Protestele din Piata Victoriei impotriva modificarii Codului Penal si Codului de Procedura Penala prin OUG 13/2017 continua. Azi-noapte, cu incidente. Dupa ce-am vazut cum au ales sa comunice brandurile locale, dar si vedetele, ne uitam la cum au ales sa comunice institutiile si principalii actori politici care conduc institutii vizate de evenimentele in curs.
Guvernul Romaniei nu a mai comunicat pe pagina de Facebook de pe 31 ianuarie, la 22:16, cand a anuntat aprobarea bugetului pe 2017. Sorin Grindeanu, Prim-ministrul Romaniei, in schimb, dupa o absenta de trei zile de pe Facebook, a publicat pe 2.2.2017, la ora 1:00, un apel la calm si informare corecta. De asemenea, a multumim Jardarmeriei Romane. De mentionat: ultima sa postare pe pagina de Facebook comunica participarea la un interviu in studiourile Antena 3, despre bugetul pe 2017.
Pe pagina Ministerului Afacerilor Interne, au fost publicate ieri, 1.2.2017, doua comunicari: una despre amenzile aplicate pentru nerespectarea regulilor pe linia apararii impotriva incendiilor si castigatorii unei trageri la sorti pentru doua invitatii la meciul de handbal Dinamo-Steaua. Carmen Daniela Dan, ministrul aflat la conducerea institutiei, a postat la 23:20 un apel la calm si respectarea indicatiilor fortelor de ordine din Piata Victoriei.
Din Guvern, de mentionat e si anuntul lui Florin Jianu, care si-a dat demisia de la conducerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, anuntata pe pagina personala, azi, la 7:48. Pagina institutiei isi urmeaza planul editorial obisnuit, cu comunicari legate de proiectele sale.
Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, a publicat la azi, 2.2.2017, la 12:28 un video inregistrat la conferinta de presa de la Palatul Cotroceni. A anuntat ca cere lamuriri scrise Ministrului de Interne in privinta incidentelor din noaptea precedenta. De asemenea, a comunicat sesizarea pe care a facut-o la Curtea Constitutionala a Romaniei cu privirea la OUG 13/2017.
Postarile precedente fac referire la aceeasi ordonanta si efectele sale asupra statului de drept, cat si demersurile, initiate prin colaborarea cu institutiile statului, necesare pentru anularea ordonantei si a efectelor ei.
Jandarmeria Romana a fost, de departe, cea mai activa institutie pe Facebook. Asta si pentru ca era una dintre fortele implicate direct in evenimentele din Piata Victoriei, dar si pentru ca sunt cunoscuti pentru felul in care comunica prin social media.
Pe durata desfasurarii evenimentelor, au publicat doua apeluri la calm si respectarea indicatiilor fortelor de ordine, la 21:19 si 22:45. Intre cele doua apeluri, la 22:19, au publicat fotografia jurnalistei Lina Vdovii. Pentru ca nu mentionasera autorul fotografiei (credit foto), au fost atentionati in comentarii, iar, intre timp, au sters fotografia cu totul.
De dimineata, au revenit cu comunicari despre multumirile aduse cetatenilor care au protestat pasnic, un ghid pentru evitarea incidentelor si un slideshow cu fotografii de la proteste, in care cetatenii si jandarmii colaboreaza.
Politia Romana, facea apel ieri, la 17:37, la evitarea disputelor si persoanelor care au un comportament necorespunzator.
La capitolul actori politici, ar mai fi de mentionat Mihai Chirica, primarul Iasiului si vicepresedinte al PSD, care anunta la 12:13 o conferinta de presa. In cadrul acesteia, a cerut demisia ministrului Justitiei, Florin Iordache; lui Liviu Dragnea i-a cerut „sa corecteze greselile facute”.
La 13:30, a revenit cu un anunt despre participarea la un interviu oferit celor de la Digi24.
Ministerul Justitiei nu a mai postat pe Facebook de pe 18 ianuarie, la 18:28, cand anunta organizarea de dezbateri privind proiectul OUG 13/2017. Florin Iordache, in schimb, a publicat pe pagina sa, la 19:19, explicatii adresate cetatenilor care se impotrivesc OUG-ului 13/2017, oferind o serie de „contra-argumente la ”argumentele” vehiculate pe retelele sociale”.
Liviu Dragnea n-a mai postat pe Facebook de pe 27 ianuarie, la 18:53, cand ii reprosa Presedintelui Romaniei intarzierea aprobarii bugetului pe 2017.
Primaria Municipiului Bucuresti isi continua planul editorial obisnuit, cu comunicari legate de decizii si evenimente din activitatea normala, fara referiri la protestele in curs. Acelasi lucru e valabil si pentru pagina de Facebook a Gabrielei Firea, primarul Bucurestiului.
Senatul si Camera Deputatilor isi continua comunicarile legate de activitatile obisnuite, fara referiri la evenimente.
Institutia Avocatul Poporului a postat ultima oara pe Facebook pe 21 ianuarie, la 19:45, cand propunea „posibilitatea platii rovinietei pentru o zi si in cazul autoturismelor – Recomandare facuta in Raportul de activitate al institutiei pe anul 2016”.
[UPDATE 3.02.2017] Biserica Ortodoxa Romana nu comunica prin Facebook. Nu au dat comunicat de presa, dar si-au anuntat pozitia vizavi de protestele in curs printr-o declaratie oferita celor de la Hotnews.ro. Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al institutiei, a spus: „Pozitia Patriarhiei fata de contextul social actual, din nefericire din ce in ce mai tensionat, este una de reala ingrijorare si, in acelasi timp, una subinteles favorabila valorilor statutului de drept in care dreptatea si pacea sociala sunt si trebuie sa ramana esentiale. Biserica promoveaza constant cultura dialogului si civilizatia morala a Decalogului.” O formulare ambigua, care poate fi interpretata in favoarea ambelor tabere.