ascultam, sa aflam care sunt problemele lor, i-am incurajat sa se sustina reciproc. Si pe viitor, sa se inspire din povestile locale. Astfel am pus bazele unei retele internationale dedicate artei urbane in cadrul careia cei cu care am colaborat invitau alti participanti la festivaluri si expozitii de peste tot in Europa.

La 3 ani dupa organizarea Re:mapping romascanii ne trimit in continuare fotografii cu starea peretilor, artistii cu care am colaborat isi posteaza pe conturile personale anual statusuri legate de experienta de atunci, iar primaria orasului Roman a construit 3 pereti legali intr-un parc.

Toate ideile care au aparut pe parcurs au generat din nevoile pe care le-am identificat in anumite momente. Asa am deschis Biblioteca Urban Collectors, am initiat proiectul GraffitiA, Urban Art School si mai avem multe planuri pe viitor.

 

Proiectul GraffitiA si reactiile de atunci

Ioana&Alexandra: Spatiul Urban Collectors si platforma online au fost lansate in timpul proiectului GraffitiA, un proiect feminist de street art si graffiti desfasurat in Bucuresti intre 2015 si 2016.

In cadrul acestui proiect am infiintat biblioteca Urban Collectors si am conceput cateva cursuri introductive de grafica, ilustratie, graffiti si street art, organizate de artiste – trainer ca evenimente girls only.

In paralel am inceput sa promovam si sa dezvoltam spatiul, cu scopul de a crea oportunitati pentru artistii si artistele urbane. Biblioteca Urban Collectors a devenit spatiu de lucru, desen si lectura, galerie comunitara de street art si graffiti, cinema cu filme documentare despre miscare, etc.

Comunitatea a reactionat in multe feluri la initiativa noastra – am primit incurajari si confirmari ale necesitatii existentei unui astfel de spatiu in Bucuresti, am primit critici cu privire la evenimentele girls only organizate in spatiu, unii membrii ai comunitatii au fost sceptici initial, altii ne-au sprijinit si incurajat. In timp, spatiul a devenit neincapator, si pe langa activitatile clasice de biblioteca am inceput sa planificam tot mai multe evenimente cu artisti pe care urma sa-i expunem si sa-i promovam in galerie.

O parte dintre materialele folosite in spatiu (markere, sketchbookuri, reviste, albume) au fost achizitionate de catre noi si o parte le-am primit ca donatie, de la grupuri formale si informale din strainatate carora le-am scris despre initiativa noastra.

La finalul proiectului GraffitiA, am invitat o artista urbana internationala sa realizeze un mural in Bucuresti, ocazie cu care am organizat primul nostru eveniment comunitar in Bucuresti.

Tot in cadrul acestui proiect am editat si ce-a de-a doua publicatie sub umbrela Urban Collectors, un album cu 15 artiste din Romania care deseneaza activ si carora am dorit sa le oferim vizibilitate prin publicarea lucrarilor lor intr-un album.

 

Proiectele Urban Collectors si obiectivele fiecaruia

Ioana&Alexandra: Pentru noi, cele mai de importante initiative de pana acum au fost:
- deschiderea bibliotecii Urban Collectors. Sa deschizi un spatiu dedicat miscarii de street art si graffiti, o miscare inca de nisa in Romania necesita multa munca si mult efort de promovare si includere a tuturor artistilor activi in miscare.

In cadrul evenimentelor organizate la biblioteca am incercat sa promovam in mod explicit miscarea de graffiti, pentru ca letteringul este o parte a artei stradale mai putin accesibila publicului larg si inca nu este recunoscut unanim ca fiind arta urbana. Spatiul si-a propus inca de la inceput sa promoveze solidaritatea in interiorul comunitatii, iar asta este ceva ce se construieste in timp;

- componenta feminista a initiativelor de pana acum - promovarea artistelor implicate in miscarea de street art si graffiti (peste 200 de portofolii publicate pe site) si incurajarea artistelor care deseneaza sa devina parte activa in miscare. Am invitat, pana in prezent, 3 artiste internationale consacrate (Ale Senso, cu muralul din Roman, Faunagraphic cu muralul din Bucuresti si Musa71, o artista de graffiti cu 27 de ani de experienta in lettering care a sustinut primul workshop de graffiti girls only din Romania);

- organizarea festivalurilor de street art si graffiti in orase mici din tara sau din afara tarii, cu focus pe nevoile comunitatii si pe incurajarea artistilor sa inteleaga comunitatile si sa se solidarizeze cu problemele acestora. Ne dorim sa ducem miscarea de street art si graffiti in locuri unde aceasta ajunge mai greu, in orase mici, in mod special in incinta sau in proximitatea scolilor de cartier;

- elaborarea primului proiect educational de street art si graffiti, Urban Art School, o scoala de street art si graffiti pentru artisti emergenti, pentru copii si tineri interesati de desen – un proiect in lucru, care se va finaliza la sfarsitul lunii mai, cu un mural colectiv care va fi realizat in Bucuresti de catre participantii la cursuri.

 

Biblioteca cu editii limitate

Ioana& Alexandra: In momentul de fata, biblioteca Urban Collectors cuprinde peste 300 de carti, publicatii, reviste, albume despre miscarea de street art si graffiti din Romania si din afara tarii, despre arta comunitara, arta participativa, arta angajata social si politic, arta feminista.

Majoritatea cartilor au fost achizitionate in cadrul proiectelor desfasurate in ultimii ani, dar multe dintre ele au fost primite de grupuri din afara tarii care sustin initiativa noastra. Pentru ca urmarim si documentam constant ce se intampla pe scena de street art si graffiti din lume, in tot acest timp am scris oamenilor si artistilor despre spatiul nostru si le-am cerut sprijin, iar raspunsul lor a fost aproape de fiecare data unul favorabil.

