Nicolae Negura si brieful primit pe WhatsApp: "sa fie legat de muzica si sa fie misto"

Nicolae Negura si brieful primit pe WhatsApp: "sa fie legat de muzica si sa fie misto"

Era in Iasi, isi facea linistit masterul la Arte, mai lucra si la ceva proiecte freelance de ilustratie, cand i-a venit ideea sa se duca putin prin Portugalia. Motivul: un program de voluntariat. Dar intre timp, in Lisabona, artistul nostru castiga un concurs de ilustratie care-l premia cu un curs de communication design.

Si asa de misto a fost cursul ala, ca a ramas acolo pana la urma. Despre Nicolae Negura vorbim, caruia pare-se sa-i fi placut foarte tare pe-acolo, incepand la scurt timp sa lucreze cu cateva "agentii de ilustratori". 

Acum, dupa cativa ani buni de stat aproape de Atlantic si multe proiecte finalizate si trecute la portofoliu, se declara freelancer in toata regula. 

Tocmai trebuia sa se apuce de niste patternuri pt un hotel dar si-a gasit niste timp sa ne raspunda la cateva intrebari:

 

Despre Nicolae

Am studiat pictura in liceu, grafica in facultate si master la Universitatea de Arte din Iasi, apoi un curs profesional de design de comunicare in Lisabona. In perioada masterului am inceput sa lucrez ca graphic designer si in timpul liber faceam ceva proiecte freelance pe ilustratie.

 

Aterizat si ramas in Portugalia

In Portugalia, am ajuns in 2011 printr-un program de voluntariat care avea ca scop promovarea culturii in scoli si institutii dintr-o zona defavorizata a Lisabonei.

Inainte sa termin programul am castigat un concurs de ilustratie care avea ca premiu un curs profesional de design de comunicare la o scoala de inovatie si creatie. Asta, vremea buna, orasul si toate legaturile facute m-au determinat sa raman aici.

 

Inceputul relatiei cu desenul

M-am apucat de mic sa zic, dar mai notabil a fost cand am decis sa studiez la liceul de arte din Iasi. Aveam paisprezece ani si nu eram sigur ce vreau sa fac, dar sora mea cea mai mare a reusit sa ma convinga si pe mine si pe ai mei ca e cea mai buna optiune pentru mine.

 

De cand cu freelancing-ul?

Lucrez cam de sase ani ca freelancer, primele proiecte nu aveau nimic de a face cu ce fac acum, erau carti de ilustratie pentru copii si postere sau elemente de graphic design pentru diferite companii. Intre timp am colaborat pentru doi ani cu o companie gen stock illustration care era axata pe ilustratie editoriala.

In 2012 am inceput sa colaborez cu doua agentii de ilustratori din Portugalia si Anglia, ambele mi-au apreciat mult proiectele personale si asa am reusit sa investesc mai mult timp in a-mi dezvolta si elabora stilul propriu de ilustratie.

 

Brieful la masa de lucru

Mai intai clarific cu clientul orice nelamurire as avea si ce liberate am in afara briefului. Imi notez sau schitez primele idei care imi vin din care aleg doua ca propunere pentru client.  Propunerea “castigatoare” merge spre desenul final urmat de inking, digitalizare si versiunea finala.

Lucrez intr-un atelier pe care il impart cu mai multi artisti. Masa mea de lucru arata cam asa (in zilele bune): calculator, scanner, multe creioane si pensoane, foi pentru schite, foi pentru desenul final, tus si acuarele, tigari, cafea si o sticla de apa.

Cand dau de blocaje ma plimb, ies la o cafea sau daca sunt contra timp rascolesc printre schitele mai vechi pe care nu le-am folosit pentru nimic. De cele mai multe ori caut inspiratie in reviste sau alte surse care nu au nici o legatura cu subiectul.

 

Care e cea mai misto lucrare personala

Nu stiu daca e cea mai misto, dar e inspirata de muntii din Romania si imi aduce tot timpul aminte de exursiile la munte din liceu si facultate.

 

Care e cea mai misto lucrare pentru client

Este pentru o sticla de bere artizanala. Mi-au trimis un brief foarte detaliat al ilustratiei pe care o voiau dar le-am trimis o a doua propunere total diferita care avea mai mult sens pentru produs si au acceptat-o. Feedback-ul a fost foarte bun si a dus la alte trei proiecte cu ei.

 

Clientii

Majoritatea clientilor sunt din zona editoriala, publishing si merchandising. Recent am lucrat pentru un brand de skateboard-uri, un poster pentru un film si am incheiat anul lucrand pentru un manual scolar.

 

Cel mai nasol brief primit

Cel mai nasol brief a fost pentru partea de merchandise a unui festival de muzica. L-am primit pe WhatsApp si suna cam asa “Sa fie legat de muzica si sa fie foarte, foarte misto”.

Detaliile cerute de mine au fost clarificate cu ceva ilustratii din portofoliul meu si bineinteles produsul final nu a fost “foarte, foarte misto”.

 

Cerinte absurde de modificat

Absurde mi s-au parut o serie de modificari din partea unui client care isi construia o noua viziune cu fiecare propunere trimisa. Prima cerinta a fost sa realizez un personaj simplu fara background, personajul era ok dar “mai bine pun si un background”.

Dupa a doua propunere trimisa mi-a spus ca background-ul trebuie sa spuna de fapt o poveste, a fost ok dar ar prefera ca povestea sa fie despre ei. Ultima propunere trimisa a fost cu povestea sugerata de ei si urmata bineinteles de alte cateva schimbari mici.

 

Clientii din Romania vs. clientii din alte tari

Abordarea e aproape la fel de standard “Ne plac ilustratile tale si am vrea sa colaboram”. Diferenta apare atunci cand vorbim de pret, multi cred ca daca avem cunostinte comune sau suntem prieteni pe facebook voi lucra pe gratis sau aproape gratis.

O editura din Romania pe parcursul colaborarii mi-a sugerat sa dau mai putina importanta detaliilor si culorilor ca sa ma poata plati mai putin. 

 

Promovare

Postez destul de des pe Facebook si Instagram, schite, work in progress, proiecte finale si aparitii online sau print. Multe din proiectele finalizate le postez pe Behance unde sunt mai selectiv. Anual trimit un newsletter cu proiectele noi.

Insa cel mai bine functioneaza portofoliul online, behance si aparitiile pe diferite site-uri ce promoveaza artistii.

 

Un proiect de pus la capat 

Un proiect pe care il aman tot timpul, este o carte de ilustratie, pentru adulti si copii despre maturizare si acceptarea procesului de maturizare.

 

La ce lucrezi acum?

Tocmai am terminat ilustratiile pentru o cutie de bere six-pack si urmeaza o serie de pattern-uri pentru un hotel.

Pe viitor pe langa proiectele pentru clienti vreau sa lucrez la o serie de portrete de muzicieni si postere alternative pentru filme si seriale.  

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related