Lea Rasovszky, absolventa a Scolii de Arte Frumoase "Beavis & Butthead"

Lea Rasovszky, absolventa a Scolii de Arte Frumoase "Beavis & Butthead"

Pe cand isi desena in copilarie parintii, prietenii si colegii de clasa, Lea Rasovszky, absolventa UNARTE cu care vorbim azi, n-ar fi banuit ca se antrena ca sa-l deseneze pe Florin Salam pe un cooler RedBull. Dar iata ca s-a intamplat si asta, pe langa o reprezentatie in stil renascentist a lui Adrian Minune si o lucrare sugestiva numita "Parizer baby", foarte apreciata de doamne, spune ea.

Lea e genul de artist interesat de "desenul anti-estetic, brut" si se da in vant dupa "o doza sanatoasa de ironie, o usoara strepezire de dinti". Decat cu clienti, interactioneaza mai degraba cu cumparatori si galerii, una mai cu seama in prezent; pe numele ei Mobius. Dar nici viitorul nu-i suna deloc rau:

"Vreau sa fac o instalatie misto de tot cu capete nocturne in care sa te poti introduce si unde poti invata sa privesti constelatiile mai cu atentie".

Site-ul ei e momentan in pom (cum se mai intampla), iar cu Instagram-ul sunt oaresce probleme de pe mobil, asa ca pagina ei de Facebook va servi drept portofoliu, iar textul de mai jos vine pe post de introducere aprofundata. 

 

Intro

Mereu mi-a placut sa desenez. Copilaria mea e in mare parte compusa din imagini cu mine stand cu multe creioane si foi in jur si ilustrand diverse situatii sau gandindu-ma la diverse personaje.

Imi desenam colegii din clasa, parintii, prietenii. Se puneau bazele atat ale unui Univers personal cu repere clare vizuale cat si al unei directii de viata. S-a intamplat de la sine :) am concluzionat ca asta sunt si asta trebuie sa fac.

 

Studii

Desi ma batea gandul sa studiez pictura sau grafica, o consecinta a studierii graficii in liceu, am decis sa merg la FVPCI (n.r. Foto, Video, Procesare Computerizata a Imaginii) - asa se numea atunci, parca s-a schimbat intre timp - pentru ca aveam nevoie de ceva mai mult, de instalatii, de video, de chestiuni cu adevarat contemporane, de iesirea din zona de comfort.

Acestea fiind zise, nu imi dau seama concret cu ce am ramas din experienta facultate, sincer. Poate cu lucruri care sunt cumva in afara educatiei primite acolo. Poate cu niste certitudini venite odata cu varsta, mai mult decat orice.

 

Un absolvent UNARTE, si aici pot vorbi numai in privinta generatiei mele, nu este pregatit pentru viata reala. Nici din punct de vedere al construirii propriului demers si in nici un caz din punct de vedere al „administrativului” relatiilor artist-galerie, sau artist-institutii/structuri exterioare ce se ocupa cu promovarea artei.

Nu, mare parte a fost DIY, cu bune si rele, un proces de calire sanatos, desi poate pe multi ii descurajeaza salbaticia peisajului.

 

Primele lucrari importante

Lucrarile la care am simtit eu alinierea planetelor si un freamat de tzipari electrici in stomac ar fi acestea: iepurele in fata televizorului (E Ok)– cand mi-am dat seama ca asa stau lucrurile.  

Superbad Drawings of Selfconscious Bodybuilders. Toti dar mai ales Fresh – cand am concluzionat ca cel mai misto e sa desenezi urat.

Si, last but not least, toata seria Nocturnal Tropikana. Dar mai ales asta de mai jos – cand s-a produs primul mare reflux si am vazut ce se ascundea defapt pe fundul oceanului.

 

Un stil?

Ma intereseaza zona de desen anti-estetic, brut. Imi place o doza sanatoasa de ironie, imi place o usoara strepezire de dinti. Mereu am zis ca de fapt am absolvit scoala de arte frumoase Beavis & Butthead.

 

Freelancing-ul

L-am ales pentru ca tin la libertatea mea. Cu toate astea, lucrez cu o galerie acum, Mobius, si avem o colaborare foarte buna. Bucuriile sunt sentimentul de libertate (the wildness of it all); cat despre anxietate... well, momentan nu e cazul :)

 

Jobul

Colaborez si cu clienti locali, si cu internationali. Dar nu i-as numi clienti, de fapt :) sunt cumparatori sau art lovers sau doar oameni care se regasesc intr-o lucrare si o vor parte integrata din ambientul si viata lor.

Eu nu am un serviciu de oferit ci, oricat de cheesy ar suna, o particica din mine, cea care se materializeaza sub forma de lucrare. Sunt ok cu echilibrul asta, pentru a-l parafraza pe Hagi : „Cine-i place arta.... sa vina sa vada”. (Sau sa cumpere, of course.)

Nu am avut foarte multe proiecte comerciale. Mi-a placut, de exemplu, un proiect propus de Redbull, m-au contactat pentru a decora si customiza un cooler, de transformat in ceva artsy.

L-am pictat pe Florin Salam pe toate partile, sub deviza Energie si Magie, si l-am predat cu satisfactia netarmurita ca va ajunge intr-o corporatie unde angajatii se vor servi cu fresh-uri si cu seminte chiar de sub zambetul lui larg si transpirat.

Am avut placuta surpriza sa vad ca arta mea place unui public neasteptat de divers. Vezi "Parizer baby", mare succes la doamne.

 

Promovarea

Ma promovez neambitios pe Facebook, pentru moment. Imi place ca e o platforma nu prea serioasa insa destul de personala, sau cel putin asa o abordez eu. Site-ul meu e in pregatire, instagramul nu imi mai merge pe telefon, deci...da, pe Facebook momentan.

Pe langa asta, beneficiez de o promovare mai bine structurata din partea galerieide care va spuneam si via diverse interviuri si aparitii in diverse contexte ale internetului.

 

Cateva recomandari

Pentru inspiratie ma uit in jur - da, stiu ca se aduna cliseele, dar literally, chiar ma uit in jur :)

Subiectele mele sunt un mix din lucrurile pe care vad, monstrisorii cu statut de celebritati media, fizionomiile hipnotizante din ratb, outsiderii sinceri... si cum se traduc in mine toate aceste lucruri.

Caut o punte, construita pe un substrat ironic dar si emotional. Cat despre artisti care imi plac, doar 3 e nemilos de putin! Am mai fost intrebata lucrul asta si acum, ca si atunci, ii voi numi pe cei 3 ai momentului: Raymond Pettibon, AES+F, Holbein.  

Iar dintre lucrarile mele, imi plac cel mai mult Eros, WOW si Fake It Till You Make It

 

Planuri mai departe

I want everything very much. Acum ma pregatesc pentru o expozitie, un proiect amplu la care lucrez de ceva timp.

Vreau sa fac scoala de soferi, vreau sa plantez (pentru a doua oara, dar de data asta cu succes) lavanda si diverse plante in gradina, vreau sa fac o instalatie misto de tot cu capete nocturne in care sa te poti introduce si unde poti invata sa privesti constelatiile mai cu atentie si mai cu poezie.

Cam asa suna pentru moment :) maine probabil o sa mai apara si alte lucruri.

De asemenea, mi-as dori sa experimentez cu mai multe materialitati si mi-as dori sa pot lasa totul vreme de un an, si in anul ala sa stau in 6 locuri misto cate 2 luni si sa fie ca intr-un fel de rezidenta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related