Code4Romania, comunitatea de tineri care lucreaza la construirea unei infrastructuri IT pentru mai buna functionare a societatii romanesti, cu care am vorbit la finalul anului trecut, a anuntat un nou proiect, numit Ce zice legea. Scopul acestuia e sa informeze cetatenii cu privire la legislatia propusa si aflata in dezbatere la orice moment. Aplicatia este in lucru; initiatorii estimeaza ca in martie va intra in faza de dezvoltare, lansarea urmand la scurt timp. Va fi disponbila gratuit atat in varianta pentru mobil - si iOS si Android - , cat si web.
Utilizatorii isi vor crea un profil in cadrul aplicatiei si vor alege ce informatii doresc sa primeasca despre anumite legi aflate in dezbatere. Pe parcursul procesului de propunere-dezbatere-adoptare al unei legi, utilizatorii vor primi in timp real notificari atunci cand au loc schimbari legate de legile alese de fiecare.
Ce zice legea va oferi si acces la legislatia in vigoare, alaturi de un dictionar, realizat cu ajutorul asociatiei Funky Citizens, care sa explice termeni juridici si concepte legislative.
Bogdan Ivanel, presedinte al asociatiei Code4Romania, ne da mai multe detalii:
Primii pasi si motivatia
Proiectul a inceput de la ideea uneia dintre echipele participante la DiploHack-ul de anul trecut de a facilita accesul la legislatie. Ni s-a parut o idee buna, mai ales ca din aceasta vara accesul la primele doua parti ale Monitorului Oficial va fi liber. Asa ca am hotarat sa ducem mai departe.
Conceptul a fost rafinat de echipa Code4Romania impreuna cu cativa specialisti in domeniul juridic si ne-am dat seama ca, printre altele, nu exista nici un instrument de urmarire a procesului legislativ. Efortul de a urmari cateva zeci de siteuri zilnic este unul pe care aproape nimeni nu este dispus sa il faca si din aceasta cauza aflam mult prea tarziu de o propunere legislativa abia dupa ce a fost adoptata si ne afecteaza deja. Daca asta se poate rezolva printr-o solutie tehnica, am zis de ce nu?
Sursele folosite pentru obtinerea legislatiei
Legislatia in dezbatere publica o putem gasi pe siteurile ministerelor si a altor institutii. Dupa aceea o vom urmari in fiecare stadiu al procesului legislativ.
Pentru legislatia aflata in vigoare sursele sunt Monitorul Oficial si portalul de legislatie legislatie.just.ro.
Suntem de asemenea in discutii cu o companie care detine baza de date cu legislatia consolidata pentru un eventual parteneriat in care ei ar oferi acces gratuit la cateva categorii de legislatie de interes general. Bineinteles ca acest lucru ne-ar diminua considerabil munca.
Mecanismul prin care trece informatia
Cat mai automatizat cu putinta. Web scraperele iau informatiile din sursele de mai sus, acestea sunt stocate intr-o baza de date de unde sunt prelucrate automat sau manual, dupa caz. La capatul procesului informatiile sunt prezentate utilizatorilor intr-un format cat mai accesibil si usor de folosit.
Nu este nevoie de vreo verificare pentru ca noi prezentam legislatia exact asa cum vine ea de la sursa primara, insa pentru a oferi legislatia aflata in vigoare intr-o forma consolidata ar fi nevoie de un efort manual. Acolo incercam sa gasim solutii in momentul acesta - practic ne-ar ajuta mult sa incheiem parteneriatul de care vorbeam mai sus sau alte parteneriate cu filme specializate care ar fi dispuse sa faca acest efort pro bono.
Colaboratori
Am colaborat de la inceput cu specialisti din domeniu juridic pentru dezvoltarea conceptului aplicatiei si nu numai. Colaboram de asemenea si cu Funky Citizens, care au dezvoltat un asa zis dictionar legalez-roman care o sa fie o componenta importanta a proiectului. Nu colaboram cu institutii publice, dar suntem foarte deschisi la o colaborare.
Legat de voluntari-suntem bucurosi de numarul mare de oferte de implicare primite in ultimele doua zile!
Ce ne-ar ajuta cel mai mult ar fi sa marim echipa de specialisti juridici pentru ca tot ei se vor ocupa si de explicarea termenilor si conceptelor juridice pe intelesul tuturor, o alta parte a proiectului.
Avem nevoie de oameni din industriile creative pentru a gasi formulele cele mai bune de prezentare a acestor concepte juridice, aceasta traducere din legaleza. Si bineinteles avem nevoie intotdeauna de programatori si testeri.
Lansarea
Aplicatia va fi gratuita, la fel ca toate produsele dezvoltate de Code4Romania si va fi disponibila pentru iOS, Android si web. Tot ce dezvoltam este open source sub licenta Mozilla Public License 2.0 si codul poate fi gasit in Github.
Din martie aplicatia intra in dezvoltare. Lucrand exclusiv cu voluntari este greu sa oferim o data certa de lansare, dar suntem cu totii constienti de necesitatea ei si incercam sa o finalizam cat de repede cu putinta.