Dintotdeauna omul a fost un mare mincinos. Un reminder de la Dorin Boerescu, CEO 2Performant, care este de parere ca o atitudine sanatoasa vizavi de propaganda desantata si stirile false poate fi foarte bine "live and let live". Cu alte cuvinte, cu bune si rele, cu minciuni si ipocrizia specifica tuturor comunitatilor, anticorpii dintr-o societate au avut mereu potential de regenerare.
"Sa se retraga la manastire toti publicitarii si marketerii care au alterat adevarul pentru a vinde mai mult!"
O, nu, s-a luat si de marketeri. Sa-i dea cineva un link de pe Comisarul despre blestemele eficiente ale marketerilor!
Pana la urma, ce sugereaza Dorin e ca fiecare e responsabil, in primul rand, de propriile actiuni, si abia apoi de ale altora. Cum spuneam, live and let live, ca nu e acum mai rau decat era inainte. Sau e?
Breaking: oamenii mint
Sa ridice degetul mare de pe touchscreen cel care n-a mintit niciodata online! Sa se retraga la manastire toti publicitarii si marketerii care au alterat adevarul pentru a vinde mai mult!
Aia 2 care mai raman pot vorbi despre fake news ca despre un pericol social recent. Nu ma numar printre ei, so here we go :).
Oamenii mint. Big news. Au inceput razboaie in care au murit milioane de oameni din cauza unor stiri false si noi acum suntem revoltati ca un baiat din Romania a castigat 10.000 de dolari pe luna ajutandu-l pe Trump.
"Astia de la televizor mint"
Din fericire pentru mine, am fost vaccinat la timp.
In ianuarie ’90 “era ceata in Piata Victoriei” si televiziunea publica nu putea transmite in direct imagini de la manifestatia tiganilor si legionarilor din fata guvernului impotriva participarii eroice a FSN-ului la primele alegeri.
Am iesit in balcon sa verific, ceva nu parea in regula. Stateam in Crangasi, la etajul 4, pe o vreme superba cu vizibilitate de cativa kilometri in orice directie. Am avut un soc. “Astia de la televizor mint!”. Nu imi pusesem problema ca asta se poate intampla vreodata, nu in libertatea proaspata de care ne bucuram :). Am verificat si pe viu - mers in piata Victoriei, intors acasa, uitat din nou la stiri. Ce chestie, poti altera complet realitatea din unghiul de filmare si din montaj! Aveam aproape 16 ani.
Fast forward pana astazi. Ion Cristoiu ne-a anuntat ca gainile nasc pui vii, Caritas garanta 8x inapoi, Stela si Arsinel promiteau dobanzi enorme la Banca Populara, Vacanta Mare facea ratinguri mai mari decat Plesu, iar bratarile magnetice te vindecau de diabet, saracie si alungau manelele si bormasinile din bloc.
Iar o parte dintre oameni au cumparat toate astea, ca altfel cei de mai sus n-ar mai fi avut motivatia (sau bugetul) sa continue. Cred ca si la tine au functionat unele – te-au amuzat, te-au pus pe ganduri, te-au facut fericit, entuziast sau deprimat. Le-ai consumat, le-ai trecut prin filtrul propriu si ai luat ulterior decizii si pe baza lor.
Ai castigat sau ai pierdut timp si bani uneori. Ai decis ce cumperi, ce citesti, cu cine votezi, cum si cu cine iti petreci timpul liber. Ai folosit liberul arbitru si ti-ai construit o personalitate proprie, un mod de gandire si un stil de viata care te caracterizeaza. Si acum citesti IQads, in pofida tuturor informatiilor ciudate (uneori false) care au ajuns la tine.
Dragnea, Soros, vaccinuri
Oamenii mint. La stiri, in familie, in ziare, pe internet. Oamenii sunt rai, au frustrari, gusturi discutabile si inteleg viata/realitatea in mod diferit.
Cine are dreptul sa le ia anumitor oameni tesatura de prejudecati pe care si-au construit-o in ani de zile si care ii ajuta sa mearga mai departe, sa isi explice lumea si sa poarte conversatii offline sau online?
