Cica o poza face cat o mie de cuvinte. Dar o mie de poze? Cat un roman intreg. Despre 10 ani de fotografie profesionista, petrecuti in 23 de tari. Personajul principal este Calin Stan.
Fotograf-antreprenor, a pornit in 2010 ClubulFoto.com, un site dedicat pasionatilor de imortalizat realitati, devenit ulterior un business de sine statator.
Primul lui aparat a fost marca Zenit. "Da, Zenit!". Cu el si-a facut prima fotografie importanta , undeva pe langa Ateneu. Odata cu trecerea in comercial, Calin si-a dezvoltat si un portofoliu de servicii; care, de-a lungul timpului s-a tot diversificat. Fotografie culinara, fotografii la evenimente corporate si, mai nou, fotografie si filmare aeriana.
TheDrone.ro, un proiect inceput recent, l-a recomandat deja pe Calin pentru o calatorie in Austria alaturi de National Geographic. Ne-a povestit ce i-a placut in Soelden (Tirol), dar cand l-am intrebat unde ar trebui sa mergem, ne-a recomandat Marocul. Sa aflam de ce.
Calin Stan, fotograf-antreprenor
Pare complicat, dar nu este: fac fotografie de peste 12 ani si, in tot acest timp, am pus bazele si am dezvoltat cel mai mare site dedicat fotografilor din Romania - ClubulFoto.com. Este un fel de revista online, care a devenit un business in sine.
Practic, am facut din fotografie un stil de viata. Toate proiectele pe care le am se leaga intr-un fel sau altul de fotografie sau de imagine: fie ca fac fotografii sau filmari, de la sol sau din aer, testez cele mai noi aparate foto sau tin prezentari pentru pasionati. Pe scurt, “respir fotografie”.
Primii: aparatul si fotografia
Amintiri frumoase imi aduce intrebarea asta. Pot spune ca am fost norocos: m-am apucat de fotografie in era filmului. Aveam atunci un Zenit E (da, celebrul Zenit!).
Apoi, am trecut la un SLR Canon, tot cu film, iar intrarea in lumea digitala mi-am facut-o cu un DSLR, de la acelasi brand. Prima fotografie de care am fost mandru a fost si prima expusa la o expozitie, cand aveam vreo 18 ani. Era facuta in Bucuresti, langa Ateneu.
N-avem poza de langa Ateneu, dar avem una cu Cetatea Rupea
Ce inseamna "profesionist"?
Nu ma declar eu fotograf profesionist ci ma declara clientii :) Mai in gluma, mai in serios, cam ca in orice domeniu termenul de “profesionist” vine odata cu recunoasterea din partea celorlalti, cu premii dobandite dar si cu ponderea castigurilor din venitul lunar.
Acum ca fac fotografie comerciala full-time, e destul de clar de ce “breasla” apartin.
Primii clienti
Primii clienti au venit cand m-am apucat sa fac fotografie comerciala de produs. Intre timp m-am specializat, iar acum fotografia de produs reprezinta doar o parte din expertiza mea.
Astazi fac, pe langa fotografie comerciala de produs si industriala, fotografii la evenimente corporate (lansari de produse, conferinte etc), fotografie culinara, fotografii pentru hoteluri si restaurante dar si fotografii si filmari aeriene.
Fotografie imobiliara - Casa Kraus
Cu brandurile
Am avut multe colaborari cu branduri cunoscute, dar cel mai mult mi-au placut cele cu care am putut relationa personal.
De exemplu, m-am bucurat sa colaborez cu IKEA intr-o campanie de promovare a unui program UNICEF in Romania, sa lucrez cu Suzuki Romania pentru promovarea unei masini nou lansate (domeniu care mie imi place foarte mult) si sa documentez vizual, de la sol si din aer, viata sasilor din Transilvania, in cadrul festivalului Saptamana Haferland si actiunile caritabile ale fundatiei Michael Schmidt.