Cei de la editura Whole Train Press ne-au facut o surpriza placuta si ne-au trimis printre alte carti si albumul dedicat lui MSER, unul dintre cei mai activi writeri din Romania si din lume. Cu suportul celor de la Stylefile avem o colectie de reviste dedicate miscarii graffiti din Europa, editura Idea din Cluj alaturi de revista Arta au fost printre primii care ne-au oferit suport. Balcans Magazine ne trimit periodic cate o publicatie, artisti ca AROE MSK, Lost.Optics, Serebe, John Dots, 123Klan, Pren si multi altii.

Cartile nu se pot imprumuta, majoritatea sunt editii limitate si in cate un singur exemplar disponibil in biblioteca. Pot fi consultate pe programul obisnuit al bibliotecii (luni, marti si joi intre 16:00 si 20:00) sau in cadrul evenimentelor organizate in spatiu.

 

Resursele financiare pentru un acces gratuit

Ioana&Alexandra: Pana in prezent am lucrat cu granturi administrate de FDSC (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile) si cu programele Erasmus +. Este destul de dificil sa asiguram continuitatea spatiului Urban Collectors din granturi europene, call-urile de proiecte sunt rare si nu ne ofera o stabilitate.

In afara de fondurile europene, ne folosim an de an de Campania 2% si incercam sa obtinem donatii de la grupuri si institutii internationale de profil. Vrem ca biblioteca si toate evenimentele noastre sa fie accesibile tuturor si gratuite. In ultima vreme ne este tot mai clar ca nu putem continua initiativa doar cu granturi si ca este necesar sa gasim unul sau mai multi parteneri privati care sa sprijine galeria si evenimentele pe care care spatiul Urban Collectors le gazduieste.

 

Management cultural si consultanta pentru artistii de graffiti si street art

Ioana & Alexandra: In cei 3 ani de cand am conceput Urban Collectors am reusit sa cream o retea solida intre artistii urbani locali. Suntem intr-un contact permanent cu ei si incercam sa-i sprijinim cu orice ocazie.

Pe langa faptul ca spatiul Urban Collectors gazduieste aproape lunar evenimente de curatoriat comunitar axat pe street art si graffiti, in paralel, administram doua grupuri de facebook: Graffiti and Street Art Events Romania si Graffiti and Street Art Events Worldwide. Prin intermediul acestora incercam sa incurajam artistii locali sa participe la evenimente locale si internationale dedicate miscarii.

In plus, am inceput sa primim pe adresa platformei solicitari de arta urbana comisionata din partea entitatilor private, ocazie cu care ii recomandam pe artistii locali cu care colaboram. Avem in plan, pentru viitorul apropiat, sa gasim o formula prin care sa-i sprijinim pe artistii locali sa-si vanda lucrarile prin intermediul platformei Urban Collectors.

 

Evolutia celor 3 ani de activitate si planurile de viitor

Ioana&Alexandra: Suntem foarte incantate de felul in care s-a dezvoltat Urban Collectors si ne bucuram ca atat spatiul cat si platforma s-au dezvoltat in timp printr-un efort colectiv al intregii comunitati.

In momentul de fata, prioritar pentru noi este sa gasim surse de finantare sa putem pastra in continuare spatiul ca biblioteca deschisa publicului larg si ca galerie care gazduieste evenimente cu tematica street art si graffiti.

In momentul in care vom redobandi o stabilitate financiara, vom continua in directia in care am lucrat si pana acum, cu proiecte care sa promoveze miscarea de street art si graffiti cu focus pe artistii implicati activ in miscare si pe crearea de oportunitati pentru acestia, cu proiecte de arhivare si documentare a miscarii, cu proiecte editoriale si cu proiecte care sa stimuleze potentialul politic al acestei miscari.

Ne dorim sa punem bazele unui crew de artiste urbane femei care sa se auto-reprezinte in spatiul public prin arta urbana. Prima initiativa de genul acesta a avut loc anul trecut, cand am desenat impreuna in cadrul unui eveniment queer feminist doi pereti din incinta librariei Hecate din Bucuresti.

 

Artistii preferati

Ioana: Eu nu am un street artist sau un graffiti artist preferat. In mod special sunt interesata de lucrarile artistilor care deseneaza geometric, abstract. Cativa dintre artistii internationali pe care ii urmaresc: Swiz, Nelio, Xuan Alyfe, Peeta, Caber One, Saber Msk Awr, Rubin415, Remed, Semorthemadone, iar dintre artistii locali, Lost.Optics, Fays, Pren, Homeboy, Recis, Saddo. Ma intereseaza foarte mult initiativele de arta urbana angajata social si politic - Lata65, Maya Hayuk, Herakut, Faith47, Shamsia Hassani.

Alexandra: Nici eu nu pot spune ca am o lucrare sau un artist graffiti preferat, pentru ca e o zona in care apar mereu elemente fresh si neasteptate. Imi plac foarte mult artistii care se joaca cu litere si personaje in acelasi timp sau cei care au influente cromatice si de patternuri din zona graphic designului: Cosmic Ghetto Crew, Bobby Analog, Booggie, Demsky, Xena, The Hate lovers Crew, Low Bros, Felipe Pantone.

Dintre artistii locali nu am cum sa nu il mentionez si eu pe Lost.Optics cu un stil inconfundabil. Mai adaug cateva nume underground, dar care au contribuit in timp cu viziuni diferite miscarii graffiti: Mser, Lumin, Oksen, Fear, Recis, Soruf, Homeboy.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related