Acum serios, daca vrei sa traiesti in realitatea in care Dragnea te salveaza de Soros, vaccinurile te omoara lent si lupii dacici alearga liberi prin tunele pana in centrul pamantului, toate astea in timp ce slabesti 5 kg pe saptamana fara sa renunti la mancare (cu acel truc simplu pe care EI nu vor sa il afli), de ce sa nu o faci?
Cati oameni spun adevarul? Cine are dreptate? Cine genereaza mai multa valoare? Ce inseamna oricare dintre ele? Cine trebuie sa decida? “Cineva sa interzica stirile false!” “Companiile sa nu mai cumpere reclame pe site-urile alea!” Oricum ar fi, altcineva trebuie sa rezolve problema! E o problema?
Viata e grea si complicata. Orice om are zilnic decizii de luat, mai mici sau mai mari. Teoretic stim cu totii ingredientele unei vieti bune: mananci sanatos si putin, te culci devreme, citesti mult, faci sport, cheltuiesti mai putin decat produci, petreci mult timp cu familia si prietenii, nu fumezi, nu pierzi vremea pe facebook sau la televizor, nu minti, etc.
Foarte important, votezi cu cine stim noi ca e mai bine! Putem sa adaugam in lista “nu citi stiri false si nu cumpara produse controversate”, dar cred ca oamenii care vor respecta aceasta noua regula nu au nevoie, de fapt, de un decalog pentru asta.
Nu cumva ar trebui sa intelegem ca toti oamenii traiesc consecintele pentru deciziile proprii si doar asa invata ce pot ei din fiecare dintre ele?
Oricine poate sa spuna orice, asta a fost tot timpul valabil. Pana la democratizarea distributiei de continut insa, foarte putini puteau transmite un mesaj catre o masa mare de oameni. Asta s-a schimbat, de fapt, cu efecte in toate directiile.
Media, business, educatie, relatii – nimic nu mai e la fel. Mai stiti pozele false de la profil, la inceputurile social media? Au functionat o vreme, pana cand au functionat mai bine informatiile personale (aproape) reale iar Facebook a explodat. Aceeasi oameni care acum citesc stiri false n-au mai folosit hi5 de la un punct incoace, au decis ca e mai bun facebook pentru ei.
Sa iesim cu totii pe plus!
Prietenii mei libertarieni spun ca cei care iau decizii mai bune in viata vor ajunge cumva mai departe sau mai bine decat ceilalti – si asta e singurul mod in care omenirea progreseaza cu adevarat rapid.
Vor avea poate mai multi bani, vor fi mai sanatosi, mai fericiti si isi vor educa copiii in consecinta. Generatie dupa generatie, viata filtreaza oamenii dupa deciziile pe care le iau. Nu intotdeauna corect, se mai intampla si accidente, dar statistic vorbind asa avanseaza omenirea – si o face din ce e in ce mai repede acum.
Da, in ultimii ani a crescut masiv zgomotul de fond si aflam acum prea brusc ce gandesc de fapt oamenii de langa noi. Dar in timpul asta ne putem uita la sute de TedTalks, avem acces la toata muzica din lume (practic) gratis, il privim pe Louie CK oricand vrem si putem invata orice, oricand. Traim era exponentiala cu libertate deplina si ne ingrijoram ca nu toti oamenii gandesc si se comporta “corect”? Who the fuck are we to decide this?
Putem sa ne revoltam impotriva celor care nu gandesc ca noi, sau putem sa ii gasim pe cei cu care vibram la fel, tehnologia ne permite asta acum. Geografia nu mai conteaza, natiunea nici atat.
Hai sa ii cautam pe cei asemenea noua si sa ii lasam si pe restul sa faca la fel. Nu se vor petrece drame si nu, nu e mai rau ca inainte, ba dimpotriva! Hai sa ne bucuram fiecare de bula noastra, pe care avem libertatea sa o alegem/modificam oricand.
Cred ca overall oamenii sunt mai fericiti in libertatea asta absoluta de exprimare, care ne-a adus quora, wikipedia si waitbutwhy, impreuna cu site-uri dubioase dar si proiecte ca Treizecizero, Casa Jurnalistului, ca sa nu mai spun de IQads care mi-a oferit ocazia sa imi dau cu parerea pe tema asta.
Eu zic ca iesim cu totii pe plus.