Fotografie imobiliara - Hotel Aqua Dome
Fotografia virala: cu ce ajuta
Intr-adevar, am un proiect care a avut mare succes in afara: documentarea din aer a soselelor din Romania. Una din fotografii a ajuns imaginea zilei la National Geographic si a fost publicata in peste 50 de publicatii interne dar mai ales internationale, in clasamente cu cele mai frumoase fotografii de toamna din 2016.
Am beneficiat de un “boost” de imagine in urma acestei intamplari, proiectul TheDrone.ro crescand astfel “intr-o luna cat altii in sapte”. Azi oriunde ma duc, oamenii imi spun ca soseaua din Transilvania unde am facut fotografia ar trebui sa aiba deja trademark cu numele meu :))
Prin Austria, cu National Geographic
TheDrone.ro este, intr-adevar, cel mai nou proiect al meu. Cand lucrezi de ani de zile in acelasi domeniu si incerci cam tot ce se poate face, ai nevoie de un restart. Pentru mine lansarea proiectului cu fotografii si filmari aeriene a fost restartul de care aveam nevoie. Din aer totul are o alta perspectiva si vreau sa transmit clientilor acest lucru.
In fotografie am facut tot timpul lucrurile altfel, iar asta m-a ajutat sa cresc si proiectul TheDrone.ro destul de repede: cu abordari inedite si unghiuri noi. Aplicatiile fotografiei / filmarilor aeriene sunt o multime: domeniul imobiliar, agricol, industrial, hotelier, turistic si chiar si la evenimente.
Parca altfel arata imaginea de ansamblu a unui business, cand poti vedea totul intr-o singura fotografie: o cladire, un teren, o hala de productie, amploarea unui eveniment etc.
Partia de ski din Soelden, Tirol
Colaborarea cu National Geographic este o consecinta a proiectului TheDrone.ro. Practic, ei m-au invitat sa documentez foto si video Tirolul vazut de la inaltime, pentru editia din Februarie a revistei National Geographic Romania. Am avut o echipa faina, iar Tirolul este impresionant in primul rand prin dimensiunile domeniului schiabil si modul de organizare local (la dispozitia turistilor). Treaba nemteasca!
Acum pregatesc si un articol cu fotografii aeriene pentru revista National Geographic Traveler, editia din Aprilie, fara legatura cu Austria. Dar detaliile le veti afla la momentul potrivit :)
Fara un top-photos
Fotografia e un domeniu in care cu greu poti face clasamente obiective. Fara a face un clasament, proiectul meu de suflet ramane TheDrone.ro, la care se adauga expeditia din Maroc - care s-a finalizat cu o fotografie de coperta pentru o revista de travel din Portugalia, dar si faptul ca proiectul ClubulFoto.com a devenit cel mai cunoscut site de informare pentru fotografii din Romania.
ClubulFoto.com: parcurs
Am lansat ClubulFoto.com acum 6 ani si jumatate, timp in care am strans in jurul lui cea mai mare comunitate a fotografilor pasionati si profesionisti din Romania. O mare parte din succesul lui se datoreaza si sectiunii Harta Fotografilor, cu ajutorul careia am ajutat multi fotografi sa isi promoveze serviciile.
Insa, in ultimii ani piata foto internationala inregistreaza o scadere, fotografia cu telefonul mobil fiind “vinovata” pentru asta. Se lanseaza mai putine aparate foto anual, producatorii se concentreaza pe mai putine produse (dar mai bune), iar asta afecteaza si activitatea site-ului, din punct de vedere editorial. Dar, cu toata scaderea, subiecte sunt. Timp sa fie :)
Cu un bilet dus-intors: unde?
Eu zic sa mergem cu un bilet doar dus. To anywhere! :)) M-as intoarce oricand in Maroc, pentru ca acolo subiectele foto sunt infinite. Ce-i drept, vreau sa ajung si in Australia, Thailanda si Cuba. Va spun la intoarcere daca se schimba ceva in clasamentul meu.